ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

Το να έχει κάποιος τη δυνατότητα να πάει στην παραλία, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να θεωρείται δεδομένο παρ’ όλα αυτά, για κάποιους συνάνθρωπούς μας, μια επίσκεψη στην παραλία δεν είναι απλή υπόθεση.

Η προσβασιμότητα για Άτομα με Αναπηρία στις Κυπριακές παραλίες είναι περιορισμένη, αφού δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τους συνανθρώπους μας να μπορούν να τις επισκεφθούν χωρίς δυσκολίες, κάτι το οποίο ισχύει και για τα ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 50 παραλίες με διευκολύνσεις για άτομα σε τροχοκάθισμα ή μειωμένη κινητικότητα, εκ των οποίων 29 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα και 21 με μερική προσβασιμότητα.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, για το πόσο προσβάσιμες είναι οι παραλίες σε ΑμεΑ ανέφερε πως, η προσβασιμότητα σε παραλίες τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά, ενώ σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν πολλές παραλίες που έχουν τις υποδομές οι οποίες να τις καθιστούν προσβάσιμες σε ΑμεΑ, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα και παραλίες οι οποίες υστερούν.

«Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια ουσιαστική αναβάθμιση από πλευράς προσβασιμότητας, με πολλές παραλίες μάλιστα να έχουν και το σύστημα seatrac για άτομα με αναπηρίες, η Λάρνακα ακόμη υστερεί λόγω του ότι είναι ξέβαθη θάλασσα και δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση του συστήματος», ανέφερε προσθέτοντας παράλληλα ότι, «αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους φίλους που θέλουν να επισκεφθούν τη Λάρνακα για τα μπάνια τους».

Θα ήθελα να προσθέσω, συνέχισε, «ότι πέραν από την προσβασιμότητα, χρειάζεται να υπάρχουν και κάποιες άλλες υποδομές όπως, καθαροί χώροι υγιεινής, αρκετοί χώροι στάθμευσης που να μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα με μειωμένη κινητικότητα, περισσότεροι διάδρομοι που να βοηθούν άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα να μπορούν να φτάσουν σε διάφορα μέρη της παραλίας χωρίς δυσκολία, αλλά επίσης να ξεκινήσουμε να βλέπουμε και τη δημιουργία στεγασμένων χώρων κοντά στο νερό, για να βοηθήσουμε άτομα με αναπηρίες να μπορέσουν να απολαύουν περαιτέρω την επίσκεψή τους στη θάλασσα», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η προσβασιμότητα στη παραλία του Μακένζυ είναι εύκολη σε ΑμεΑ, ο κ. Λαμπριανίδης απάντησε πως, «ξεκινώντας από το χώρο στάθμευσης, είναι μια πολύ μεγάλη απόσταση για να διανύσει κάποιο άτομο με αναπηρία, ενώ η συγκεκριμένη παραλία χρειάζεται να ανακατασκευάσει και τα πεζοδρόμια γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουν άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα, κάτι που ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να διορθώσει. Το Μακένζυ πρέπει να ανακατασκευαστεί για να είναι ασφαλή κατά τη διακίνηση ατόμων με αναπηρία και βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν κι άλλες προσβάσεις προς το νερό».

Κληθείς να σχολιάσει ποιες παραλίες της Κύπρου έχουν τις υποδομές που να καθιστούν την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες καλύτερη και πιο εύκολή, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι, «η παραλία του Γιάνα Μαρί ξεχωρίζει, η οποία έχει όλα όσα χρειάζονται για ένα άτομο με αναπηρίες να απολαύσει την εμπειρία. Όμως, τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να έχουν και την επιλογή να μπορούν να επισκεφθούν και παραλίες όπου δεν υπάρχει πολλή κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά στο Παραλίμνι, που υπάρχουν περισσότερες παραλίες, βλέπουμε πολλή κόσμο να επιλέγει να επισκεφθεί παραλίες όπου δεν υπάρχει πολλή κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρίες να έχουν επιλογές ως προς τις παραλίες που θα επισκεφθούν με τις οικογένειές τους».

«Επίσης, όλες οι παραλίες που έχουν την μπλε σημαία, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προσβάσιμες, να έχουν καθαρούς χώρους υγιεινής και να έχουν και εξοπλισμό για είσοδο στο νερό είτε το σύστημα seatac, είτε το τροχοκάθισμα θάλασσας, κάτι το οποίο σήμερα δεν τηρείται. Το έχουμε ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή που αποφασίζει για τις μπλε σημαίες και αναμένουμε να το μελετήσουν», τόνισε.

«Θα ήθελα επί ευκαιρίας να θίξω και το θέμα των ναυαγοσωστών. Είναι πολύ σημαντικό στις παραλίες να υπάρχουν ναυαγοσώστες. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνουν, που μας βοηθούν κατά την άφιξή μας στις παραλίες και χρειάζεται να ενισχυθούν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δουλεύουν περισσότερες ώρες και για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι η πιο σημαντική υπηρεσία στις παραλίες μας», είπε καταληκτικά ο κ. Λαμπριανίδης.

Παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα

Οι πιο κάτω 29 παραλίες διαθέτουν θαλάσσιες προσβάσεις, όπως ξύλινες ράμπες ή πλαστικούς διαδρόμους, που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι τη θάλασσα για να κολυμπήσει, καθώς και χώρους υγιεινής και στάθμευσης για χρήση από άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Ταυτόχρονα, τέσσερις από τις παραλίες οι οποίες έχουν πλήρη προσβασιμότητα, διαθέτουν και το πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ, το Seatrac. Το σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκό πύργο που θέτει σε κίνηση ειδικό κάθισμα εφαρμοσμένο πάνω σε σιδηροτροχιά, μεταφέροντας το χρήστη σε βάθος 60εκ. περίπου μέσα στο νερό.

Επιπρόσθετα, αρκετές παραλίες διαθέτουν ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα κατάλληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στη θάλασσα, καθότι επιπλέει, Floating Wheelchair.

Η χρήση του συστήματος Seatrac και του αμφίβιου τροχοκαθίσματος (Floating Wheelchair) προσφέρεται δωρεάν προς το κοινό.

Οι 29 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα ανά επαρχία είναι:

Αμμόχωστος (7 παραλίες)

Αγία Νάπα: Λάντα (Floating Wheelchair), Πανταχού (Floating Wheelchair)
Βαθειά Γωνιά (Seatrac) .
Σωτήρα - Αγία Νάπα: Αγία Θέκλα (Floating Wheelchair).
Παραλίμνι: Πρωταράς /Fig Tree Beach (Floating Wheelchair), Λούμα (Floating
Wheelchair), Βρυσί Γ΄ / Γιάννα Μαρί (Seatrac και Floating Wheelchair).

Λάρνακα (8 παραλίες)

Λάρνακα: Φοινικούδες (Floating Wheelchair), Μακένζυ (Floating Wheelchair),
Καστέλλα (Floating Wheelchair).
Βορόκληνη: Γιαννάδες (Floating Wheelchair).
Αλαμινός: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair).
Ορμήδεια: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair).
Πύλα: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair).
Περβόλια: Φάρος (Floating Wheelchair).

Λεμεσός (6 παραλίες)

Λεμεσός: Ακτή Ολυμπίων Α΄ (Seatrac και Floating Wheelchair).
Ακτή Ολυμπίων Β΄ (Floating Wheelchair).
Παρεκκλησιά: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair).
Γερμασόγεια : Δασούδι (Floating Wheelchair).
Άγιος Τύχωνας: Βούππα (Floating Wheelchair), Καστέλλα (Floating Wheelchair).

Πάφος (8 παραλίες)

Πάφος: Βρυσούδια Α /Σόδαπ (Floating Wheelchair), Δημοτικά Μπάνια (διαθέσιμο
Aναβατόριο / Chair lift και Floating Wheelchair ).
Γεροσκήπου: Δημοτική Παραλία (Floating Wheelchair ) .
Πέγεια: Κόλπος Κοραλλίων (Floating Wheelchair ).
Πόλης Χρυσοχούς: Δημοτική Παραλία (Seatrac),
Νέο Χωριό: Λατσί Α΄(Floating Wheelchair ), Λατσί Β΄(Floating Wheelchair ),
Ξυσταρόκαμπος (Floating Wheelchair ).

Παραλίες με μερική προσβασιμότητα

Οι πιο κάτω 21 παραλίες είναι μερικώς προσβάσιμες, δηλαδή παρέχουν προσβασιμότητα μέσω ράμπων ή διαδρόμων που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι ενός σημείου στην παραλία αλλά όχι μέχρι και το νερό. Διαθέτουν χώρους υγιεινής και στάθμευσης για χρήση από άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Οι 21 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα ανά επαρχία είναι:

Αμμόχωστος (7 παραλίες)

Αγία Νάπα: Νησί, Μακρόνησος
Παραλίμνι: Περνέρα, Βρυσί Α, Βρυσί Β, Αγία Τριάδα, Μουζούρα.

Λάρνακα (1 παραλία)

Πύλα: Δασάκι

Λεμεσός (10 παραλίες )

Πεντάκωμο: Ακτή Κυβερνήτη.
Πύργος: Αόρατοι, Παναγιές.
΄Αγιος Τύχωνας: Αφροδίτη, Ονήσιλος, Αγία Βαρβάρα.
΄Αγιος Αθανάσιος: Μαϊάμι.
Πισσούρι: Κοινοτική Παραλία Πισσουρίου, Μούντι.
Επισκοπή: Κούριον.

Πάφος: (3 παραλίες)

Πάφος: Φάρος, Παχύαμμος.
Πέγεια: Καφίζης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θλίψη στη Λάρνακα: Πέθανε ο ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας - Δείτε φωτογραφία του

• Απόπειρα φόνου στην Αγία Φύλα: Εντοπίστηκε το όχημα του 25χρονου δράστη - Συνεχίζονται οι έρευνες για το πιστόλι

• Ώρες αγωνίας: Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λάρνακα - Φωτογραφία του στη δημοσιότητα

• Το Politico δίνει πέντε λόγους που το 2025 μπορεί να είναι καλύτερο από το 2024

• Επικό βίντεο: Γιατρός υποδέχθηκε το πρώτο περιστατικό του χρόνου και ήταν η μεθυσμένη... κόρη του - Δείτε βίντεο

• Σε αναμονή οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων για το «επίδομα θέρμανσης» – Πότε θα δοθεί

• Οι αργίες του 2025: Δείτε πότε πέφτουν και πόσα τριήμερα έχει το νέο έτος



Με διάγγελμα ανακοινώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2025

Με διάγγελμα ανακοινώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2025

Στις 29 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στο λαό, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τους στόχους της κυβέρνησης για το 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top