ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Πραξικόπημα: Η... ολιστική παραγραφή ενός εγκλήματος

Πραξικόπημα: Η... ολιστική παραγραφή ενός εγκλήματος

Δηλώσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη μετά το μνημόσυνο και το τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων  κατά το πραξικόπημα: «Είμαστε εδώ να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχουν οι όποιες δικαιολογίες. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να πάρουμε και τα μηνύματα και όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας, αυτό το διάστημα τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε, με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις να μην δημιουργούμε, άθελά μας, αυτό θέλω να πιστεύω, τις οποιεσδήποτε συνθήκες, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλωση, η τοξικότητα, η αμφισβήτηση του κάθε τι, είναι εκείνο που επικρατεί».

Περισσότερες πιθανότητες έχεις να αποκρυπτογραφήσεις τα κρυπτογράμματα και γρίφους που έστελνε ο Zodiac στη San Francisco Chronicle στα 70s. Σε ερώτηση εάν κατέθεσε στεφάνι και στους τάφους των πραξικοπηματιών ο Πρόεδρος απάντησε:

«Δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν, απολύτως σε κανένα. Την ίδια στιγμή, 50 χρόνια μετά, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλω να είμαι ειλικρινής και τολμηρός προς τον κυπριακό λαό. Και θέλω να σας πω κάτι σήμερα, γιατί πρέπει να δούμε μπροστά σε τούτη τη χώρα. Μέσα στο πλαίσιο του κλάδου ελαίας που πολύ ορθά έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, οι πραγματικοί υπαίτιοι του πραξικοπήματος, οι συνεργάτες της χούντας στην Κύπρο δεν έχουν τιμωρηθεί και θεωρούμε όλοι ότι με αυτή τη συμπεριφορά, τιμωρούμε τους πραγματικούς υπαίτιους. Όλοι ξέρουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι, χρησιμοποιήθηκε ο κλάδος ελαίας για να προστατευτούν αυτοί και ο απλός λαός, αυτά τα παιδιά που δεν δικαιολογώ, δεν υπάρχει δικαιολογία σας το λέω ξανά, για να μην ακούσω οτιδήποτε, αλλά θεωρώ ότι έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως κάποιος που προέρχεται από τη γενιά του 1974, ως κάποιος που δεν έχει κομματική ταυτότητα να είμαι ειλικρινής, να είμαι τολμηρός και να μην κρύβομαι πίσω από τις λέξεις».

Η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ακόμα καλύτερη. Στην ομιλία της στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους, από τις περίπου 1000 λέξεις ούτε μία δεν ήταν “πραξικόπημα”. Αντίθετα, όταν δεν μας συμφέρει και πολύ το παρελθόν τότε θυμόμαστε το... μέλλον. Είπε λοιπόν: «Πενήντα χρόνια κατοχής είναι ήδη πάρα πολλά. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Στην κρίσιμη αυτή καμπή για το Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από διαδικασίες και προσκόμματα. Δεν είναι η χρονική στιγμή για να εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο του παλαιοκομματισμού (...) Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προχωρήσουμε πάρα πέρα. Να μην αφήσουμε πρόσφορο έδαφος στις ακρότητες και στον λαϊκισμό που αποπροσανατολίζουν». Αυτές οι γενικότητες και η αόριστη έκκληση για μια ανύπαρκτη ομοψυχία, μόνο σε ότι αφορά το πραξικόπημα (που δεν κατονομάζεται). Γιατί σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή και τη διαχρονική στάση του κατοχικού καθεστώτος, εκεί η γλώσσα λύνεται. Ροδάνι οι καταδίκες και η σκληρή γραμμή κατά της “τουρκικής αδιαλλαξίας”. Ευκολάκι.

Ότι το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και των εδώ χρήσιμων ηλιθίων πάει για ολιστική (για να χρησιμοποιήσω και την προσφιλή προεδρική έκφραση) διαγραφή, διαφάνηκε ήδη από τη δεύτερη πενταετία Αναστασιάδη (όταν αυτός και ο αβερωφικός ΔΗΣΥ φλέρταραν ανοιχτά πλέον με την ακροδεξιά). Ήδη άρχισε να ξεθωριάζει με αποκορύφωμα τη φετινή  επέτειο που έγινε στις πλείστες επίσημες εκδηλώσεις “50 χρόνια από την τουρκική εισβολή”. Το πραξικόπημα περιορίστηκε σε μια υποσημείωση, έναν αστερίσκο, μία afterthought που τη συμπληρώνει κάποιος μόνο εάν του ζητηθεί ή προκληθεί, κι αυτό με ολοφάνερη δυσαρέσκεια τύπου “ωχ μωρέ κι εσύ με το πραξικόπημα”. Αγγαρεία.

Από τις μιλάς-με-γρίφους-γέροντα δηλώσεις Χριστοδουλίδη και την ξεκάθαρη άλλα-λόγια-να-αγαπιόμαστε ομιλία της Αννίτας, είναι ολοφάνερο πως μισό αιώνα μετά η επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να δώσει συγχωροχάρτι στους πραξικοπηματίες. Να ξεπλύνει το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε στο νησί από χέρια Ελλαδιτών και γηγενών και που άνοιξε την Κερκόπορτα στον Αττίλα. Να περάσει κι επίσημα στη λήθη το προδοτικό σχέδιο χούντας, Άγκυρας και ΕΟΚΑ Β’ για μόνιμη διχοτόμηση του νησιού ώστε τα γνωστά καθίκια να λυμαίνονται ελεύθερα ένα αμιγώς ελληνοκυπριακό κράτος - έστω και μισό. Από τότε ήταν στα σχέδια τα δύο κράτη που συμπτωματικά(;) επανήλθαν στο προσκήνιο μισό αιώνα μετά από ενέργειες του ανθρώπου που υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης πραξικοπηματιών. Ο αυθεντικός δικηγόρος του διαβόλου.

Ο Πρόεδρος είπε ότι όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος αλλά δεν γυρίζει η γλώσσα να τους κατονομάσει. Ή να τους καταδικάσει με το ίδιο πάθος που καταδικάζεται ο Αττίλας αφού το έγκλημά τους είναι διπλό και πολύ χειρότερο: πρόδωσαν την ίδια τους την πατρίδα και έφεραν για πάντα τους Τούρκους στη ράχη της. Η Αννίτα δεν μπορεί να πει καν τη λέξη “πραξικόπημα” μη τυχόν και κακοφανίσει όσους ΕΟΚΑΒητατζήδες δεν την έκαναν ακόμα για το ΕΛΑΜ. Αυτή είναι η κατάρα, η καταδίκη και η κατάντια μας. Η κοντή, επιλεκτική μνήμη. Που διαγράφει το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας για χάρη μιας πλασματικής, πρακτικά άχρηστης “ομοψυχίας”. Να ξεχάσουμε δηλαδή το έγκλημα και να ξεπλύνουμε τους εγκληματίες ώστε να εστιάσουμε “ενωμένοι” και “ομόψυχοι” σε άλλα 50 χρόνια ανένδοτου. Ακούγεται legit, δεν λέω.

Για την ιστορία, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε στο μνημόσυνο των καταδρομέων που σαν σήμερα το 1974 επιτέθηκαν στο Προεδρικό με σκοπό να δολοφονήσουν τον Μακάριο. Αντίθετα ο ΔΗΣΥ εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και τον εκπρόσωπο τύπου, παρέα φυσικά με την ηγεσία του ΕΛΑΜ. Αυτοί, αν μη τι άλλο, δεν παίζουν κρυφτούλι, ούτε κάνουν απελπισμένες εκκλήσεις για “ομοψυχία”. Αυτοί ανέκαθεν ζητούσαν την απενεχοποίηση του πραξικοπήματος και όπως όλα δείχνουν ο αγώνας τους τώρα δικαιώνεται...

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κινηματογραφική καταδίωξη στη Λάρνακα: Πέταξαν ουσίες από το παράθυρο και ξυλοφόρτωσαν αστυνομικούς - Τους έστειλαν νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σχέση που έχει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και για την διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, παραθέτοντας του μάλιστα και μία…πατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top