ΥΓΕΙΑ

Είδατε το Euro και ετοιμάζεστε για τους Ολυμπιακούς; Γιατί η παρακολούθηση των σπορ χαρίζει ευτυχία και ευεξία

Είδατε το Euro και ετοιμάζεστε για τους Ολυμπιακούς; Γιατί η παρακολούθηση των σπορ χαρίζει ευτυχία και ευεξία

αγάπη για τον αθλητισμό δεν είναι απλά μια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και συναισθηματικό. Από το να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας ομάδα να ανταγωνίζεται στο γήπεδο εν μέσω Euro ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι το να υποστηρίζετε την τοπική ομάδα σας, η εμπειρία είναι συναρπαστική και μοναδική, ενώ, συχνά, το αίσθημα που προκαλεί συγκρίνεται με το τρενάκι του λούνα παρκ: φέρνει απίστευτες στιγμές χαράς όταν κερδίζεις, αλλά και βαθιές στιγμές απογοήτευσης όταν η νίκη δεν έρχεται, μαζί με πολλά άλλα συναισθήματα ανάμεσα σε αυτά.

Για τα οφέλη της παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων μιλούν σε άρθρο τους στο The Conversation οι Rachel K Ownsworth, Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, η Annelie Harvey, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής, Σχολή Ψυχολογίας και Αθλητικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και η  Helen Keyes, Επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Αθλητικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου.

Τα οφέλη της παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων

ευχάριστη είδηση είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η αγάπη για τον αθλητισμό, σε γενικές γραμμές, έχει θετική επίδραση στη ζωή μας. Η μελέτη των ειδικών που αναφέρθηκαν παραπάνω αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν αθλητικά γεγονότα έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση σε σύγκριση με όσους δεν το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που παρακολούθησαν live ένα αθλητικό γεγονός το προηγούμενο έτος είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, ένιωθαν ότι η ζωή τους έχει περισσότερη αξία και ένιωθαν λιγότερη μοναξιά σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν παρακολουθήσει.

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων συνδέεται με μικρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένη αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή. Ακόμα και όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν ζωντανά σε αγώνες, η παρακολούθηση των αθλητικών στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο έχει παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική τους υγεία.

Η κοινωνική ταυτότητα

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική ταυτότητα και οι διαδικασίες ψυχολογικών επιβραβεύσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων επηρεάζει την ευημερία μας. Αναζητούμε σύνδεση μέσω της σύστασης ομάδων: κοινότητες ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε κάτι κοινό. Αυτές οι κοινότητες αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας και μας προσφέρουν κοινωνική αλλά και συναισθηματική στήριξη. Ένα καλό παράδειγμα αυτής της σύστασης ομάδων είναι το κοινό σημείο που μοιραζόμαστε με τους φιλάθλους που υποστηρίζουν την ίδια ομάδα με εμάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν έντονο δέσιμο με μια αθλητική ομάδα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται συναισθηματική υποστήριξη από τους άλλους οπαδούς της. Αυτή η συναισθηματική υποστήριξη βοηθά στην αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Αντιμετώπιση της επιτυχίας και της αποτυχίας

Ορισμένοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο έχουν αναφέρει ακόμα και το φαινόμενο του «basking in reflected glory» (απολαμβάνοντας τη δόξα από την επιτυχία της ομάδας) και του «cutting off reflected failure» (αποστασιοποιούμενοι από την αποτυχία της ομάδας), δείχνοντας ότι η σύνδεση με κάποια ομάδα επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία.

Ο ρόλος των κοινωνικών διαδικασιών που συνδέουν την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων με την ψυχική υγεία φάνηκε σε μια ιαπωνική μελέτη με χρήση εγκεφαλικών απεικονίσεων. Η μελέτη έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ψυχολογική ευχαρίστηση και την αίσθηση ευεξίας ήταν πιο ενεργές όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν ένα δημοφιλές άθλημα, όπως το μπέιζμπολ, σε σύγκριση με ένα λιγότερο δημοφιλές άθλημα, όπως το γκολφ.

Έτσι, τα κοινωνικά οφέλη από την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων δεν περιορίζονται μόνο στην παρουσία σε live αγώνες με φίλους και οικογένεια. Μπορούμε να απολαμβάνουμε την αίσθηση του ανήκειν που μας προσφέρουν οι αγαπημένοι μας αθλητές, είτε παρακολουθούμε τα αθλήματα στο γήπεδο είτε από την άνεση του καναπέ μας, και κατά συνέπεια να επωφελούμαστε ψυχολογικά.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μετά τις καταιγίδες έρχονται υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Το αντιφατικό προφίλ του παραλίγο δολοφόνου του Τραμπ: Άθλιος σκοπευτής αλλά με βολή επαγγελματία και αριστερός που ψήφιζε συντηρητικούς

Βρήκαν στην κατοχή τους μαχαίρια και 14 κινητά - Πιάστηλαν να χρησιμοποιούν πλαστές πιστωτικές σε περίπτερο

Εξαφανίστηκε 25χρονος Αγγλοκύπριος στη Σαρδηνία - Τον ψάχνουν τρεις μέρες - Δραματική έκκληση από τη μητέρα του

«Μίλησε» η νεκροτομή του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Έτσι έχασε τη ζωή του



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Μέτσολα - «Κοινός στόχος να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου»

Τα συγχαρητήρια του στην Ρομπέρτα Μέτσολα για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top