ΥΓΕΙΑ

Οι 8 καλύτεροι τρόποι να δροσιστείτε χωρίς κλιματιστικό

Οι 8 καλύτεροι τρόποι να δροσιστείτε χωρίς κλιματιστικό

Διανύουμε τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού και ο καύσωνας, πλέον, είναι αισθητός. Η ζέστη αυτή, μπορεί να δίνει την ευκαιρία για χαλάρωση στις παραλίες και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η υπερβολική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, όπως επισημαίνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η εφίδρωση είναι το φυσικό «σύστημα ψύξης» του οργανισμού, αλλά όταν αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση θερμοπληξίας.

Η ζέστη σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία επιδεινώνει αυτόν τον κίνδυνο, καθώς ο ιδρώτας συσσωρεύεται στο δέρμα εμποδίζοντας το σώμα να δροσιστεί με φυσικό τρόπο. Το να παραμένετε δροσεροί με φυσικούς τρόπους και γνωρίζοντας πώς να χειρίζεστε το σπίτι σας για να ελέγχετε τις θερμοκρασίες του, είναι σημαντικό σε περιόδους καύσωνα.

Φυσικοί τρόποι για να δροσιστείτε

Ενυδάτωση

Όταν ζεσταίνεστε, η ενυδάτωση είναι το πρώτο και κυριότερο βήμα για να δροσιστείτε. Το νερό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος και επαναφέρει το φυσικό «σύστημα ψύξης» μέσω της εφίδρωσης.

Δροσερό ντους ή μπάνιο

Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθώντας στην ανακούφιση από τη ζέστη. Για μια επιπλέον δροσερή αίσθηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με μέντα, το οποίο ενεργοποιεί τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που ανιχνεύουν την αίσθηση του ψύχους.

Βάλτε κρύα κομπρέσα στο λαιμό ή στους καρπούς
Τοποθετήστε ένα κρύο πανάκι ή παγο-σακούλες στους καρπούς σας ή τυλίξτε το γύρω από το λαιμό σας για να δροσίσετε το σώμα σας. Αυτά τα σημεία είναι οι περιοχές όπου τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στο δέρμα, οπότε θα κρυώσετε γρηγορότερα.

Κλείστε τις κουρτίνες

Αν έχετε παράθυρα που δέχονται άμεσα το ηλιακό φως τις ζεστές ώρες της μέρας, κλείστε τις κουρτίνες ή τις περσίδες για να μειώσετε τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου.

Κλείστε τις πόρτες των αχρησιμοποίητων δωματίων
Αν κάποιο δωμάτιο δε χρησιμοποιείται συχνά και δεν έχει εξαερισμό, κλείστε την πόρτα του για να διατηρήσετε το δροσερό αέρα μόνο στους χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά.

Κοιμηθείτε με σεντόνια που «αναπνέουν»

Το βαμβάκι είναι ένα από τα υλικά που «αναπνέουν» περισσότερο, επομένως τα βαμβακερά σεντόνια και μαξιλάρια θα βοηθήσουν να παραμείνετε πιο δροσεροί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εγκαταστήστε λάμπες ενεργειακής απόδοσης

Οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες παράγουν λιγότερη θερμότητα από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, βοηθώντας στη διατήρηση του δροσερού δωματίου. Η αλλαγή σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες μπορεί να μειώσει τη θερμότητα στο σπίτι, αλλά και να εξοικονομήσει ενέργεια.

Μαγειρέψτε το πρωί

Η χρήση φούρνου αυξάνει τη θερμότητα στο σπίτι. Προτιμήστε να μαγειρεύετε το πρωί ή το απόγευμα, ή χρησιμοποιήστε εξωτερική σχάρα και μαγειρέψτε στο μπαλκόνι, για να μειώσετε τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top