ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν είναι εφικτή η ομοσπονδία», είπε ο Ερντογάν - Άμεση αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του

«Δεν είναι εφικτή η ομοσπονδία», είπε ο Ερντογάν - Άμεση αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας πολύ αξιόλογες τις προτάσεις Τατάρ και λέγοντας ότι εάν θέλει η ε/κ πλευρά να παρακαθίσει σε συνομιλίες θα πρέπει να αποδώσει τα εγγενή δικαιώματα των Τ/κ.

Στην ομιλία του λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το μέρος για να λυθεί το περιουσιακό είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και είναι λάθος να επιδίδονται σε άλλα μέσα και να ασκούν πιέσεις, εννοώντας τις συλλήψεις. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν υποκύπτει στις απειλές. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. «Οι προσπάθειές μας θα αυξηθούν περαιτέρω για να σπάσουμε την απομόνωση και να άρουμε τα εμπάργκο. Η υποστήριξή μας για να γίνει η τδβκ ένα ισχυρό κράτος είναι μόνιμη», είπε.

«Η παρουσία μας εδώ, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία και ο τουρκικός λαός στο Κυπριακό. Η Βόρεια Κύπρος είναι η κόρη οφθαλμού για εμάς, ένα κομμάτι της ψυχής μας. Είναι επίσης η κληρονομιά των ηρωικών προγόνων μας που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη. Αν θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αυτήν την παρακαταθήκη», πρόσθεσε.

Την 20η Ιουλίου, είπε αναφερόμενος στην εισβολή του 1974, η Τουρκία έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι οι Τ/κ δεν ήταν μόνοι. Ισχυρίστηκε ότι για τους Τουρκοκύπριους, τα έτη 1963 - 1974 σήμαιναν μια περίοδος γεμάτη αίμα, δάκρυα και καταπίεση, κατά την οποία φυλακίστηκαν σε ένα κομμάτι 3% του νησιού. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τουρκοκυπριακός «λαός» όχι μόνο αποκλείστηκε από το κράτος του οποίου ήταν ιδρυτής και εταίρος, αλλά υπέστη απάνθρωπη καταπίεση και επιθέσεις από την αιματηρή ΕΟΚΑ. Ακόμη και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που αναπτύχθηκε στο νησί δεν μπόρεσε να σταματήσει τη φρενίτιδα ή να αποτρέψει τη σφαγή, υποστήριξε ο Ερντογάν.

Μέχρι το 1974, συνέχισε, οι απάνθρωπες πρακτικές με στόχο την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. «Η ανατολή του ήλιου το πρωί της 20ης Ιουλίου έδωσε τέλος στο 11χρονο σκοτάδι των Τουρκοκυπρίων. Οι Μεχμέττσικ, που κατέβηκαν στα χωράφια σαν να μπαίνεις στον κήπο με τις τριανταφυλλιές, και πυροβόλησαν του Ε/κ, έδειξαν για άλλη μια φορά το θάρρος του στην ιστορία», είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η εισβολή έγινε με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες ως «μητέρα -πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, και με την ευθύνη που επωμιστήκαμε στους ώμους μας από την ιστορία. Όποια ευθύνη και αν μας επιβάλλει το να είμαστε άνθρωποι και να έχουμε συνείδηση, εμείς, ως Τουρκία, την έχουμε εκπληρώσει. Εκείνη την ημέρα, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και δεν θα μείνουν ποτέ μόνοι».

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι «στα νότια του νησιού, υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία δυστυχώς. που βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού της Κύπρου». Υποστήριξε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια αγριότητα που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης παρευρίσκεται σε τελετές μνήμης για τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ. Όταν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας περνούν στο νότο, δέχονται επίθεση, συλλαμβάνονται και πυρπολούνται τζαμιά στο νότο».

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο οι Ε/κ ξεκαθαρισαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική δύναμη και την οικονομική ευημερία, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων, με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και στις δηλώσεις Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντας ότι ήταν παραπλανητικές, ενώ αναφέρθηκε και στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αμερική στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. «Συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπα: στις 20 του μήνα θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο. Άκουσα ότι θα είστε και εσείς νότια. Φαντάζομαι δεν θα μας κοροϊδέψετε όπως ο Δένδιας από εκεί και μου είπε ότι δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Είπαμε ότι αν δεν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει πρόβλημα, συνέχισε τον δρόμο σου».

Ενόψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού, υποστήριξε ο κ. Ερντογάν

«Αδέρφια μου, δεν μπορείτε να πατήσετε στο ίδιο νερό δύο φορές, δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά αγνοώντας τα γεγονότα στο νησί. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Δεν είναι χρήσιμο σε κανέναν να πει ας συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στην Ελβετία πριν από χρόνια. Κοιτάξτε, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι που απλώνεται προς λύση στον αέρα. Σε όλη την ιστορία, έχουμε επιδείξει πολλές φορές την καλή μας θέληση σε αυτό το θέμα. Το δείξαμε τελευταία φορά στο Μπούργκενστοκ», είπε.

Οι προτάσεις Τατάρ, κατά τον κ. Ερντογάν, είναι πολύ αξιόλογες και «η ε/κ πλευρά και η τ/κ πλευρά πρέπει να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ίσες σε κάθε επίπεδο. Γι' αυτό λέμε ότι αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν και τα δύο κράτη μαζί. Το είπα και στον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, όταν τον συνάντησα στην Ουάσιγκτον, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ»

Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Εδώ πρέπει να το τονίσω πολύ ξεκάθαρα: Το μέρος για να λυθεί το θέμα του περιουσιακού στο νησί είναι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας που αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέση διεθνώς», πρόσθεσε.

Αυτοί που καταφεύγουν σε άλλα μέσα και νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους διαπράττουν μεγάλο λάθος, ανέφερε. «Ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τους Τουρκοκύπριους, το αρχαίο και ουσιαστικό στοιχείο του νησιού. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με αποφασιστικότητα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», είπε.

Σημείωσε επίσης το καθεστώς παρατηρητή του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ κι ευχαρίστησε τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ για την στήριξή του.

Άμεση αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την κατεχόμενη Κύπρο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες και τονίζουν ότι αυτές εκφράζονται ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή», τονίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι επί αυτού θα υπάρξει και τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σήμερα στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έσβησε» ο 73χρονος Χριστόφορος Χριστοφόρου από τη Λευκωσία - Πήγε για διακοπές στην Πάφο και έχασε τη ζωή του

• «Μίλησε» η νεκροτομή στη σορό του 36χρονου μοτοσικλετιστή που «έσβησε» στην Αγία Νάπα - Τι κατέδειξε

• Αδέλφια πιάστηκαν στα χέρια και ανέσυραν μαχαίρια - Νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο

• Wizz Air: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους λόγω του μπλακ άουτ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες



Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top