ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Κρίσιμους και δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, θα είναι δύσκολοι ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και συνέχισε λέγοντας, «είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, την Κύπρο, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ η οποία όπως είπε, έχει τις λύσεις, έχει τις απαντήσεις, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ένα κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του κυπριακού και θα μπορεί με την επανένωση, με την επίλυση, να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, λέγοντας πως, < Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξη μας στη νέα προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο των πολιτικών και προσωπικών σχέσεων Αθηνών και Λευκωσίας κάτι που είναι , όπως είπε, απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο ρεαλισμό μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και με επιμονή να μην κάνουμε την ακινησία, μια νέα πραγματικότητα.

«Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξη μας στη νέα προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ».

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για καταδίκη του τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις από τα κατεχόμενα-όπου πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη- κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε:

Αθήνα και Λευκωσία δεν αποδέχονται τα τετελεσμένα.

Η επιδίωξη παραμένει μια: Κυπριακή Δημοκρατία με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος.

Το κυπριακό, είναι εθνικό θέμα.

Η συζήτηση με την Τουρκία δεν σημαίνει, υποχώρηση.

Η Ελλάδα είναι κράτος ισχυρό σε όλα τα πεδία, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε προς την Τουρκία τον ρόλο της Ευρώπης, στην οποία η Κύπρος αποτελεί πλέον κομμάτι της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως,«κάθε απειλή εναντίον της, γίνεται ταυτόχρονα κίνδυνος για την ήπειρό μας, αλλά και για όλο τον δυτικό κόσμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αργά ή γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους, με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν την πολύ σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλειά της, με ψηφίσματα , τα οποία καλούν σε διχασμό.

Πενταμερής για το κυπριακό;

Μέσα στο κλίμα των ημερών, η Λευκωσία αναμένει τα επόμενα βήματα για το κυπριακό και τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Σύμφωνα πάντως με Ελλαδικά ΜΜΕ, υπάρχει η πιθανότητα για πραγματοποίηση πενταμερούς τον Σεπτέμβρη, αφού προηγηθεί τριμερής συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα ανακοινώσει στους δύο ηγέτες, τις προθέσεις του.

Οι κινήσεις Χριστοδουλίδη για «ξεκλείδωμα» του κυπριακού

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού αναφέρθηκε στην πρόταση εκ μέρους της κ. Ολγκίν για άνοιγμα του οδοφράγματος Μιας Μηλιάς, κάτι το οποίο επιζητούσε η τ/κ πλευρά και την άρνησή του εξηγώντας τους λόγους, αποκάλυψε στη συνέχεια πως το επόμενο διάστημα αναμένονται κινήσεις από τη δική μας πλευρά σε διάφορα επίπεδα, για ξεκλείδωμα του κυπριακού.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Αναλυτικά ο καιρός: Καμίνι η Κύπρος με κίτρινη προειδοποίηση - Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε από την τουρκική πλευρά στον Έβρο

• Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής (21/7): Πού θα δείτε το Γκραν Πρι Ουγγαρίας



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top