ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περπατάμε 10 χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, για έναν μήνα

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περπατάμε 10 χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, για έναν μήνα

Πριν από λίγα χρόνια, ο στόχος των 10 χιλιάδων βημάτων ανά ημέρα ήταν, κυρίως για τις νεότερες γενιές, ένα ακόμα TikTok trend. Όσοι είχαν αποκτήσει έξυπνα ρολόγια, είχαν ένα ακόμα κίνητρο να τα χρησιμοποιήσουν, βάζοντας τον συγκεκριμένο στόχο και περπατώντας ακόμα και εντός εσωτερικών χώρων, προκειμένου να τον επιτύχουν.

Πολλοί αναρωτιούνται σήμερα ποια είναι τα οφέλη από αυτού του είδους την άσκηση, που κάποιοι θεωρούν πιο «τεμπέλικη» σε σχέση π.χ. με το τρέξιμο. H αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος αριθμός επικράτησε στη συνείδηση όσων εξασκούνται μέσα από το περπάτημα εξαιτίας ενός μετρητή που είχε κυκλοφορήσει το 1964 στην Ιαπωνία και είχε πάρει το όνομα «ο μετρητής των 10 χιλιάδων βημάτων». Σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και τα 7,5 χιλιάδες βήματα είναι αρκετά για να παραμείνουμε fit, ωστόσο αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον αρχικό μας, καθημερινό στόχο, τα οφέλη του στον οργανισμό είναι πολλαπλά.

Σε πρώτο επίπεδο αυτού του είδους η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες, ειδικά στο κάτω μέρος του σώματος, βελτιώνοντας εκτός των άλλων την κυκλοφορία του αίματος. Μειώνει επίσης τις πιθανότητες να αισθανθούμε πόνο στη μέση, ενώ αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να κάνουμε αποθεραπεία μετά από πολύ έντονη άσκηση.

Το περπάτημα γυμνάζει και την καρδιά, η οποία εξασκείται ώστε να χτυπάει λιγότερες φορές ανά λεπτό, αυξάνοντας κατά πολύ την αντοχή μας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το καθημερινό περπάτημα μειώνει σημαντικά και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Με το περπάτημα γυμνάζονται και οι πνεύμονες, οι οποίοι διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να απορροφάμε περισσότερο οξυγόνο και να αποκτάμε περισσότερη ενέργεια. Για τους πρώην καπνιστές, το περπάτημα είναι η ιδανική άσκηση, ώστε να επανέλθουν σταδιακά στη σωματική κατάσταση που είχαν πριν ξεκινήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Πολύ σημαντική επίδραση έχει το περπάτημα και στην ψυχική υγεία, μιας και στη διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες, δηλαδή μια κατηγορία ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεσή μας και μειώνουν το στρες. Το περπάτημα, εξαιτίας και της ευκολίας του, θεωρείται ιδανική άσκηση για όσους πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή και σε μια πρώτη φάση θέλουν να αθληθούν με τον πιο απλό τρόπο, μακριά από γυμναστήρια και ομαδικές δραστηριότητες.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα βελτιώνει ακόμα και τη μνήμη, ενώ μας βοηθάει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Σε έναν μήνα, λοιπόν, μετά την έναρξη αυτής της συνήθειας, βλέπουμε ήδη σημαντική βελτίωση στη φυσική μας κατάσταση, αλλά και στη διάθεσή μας.

Ακόμα λοιπόν και να μην έχουμε το χρόνο ή την αντοχή να κάνουμε τόσες χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, αξίζει να ξεκινήσουμε από μικρούς στόχους και σταδιακά να αυξάνουμε τις αποστάσεις: το σώμα μας πολύ σύντομα θα μας ευχαριστεί.

ΠΗΓΗ: marieclaire 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε το



Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Κρίσιμους και δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top