ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μαίνεται ο «πόλεμος του νερού» -Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στα δυτικά εν μέσω λειψυδρίας

Γαλλία: Μαίνεται ο «πόλεμος του νερού» -Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στα δυτικά εν μέσω λειψυδρίας

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ακτιβιστές συγκρούστηκαν στο λιμάνι Λα Ροσέλ στα δυτικά της Γαλλίας, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαλύσουν τη συγκέντρωση 4.000 ανθρώπων, που διαμαρτύρονταν κατά της κατασκευής δεξαμενών νερού που θα χρησιμοποιούνται για τη γεωργία.

Ενας αστυνομικός και πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά καταστήματα.

Οι διαδηλωτές μιλούν για ειρηνικό κίνημα και κατηγορούν τις αρχές για επίδειξη ισχύος.

Η ένταση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων κλιμακώνεται στη Γαλλία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση η κατασκευή των δεξαμενών αυτών έχει στόχο να συγκεντρώνει νερό τον χειμώνα προκειμένου να ποτίζονται οι καλλιέργειες το καλοκαίρι οπότε το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγαλύτερο.

«Αντλούμε τα υπόγεια ύδατα, που ήδη υπάρχουν, για να γεμίσουμε τις δεξαμενές σήμερα, αλλά αυτά τα υπόγεια ύδατα χρησιμεύουν για να γεμίσουμε τις δεξαμενές από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου. Παίρνουμε το νερό τον Χειμώνα για να μην το πάρουμε την άνοιξη ή το καλοκαίρι για να ανακουφιστεί το περιβάλλον», εξηγεί εργολάβος του έργου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δεξαμενές αυτές θα περιλαμβάνουν 620.000 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 250 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Οι επικριτές του έργου αντιτείνουν ότι η άντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί μία σπατάλη των υδάτινων πόρων που ευνοεί μόνο τα μεγάλα αγροκτήματα, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης είναι εξοπλισμένο με αρδευτικά κανάλια και οι φάρμες που συνδέονται με αυτά γύρω από τις δεξαμενές είναι ελάχιστες.

Σε κάθε προσφυγή μας, το δικαστήριο μας δικαίωσε. Αποφάνθηκε ξεκάθαρα)ότι δεν ελήφθη υπόψη η κλιματική αλλαγή. Αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι το έργο έγινε με βάση την κατανάλωση της περιόδου του 2012, ότι δεν υπολόγισαν τις συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης «Οχι σε δεξαμενές»( Bassines non merci), Ζακ Γκιγιέ.

Τον Μάρτιο του 2023, ανάλογα επεισόδια είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τις δεξαμενές στο Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καζάνι που βράζει η Κύπρος: Δυο νέες κίτρινες προειδοποιήσεις - Πότε θα τεθούν σε ισχύ

• Εφιαλτική πτήση: Επιβάτης εγκλωβίστηκε στην τουαλέτα αεροπλάνου - Το σημείωμα της αεροσυνοδού για να τον καθησυχάσει

• Καταζητείται 31χρονος αλλοδαπός - Είχε στην κατοχή του 110 κλεμμένα σκούτερ - Νέα στοιχεία εις βάρος του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε το



Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top