ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε απάντηση στα όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θεώρησε προκλητική την αναφορά του Νίκου Δένδια, σε τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες και εκφράζονται από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «εμείς δεν διαμορφώνουμε τις εθνικές μας θέσεις με βάση τη συγκυρία. Πάντοτε επισημαίνουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας και την κατοχή».

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη πως θα υπάρξει κινητικότητα στο κυπριακό, το φθινόπωρο, με μοναδικό στόχο της Αθήνας, την επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Θέση, την οποία επανέλαβε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως αναμένει την απόφαση του ΓΓ τί θα πει από δω και πέρα και κατά πόσο, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει κάποια συνάντηση, ενώ όπως είπε ο ίδιος έχει επεξεργαστεί πολλές σκέψεις για ΜΟΕ και ιδέες μέχρι τότε, οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αναλόγως της πορείας των εξελίξεων.

Απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα βλέπει η βρετανική Daily Telegraph

Σε ένα άρθρο το οποίο δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και αντιδράσεις, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή, γράφει πως είναι ώρα να επιστρέψει στην Κύπρο κάποια ομαλότητα και σχολιάζει ότι ίσως αυτό θα μπορούσε να γίνει με την έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Στο άρθρο με τίτλο «ένα νησί ακόμα μοιρασμένο» η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ότι το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στην ουσία «σκότωσε» τις περαιτέρω συνομιλίες επιμένοντας σε «λύση δύο κρατών». Υπό αυτή την κατάσταση αναφέρει το άρθρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δύο βάσεις στο νησί, έχει να παίξει έναν ρόλο τίμιου διαπραγματευτή καθώς συνιστά εγγυήτρια δύναμη. Παρόλα αυτά διστάζει να παρέμβει.

Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Οι βορειοκύπριοι θέλουν να δουν να εισάγονται απευθείας πτήσεις, ενισχύοντας τον τουρισμό. Με την υπόλοιπη Μεσόγειο να γίνεται όλο και πιο εχθρική προς τους Δυτικούς Τουρίστες, θα μπορούσε να είναι αυτό ένα μικρό βήμα προς κάποια ομαλότητα στο διαιρεμένο νησί;»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγος



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top