ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Ένας ασυνήθιστος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για ξεκούραστο ύπνο τις πολύ ζεστές μέρες

Καύσωνας: Ένας ασυνήθιστος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για ξεκούραστο ύπνο τις πολύ ζεστές μέρες

Ο όρος «sleep divorce» μπορεί να ακούγεται περίεργος ή ακόμη και ανησυχητικός για πολλούς, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ως μια καινοτόμος λύση για την ανακούφιση των προβλημάτων ύπνου, ειδικά κατά τη διάρκεια καύσωνα. Ενώ η ιδέα να κοιμάστε σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια μπορεί αρχικά να φαίνεται έξω από τα συνηθισμένα, μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές – όπως αυτή την περίοδο.

Ποια είναι, λοιπόν, η σύνδεση μεταξύ του sleep divorce και των ζεστών ημερών, αλλά και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει γενικότερα;

Τι είναι το sleep divorce;

Ο όρος «sleep divorce»αναφέρεται στην απόφαση ενός ζευγαριού να κοιμάται σε διαφορετικά κρεβάτια ή ακόμη και σε ξεχωριστά δωμάτια. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται ακραία συνήθεια, ειδικά για ζευγάρια που είναι συνηθισμένα να κοιμούνται μαζί, τα οφέλη αυτής της τακτικής είναι τεράστια, κυρίως σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Πώς συνδέεται με τις πολύ ζεστές μέρες

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με την φαρμακοποιο Carolina Goncalves «Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να ξεκινήσει και να διατηρήσει τον ύπνο. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, το σώμα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία για ύπνο». Ειδικά όταν κοιμάστε με έναν άλλο άτομο, η επιπλέον θερμότητα από το σώμα του συντρόφου σας μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια του σώματός σας να δροσιστεί. Η Alison Cullen, παθολόγος και ειδικός ύπνου, επισημαίνει: «Η επιπλέον θερμότητα που παρέχει το σώμα ενός άλλου ατόμου δεν είναι καθόλου χρήσιμη όταν υπάρχει ζέστη. Η παρουσία ενός άλλου σώματος μπορεί να κάνει τη νύχτα ακόμα πιο δύσκολη και λιγότερο άνετη».

Άλλα οφέλη του sleep divorce στη σχέση σας:

1. Βελτίωση της ποιότητας ύπνου: Όταν κοιμάστε μόνοι σας, έχετε πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος του ύπνου σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου, τη φωτεινότητα και την υγρασία σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις. Η καλή ποιότητα ύπνου είναι βασική για τη γενική υγεία και διάθεση. Σύμφωνα με την Cullen, «η καλή ποιότητα ύπνου συνδέεται με καλύτερη διάθεση και λιγότερους τσακωμούς. Εάν το ‘διαζύγιο ύπνου’ βελτιώνει τον ύπνο σας, αυτό οδηγεί και σε μια πιο ήρεμη και ευτυχισμένη σχέση».

2. Ενίσχυση της σχέσης: Η φυσική απόσταση που δημιουργείται από τη συνήθεια αυτή μπορεί να ενισχύσει τη σχέση σας. Ο Goncalves αναφέρει: «Η μεγαλύτερη απόσταση από τον σύντροφό σας μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία και την εκτίμηση για τον άλλο, κάνοντας τις στιγμές που περνάτε μαζί πιο σημαντικές και ικανοποιητικές».

3. Μείωση των τσακωμών: Όταν κοιμάστε καλά, είστε λιγότερο επιρρεπείς σε εντάσεις και τσακωμούς που προκύπτουν από την κακή διάθεση. Η καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις στη σχέση σας και να συμβάλει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία.

Ίσως, τελικά, η απόσταση κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στις καυτές νύχτες του καλοκαιριού, να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να έρθετε πιο κοντά και να ανανεώσετε τη σχέση σας, και όχι το αντίθετο, όπως θα υποψιαζόσασταν.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα: Σε κρίσιμη κατάσταση 23χρονος - Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικοδομής

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

• Ο Δημήτρης Κόκοτας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του - Τα νεότερα για την υγεία του



ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top