ΥΓΕΙΑ

Οι συχνές μετακομίσεις κουράζουν συναισθηματικά τα παιδιά – Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει στην ενήλικη ζωή τους

Οι συχνές μετακομίσεις κουράζουν συναισθηματικά τα παιδιά – Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει στην ενήλικη ζωή τους

Αναμφισβήτητα η αλλαγή σπιτιού, μας πλημμυρίζει με θετικά συναισθήματα και προσμονή για ψυχική «επανεκκίνηση». Ωστόσο, οι συχνές μετακομίσεις δεν έχουν την ίδια συναισθηματική βαρύτητα, ιδίως στα παιδιά. Έρευνα, μας προειδοποιεί ότι τα παιδιά που βιώνουν απανωτές αλλαγές κατοικίας πριν την ηλικία των 15 ετών, παρουσιάζουν πάνω από 40% πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη στη μετέπειτα ζωή τους.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, συγκέντρωσε στοιχεία για μετακομίσεις που σημειώθηκαν από σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Δανία, μεταξύ 1981 και 2001 και παρέμειναν στη χώρα κατά τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους. Στη συνέχεια, παρακολούθησε τα ίδια άτομα στην ενήλικη ζωή τους και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 35.000 από όσα συνέχιζαν να ζουν στη Δανία, είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Στο πλαίσιο μιας ενδελεχούς ανάλυσης, η μελέτη επιβεβαίωσε τα υπάρχοντα στοιχεία, δείχνοντας ότι τα άτομα που ζουν σε γειτονιές χαμηλής εισοδηματικής τάξης κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες – κατά 10% περίπου – να αναπτύξουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Εντούτοις, οι εμπειρίες μετακίνησης κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων-είτε μεταξύ είτε εντός υποβαθμισμένων ή μη υποβαθμισμένων γειτονιών- συνδέονται επίσης με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στην ενηλικίωση.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μετακόμισαν μία φορά μεταξύ των ηλικιών 10 έως 15 ετών, έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που δεν μετακόμισαν τότε. Επιπρόσθετα, αν ένα παιδί μετακομίσει δύο ή περισσότερες φορές μεταξύ των ηλικιών 10 και 15 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπου 61%.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαρχους (Δανία), του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο). Ο Clive Sabel, καθηγητής Big Data και Spatial Science στο Πανεπιστήμιο του Plymouth και πρώην διευθυντής του Big Data Center for Environment and Health στο Πανεπιστήμιο Aarhus, είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο καθηγητής Clive Sabel ισχυρίζεται ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των διαμορφωτικών χρόνων, τα παιδιά χτίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα μέσω του σχολείου, των αθλητικών ομάδων ή άλλων δραστηριοτήτων. Κάθε φορά που πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι νέο μπορεί να είναι αποθαρρυντικό».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή ψυχικής υγείας, ενώ η παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση από αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Υπάρχουσες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μετακινούνται συχνότερα από τη γέννησή τους έως τα μέσα της εφηβείας τους, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπεριφορές, όπως αυτοκτονική βία, βίαιη εγκληματικότητα, κατάχρηση ουσιών και να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• Εκτός εαυτού 25χρονος, τραυμάτισε αστυνομικό - Συνελήφθη και βρήκαν πάνω του ναρκωτικά

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη Κύπριος καταζητούμενος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και εγκληματική οργάνωση

• Γαλλία: Παραλύει το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά από μαζική επίθεση ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top