ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι: Tips για να μην ξεφύγουμε με το φαγητό στις διακοπές – Ο μπουφές, το αλκοόλ και οι…Ιταλοί» - Ειδικός στο «T»

Καλοκαίρι: Tips για να μην ξεφύγουμε με το φαγητό στις διακοπές – Ο μπουφές, το αλκοόλ και οι…Ιταλοί» - Ειδικός στο «T»

Ολοένα και πιο κοντά είμαστε στις διακοπές του Αυγούστου και αυτό μας κάνει να ανυπομονούμε για ξεκούραση, παραλίες και...φαγητό. Και τα τρία μαζί κάνουν τον απόλυτο συνδυασμό των καλοκαιρινών διακοπών.

Σίγουρα κανείς δε θέλει να στερηθεί τις αγαπημένες του απολαύσεις αλλά ούτε και να κάνει δίαιτα.

Το ThemaOnline μίλησε με τον Κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο, Πάνο Πλατρίτη ο οποίος εξήγησε στις δηλώσεις του ότι «δεν απαγορεύεται να τρώμε αλλά να μην είμαστε ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο. Τα άκρα δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα»

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις το καλοκαίρι από τις οποίες η πρώτη αφορά τα άτομα που είναι διακοπές και η δεύτερη τα άτομα που δεν δουλεύουν αλλά είναι σπίτι και χαλαρώνουν. Αρχικά, λόγω των διακοπών τα άτομα που γυμνάζονταν, δεν γυμνάζονται. Καλό θα ήταν να αθλούμαστε και κατά τις διακοπές, ακόμα και στο ξενοδοχείο, την πισίνα ή τη θάλασσα, να κρατάμε, δηλαδή, επαφή με την άσκηση ακόμα και την περίοδο των διακοπών. Άτομα που βρίσκονται σε ξενοδοχείο μπορούν να εκμεταλλευτούν το γυμναστήριο ή κάποια activities που προσφέρει για να κινούνται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Μπουφέ σε ξενοδοχείο

«Άλλη περίπτωση είναι το πώς διαχειριζόμαστε το μπουφέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα τα οποία έχουν την επιλογή του μπουφέ τείνουν να τρώνε πολύ περισσότερο. Πολλά άτομα μπορεί να έχουν και το all inclusive και πέφτουν σε πειρασμούς.  Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να πάει πρώτα να δει το μπουφέ πριν βάλει οτιδήποτε στο πιάτο του, να δει και να σκεφτεί τι θα φάει.  Οι έρευνες έδειξαν ότι άτομα που περνάνε και βάζουν από όλα στο πιάτο τους και λένε να τα δοκιμάσουν καταλήγουν να τρώνε πολύ περισσότερο. Πρέπει να επιλέγουμε συγκρατημένα», σημείωσε.

«Εάν κάποιος φάει βαριά στις διακοπές ας κάνει δύο γεύματα δηλαδή να προσπεράσει το μεσημεριανό ή να φάει κάτι πιο ελαφρύ. Μπορεί για παράδειγμα να φάει ένα τοστάκι, φρούτα ή μία σαλάτα πράσινη. Να αντισταθμίσει την υπέρμετρη κατανάλωση που έχει κάνει», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Πλατρίτης, ανέφερε ότι «το άλλο που πρέπει να προσέχουμε κυρίως στις διακοπές είναι οι υγρές θερμίδες. Είναι η περίοδος των κοκτέιλς, των αλκοολούχων ποτών και μη και πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη που πίνουμε μετριέται και αυτή»

«Εάν θα καταναλώσουμε σνακς στις διακοπές μας πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι πίνουμε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να κάνουμε search πόσες θερμίδες έχει ένα ποτό που θα διαλέξουμε να πιούμε. Είναι καλό να έχουμε επίγνωση για τη ποσότητα των θερμίδων ώστε να καταναλώνουμε πιο συγκρατημένα. Οι θερμίδες που πίνουμε μπορεί να είναι σχεδόν ένα γεύμα», πρόσθεσε.

Αλκοολούχα ποτά

Όσο αφορά τα αλκοολούχα ποτά, ο κύριος Πλατρίτης σημείωσε ότι «έχουν όλα φυτικά σάκχαρα. Για παράδειγμα η ζιβανία και η βότκα έχουν γύρω στο 37,5 -45%, η αλκοόλη έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Κάποια ποτά έχουν περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο αλκοόλ και άλλα το αντίθετο. Η μπύρα κυμαίνεται από 10,5-12,5% αλκοόλ»

Tips για να μην σκεφτόμαστε το φαγητό στις διακοπές

Ερωτηθείς ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην σκεφτόμαστε το φαγητό στις διακοπές, ο κύριος Πλατρίτης απάντησε ότι «αυτός είναι να μην πιεζόμαστε να το αποφύγουμε»

«Αν πιεστούμε να μην καταναλώσουμε τα φαγητά που μας αρέσουν σημαίνει δεν κάναμε διακοπές, γιατί οι διακοπές είναι μία μορφή ελευθερίας. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι ναι να φάνε αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή αν θα πάμε σε ένα ταβερνάκι το βράδυ, να είμαστε πιο προσεχτικοί στο τι θα φάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές.  Το ίδιο ισχύει και για τα παγωτά και τα ποτά», σημείωσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «δεν απαγορεύεται να τρώμε αλλά να μην είμαστε ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο. Τα άκρα δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα»

«Φάε σαν Ιταλός. Οι Ιταλοί τρώνε μικρές ποσότητες και από τα πιο λατρεμένα φαγητά αλλά με μέτρο. Άλλο είναι να φάω αυτά που μου αρέσουν και άλλο να τρώω δίχως αύριο», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μπούκαρε σε φούρνο το βράδυ – Άρπαξε χρήματα υπό την απειλή χαρτοκόπτη και έγινε «καπνός»

• Στέλνονται για βαλλιστικό έλεγχο τα πιστόλια που βρέθηκαν στην οικία του 36χρονου ντίλερ

• Το Σκάνδαλο τερματικού στο Βασιλικό «στραγγαλίζει» χρηματοδοτούμενα έργα - Χάνεται η αξιοπιστία της Κύπρου

• «Tourists go home»: Ολοένα και μεγαλώνει το κίνημα του αντιτουρισμού - Επηρεάζεται η Κύπρος;

• Ζέτα Μακρυπούλια: Οι εξωτικές διακοπές μαζί με Μουτσινά και Κωνσταντινίδου - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρακολούθησε το Σάββατο στο Παρίσι τον αγώνα και την πρόκριση του Μάριου Γεωργίου στον τελικό του Μονόζυγου, δήλωσε στη δημοσιογραφική ομάδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι είναι «συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top