ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο: Στους «32» του Ξίφους Ασκήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων ο Α. Τοφαλίδης

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο: Στους «32» του Ξίφους Ασκήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων ο Α. Τοφαλίδης

Θετικό ξεκίνημα για τον Κύπριο ξιφομάχο, στο αγώνισμα του Ξίφους Ασκήσεως, στην κόκκινη πίστα, του Ολυμπιακού Τουρνουά Ξιφασκίας, το οποίο διεξάγεται στο Grand Palais-Alexandre III.

Ακόμα μια ιστορική στιγμή για τον κυπριακό αθλητισμό και ιδιαίτερα για την κυπριακή ξιφασκία.

Ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης, Νο 96 στον κόσμο, μπήκε στην πίστα με χαμόγελο, χαιρετώντας τον κόσμο, αλλά είχε και θερμούς υποστηρικτές οι οποίοι ήρθαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα του και οι οποίοι δημιούργησαν μια απίστευτη και μοναδική ατμόσφαιρα και έδιναν συνεχή ενθάρρυνση στον Κύπριο ξιφομάχο μας. Άλλωστε αυτή την στιγμή την περίμενε 20 περίπου χρόνια ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης.

Στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία αποτελεί και την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, αλλά και για την κυπριακή ξιφασκία, κατάφερε να γράψει ιστορία επικρατώντας στη φάση των «64» με 15-10 του Πολωνού, Adrian Wojtkowiak, μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση.

Οι ξιφομάχοι φόρεσαν τις μάσκες τους, με του Αλέξανδρου Τοφαλίδη να είναι πάνω η σημαία της Κύπρου και ο αγώνας ξεκίνησε. Ο Πολωνός αθλητής, Νο 75 στον κόσμο, πήρε την πρώτη επίθεση, με τον Κύπριο πρωταθλητή, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή τον αγώνα πάρα πολύ καλά, μπαίνοντας επιθετικά, να απαντά και να κάνει το 1-1. Η εξέλιξη του αγώνα μέχρι το 2:50 πήγαινε πόντο -πόντο, ωστόσο στο 2:49 ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης πήρε προβάδισμα, το οποίο διαχειρίστηκε πολύ καλά μέχρι το τέλος.

Ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης, μετά το τέλος του αγώνα έτρεξε στον προπονητή του και γύρισε σφίγγοντας τη γροθιά του και υποκλίθηκε προς τις κερκίδες όπου βρίσκονταν οι δικοί του άνθρωποι, που ήρθαν να τον δουν, και στράφηκε και προς το μέρος των μελών της αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής χαιρετώντας τους.
Επόμενος αντίπαλος του Κύπριου ξιφομάχου, για τους «32» ο Αμερικανός, Nick Itkin. Ο αγώνας είναι ορισμένος για τις 13:35 τοπική ώρα (14:35 ώρα Κύπρου).

Βιογραφικό

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΦΑΛΙΔΗΣ
Ημ. Γέννησης: 13.3.1993
Πόλη Γέννησης: Λονδίνο
Άθλημα: Ξιφασκία (Ξίφος Ασκήσεως)
Όμιλος: Inspion Sports
Προπονητής: Μπέντζαμιν Πεγκς
Πως προκρίθηκε: Από το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά Λουξεμβούργου
Συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες: 1 (2024)
Κορυφαία του στιγμή: Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης γεννήθηκε στις 13.3.1993, στο Λονδίνο, όπου ζει, ο πατέρας του ήταν Κύπριος (έφυγε από τη ζωή το 2016), και ασχολείται με την Ξιφασκία από πολύ μικρή ηλικία. Ο Άλεξ αγωνίζεται στο Ξίφος Ασκήσεως και ανήκει στον όμιλο Inspion Sports, προπονητής του είναι ο Μπέντζαμιν Πεγκς και εξασφάλισε την πρόκριση του από το προ – Ολυμπιακό τουρνουά του Λουξεμβούργου κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 75 αθλητές και παράλληλα τη μοναδική κάρτα πρόκρισης. Αυτή θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία αποτελεί και την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, καθώς αυτό αποτελούσε –όπως ο ίδιος παραδέκτηκε σε συνέντευξη του- ένα όνειρο που κράτησε 20 χρόνια, μέχρι να πραγματοποιηθεί.

Διαιτητές του αγώνα ήταν οι Ducarme Florence (Γαλλία) και Madr Vilem (Τσεχία).

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και τους αργυρούς χορηγούς MEDOCHEMIE, ALLIANZ για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φόρεσαν χειροπέδες σε 32χρονη για τα 40 κιλά κάνναβης και οπλισμό στη Λεμεσό

• Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

• Τίτλοι τέλους για την «Προίκα του Μωρού» - Γιατί «μπήκε» σε αναστολή

• Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

• Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αυτή είναι η νέα επαγγελματική του δραστηριότητα



Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι εκδηλώσεις καταδίκης των κομμάτων κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έφεραν στο προσκήνιο τη διγλωσσία η οποία υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top