ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση στο ΥΠΟΙΚ για μείωση προστίμου κατά 50% σε εταιρείες για μητρώο UBO

Πρόταση στο ΥΠΟΙΚ για μείωση προστίμου κατά 50% σε εταιρείες για μητρώο UBO

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας εξέτασε την Τρίτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα μετά την απόφαση του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των τελικών δικαιούχων (UBO), καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής, η Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΤΕΕΔΙ), Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου είπε ότι κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη μείωση κατά το ήμισυ του προστίμου που επιβάλλεται στις εταιρείες, για τη μη καταχώρηση στο μητρώο (UBO) των στοιχείων των τελικών δικαιούχων τους.

Η κ. Μυλωνά είπε ότι έχει αποσταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι αρμόδιος για το ζήτημα που αφορά τις κυρώσεις, ώστε να προβεί σε μείωση του προστίμου κατά το ήμισυ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας, το τμήμα της και γενικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, διαπίστωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρήζουν αναθεώρησης, μεταξύ των οποίων και το πρόστιμο που επιβάλλεται στις εταιρείες που δεν δήλωσαν τους τελικούς δικαιούχους τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, πρόσθεσε ότι το ύψος των συνολικών προστίμων που επιβλήθηκε σε εταιρείες μέχρι τις 7 Ιουνίου, ανέρχεται σε 13,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόλις 706 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Μυλωνά η προτεινόμενη ρύθμιση για μείωση κατά 50% των προστίμων, θα αφορά τα πρόστιμα από την ημερομηνία που θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε ισχύ θα παραμείνουν όσα επιβλήθηκαν έως τότε.

Επίσης, είπε πως το γραφείο της έχει δεχθεί περίπου 500 ενστάσεις από εταιρείες, ενώ σημείωσε πως  ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή που απέστειλαν να μην επιβάλλεται πρόστιμο στους γραμματείς των εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι όπως στα μέσα Σεπτεμβρίου προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, προτάσεις για βελτίωση του πλαισίου που διέπει το μητρώο εταιρειών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας για την επιβολή του προστίμου, σημειώνοντας πως οι ποινές που επιβάλλονται σήμερα είναι καταστροφικές για κάποιες εταιρείες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι τα πρόστιμα μέχρι σήμερα θα πρέπει να έγιναν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι οι πλείστοι δεν προέβησαν σε ένσταση, αλλά σε προσφυγή στο δικαστήριο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι δεν έγινε διαχωρισμός των εταιρειών αναλόγως του μεγέθους και της δυναμικής τους και πως επιβάλλονται καθολικά τα πρόστιμα και οι κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μας έκανε να δακρύσουμε με τα λόγια του ο Μάριος που ανέβηκε το Σταυροβούνι γονατιστός - Εξηγεί τους λόγους σε νέα ανάρτηση του

• Περιστατικά θερμοπληξίας: Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας των τριών ατόμων – Στην εντατική οι δύο

• Τα ναρκωτικά «έστειλαν» στο κελί 28χρονο - Πόσα χρόνια θα «χάσει» από τη ζωή του

• Τρεις τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Εύβοια - Δείτε φωτογραφίες

• Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στην πρόεδρο της ΡΑΣ



Υπ. Ενέργειας: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού - Νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU

Υπ. Ενέργειας: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού - Νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, παρά τον τερματισμό της σύμβασης με τη κινεζική κοινοπραξία και των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, επανέλαβε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι σύντομα η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) θα προχωρήσει σε ανοικτή διαδικασία προσφορών για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος και της προβλήτας του τερματικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top