Φόβους για ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη δημιουργεί η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν.
Η Χαμάς έκανε λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του» κατά την οποία σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακάς του. Ωστόσο, λίγα είναι προς το παρόν γνωστά για τις ακριβείς συνθήκες του δολοφονικού χτυπήματος.
Όλα τα βλέμματα πέφτουν αναπόφευκτα στο Ισραήλ, το οποίο ορκίστηκε να κυνηγήσει και να τιμωρήσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ 251 έπεσαν θύματα ομηρίας.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε την είδηση του θανάτου του Χανίγια. Εντούτοις, ήταν η δεύτερη υψηλού προφίλ δολοφονία που αποδίδεται στο Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες, μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο κορυφαίος στρατιωτικό ηγέτης της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
Ο θάνατος του Χανίγια έρχεται, επίσης, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το νούμερο δύο της Χαμάς, τον στρατιωτικό αρχηγό της Μοχάμεντ Ντέιφ, στη Γάζα.
Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το χτύπημα κατά του Χανίγια έγινε περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε στέγη για βετεράνους πολέμου, στα βόρεια της Τεχεράνης, στην οποία διέμενε ο Χανίγια κατά την παραμονή του για την ορκωμοσία του Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι ο ίδιος και ο σωματοφύλακάς του έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα έπληξε την κατοικία τους. Στην επιχείρηση αυτή, ισραηλινά αεροσκάφη πιστεύεται ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου.
Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι ο Χανίγια χτυπήθηκε από «κατευθυνόμενο βλήμα από αέρος». Η δολοφονία, πάντως, ερευνάται και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.
Πουθενά δεν είναι εκτός ορίων
Λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει δημοσίως ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, «να δράσει εναντίον των ηγετών της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται».
Όπως σημειώνει το BBC, το γεγονός ότι το χτύπημα κατά του Χανίγια δεν πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ, αλλά μέσα στο Ιράν, τον σημαντικότερο υποστηρικτή της Χαμάς, στέλνει το μήνυμα -αν όντως επιβεβαιωθεί ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από την επίθεση- ότι είναι ικανό και πρόθυμο να δράσει ακόμα και κάτω από τη μύτη του πιο θανάσιμου εχθρού του.
Σύννεφα εκδίκησης
Ο Ισμαήλ Χανίγια ηγούνταν των πολιτικών επιχειρήσεων της Χαμάς ζώντας ως εξόριστος στο Κατάρ, ενώ θεωρείται το πλέον κομβικό πρόσωπο από παλαιστινιακής πλευράς για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά και την ανταλλαγή ομήρων. Στο πλαίσιο αυτό, η απουσία του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και ο αιφνίδιος θάνατός του μηδενίζουν, κατά ορισμένους αναλυτές, το κοντέρ σε επίπεδο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που η ατμόσφαιρα εντός της Χαμάς είναι εξαιρετικά φορτισμένη.
Πρωτίστως, όμως, η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έρχεται λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα το θάνατο του Μουχσίν Σουκρ, γνωστού ως Φουάντ Σουκρ, δηλαδή του επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, ως αντίποινα της επίθεσης με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σαββατοκύριακο που σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εξολόθρευση της φυσικής ηγεσίας των δύο οργανώσεων μέσα σε 24 ώρες από τους Ισραηλινούς «εγείρει φόβους για περαιτέρω σύγκρουση στην περιοχή» σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων ομάδων στη διμερή σύγκρουση. Ιδίως, όταν κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της υφιστάμενης σύρραξης σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ενώ μαίνονται οι μάχες Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, με τον πληθυσμό της να ζει σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Πολιτικό «βραχυκύκλωμα»
Την ίδια στιγμή, για τη διεθνή κοινότητα η δολοφονία του Χανίγια στερεί έναν σημαντικό συνομιλητή από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, καθώς ο Χανίγια είχε την ευθύνη των πολιτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, όντας στο Κατάρ. Από εκεί ορμώμενος, υπήρξε βασικός συνομιλητής τόσο με τους μεσολαβητές από την μεριά της Ντόχα, όσο και με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, με ζητούμενο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Για το λόγο αυτό, σχεδόν προεξοφλείται πως η δολοφονία του θα «παγώσει» το χρόνο απέναντι στα δύο αυτά ζητήματα, σε μια στιγμή που η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη να πληρώσει διάφορες τιμές» ως αντίποινα στην απώλεια του ηγέτη της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμερος για τη δολοφονία Χανίγια είναι και ο Λευκός Οίκος, αρνούμενος σχολιάσει αμέσως περαιτέρω την παραπάνω εξέλιξη, ενώ και η πλευρά του Ισραήλ παραδέχεται πως η απώλεια του Χανίγια θα έχει «θα έχει σημαντική επιρροή» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν για τους ισραηλινούς αποτελούσε έναν από τους βασικούς υπαίτιους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το CNN, «Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι η πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», παρότι τον περασμένο Απρίλιο οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τρεις από τους γιους του και τέσσερα από τα εγγόνια του. Ωστόσο, «όποιος πιστεύει ότι στοχοποιώντας τα παιδιά μου κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες και πριν συμφωνηθεί μια συμφωνία ότι θα αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, έχει αυταπάτες», δήλωνε τότε ο Χανίγια, με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο μετά την απώλειά του.
Από μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, «ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς, του μεγάλου ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια, και τη θεώρησε μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τις μάζες και τις δυνάμεις του λαού μας να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», ανέφερε η WAFA.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις