Οι πλείστες οδικές συγκρούσεις με μοτοσικλέτες, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ή θανάσιμων τραυμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό και μπορούν να μειωθούν με την κατάλληλη χρήση προστατευτικού κράνους.
Σύμφωνα με μελέτες, οι αναβάτες που φέρουν προστατευτικό κράνος το οποίο έχουν στερεώσει κατάλληλα, διατρέχουν 40% πιθανότητες να επιζήσουν λόγω τραυμάτων στο κεφάλι και 70% πιθανότητες να μην τραυματιστούν σοβαρά στο κεφάλι, σε σύγκριση με αυτούς που δεν το φέρουν κατά το χρόνο μιας οδικής σύγκρουσης.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, σχετικά με την εκστρατεία που διεξάγει η Αστυνομία για τέσσερις μήνες, μεταξύ 1ης Ιουνίου – 30ης Σεπτεμβρίου, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και των αυξημένων κινδύνων που παραμονεύουν στο οδικό δίκτυο για μοτοσικλετιστές και μοτοποδηλάτες, ανέφερε ότι, «οι αναβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να καθίσταται ένα κράνος κατάλληλο και άρα να προστατεύει, θα πρέπει να είναι διαπερατό, να παρέχει ορατότητα σε όλες τις πλευρές του, να μπορεί να δένεται με ασφάλεια για να μην εκτιναχθεί, να επιτρέπει στον αέρα να περάσει για να αναπνέει επαρκώς ο αναβάτης ενώ θα πρέπει να επιτρέπει και στον αναβάτη να φέρει γυαλιά του ήλιου όταν επιβάλλεται».
Οι αναβάτες, συνέχισε, «επιβάλλεται να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό για σκοπούς προστασίας τους, αλλά και για να τους παρέχεται άνεση και προστασία από τη θερμότητα, τα άχρηστα υλικά στο δρόμο και τα κινούμενα μέρη της μοτοσικλέτας, ενώ με την κατάλληλη στολή καθίστανται και πιο ορατοί από τους άλλους. Οι αναβάτες οφείλουν να γνωρίζουν άριστα την κατάσταση της μοτοσικλέτας τους και να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε μετατροπές, αφού εκτός του ότι είναι παράνομες, καθιστούν την μοτοσικλέτα τους πιο δύσκολη στο χειρισμό της. Αυτό απορρέει από την εμπειρία μας στον τομέα των αστυνομικών ελέγχων».
«Ο έλεγχος αρχίζει από τη γνώση των δυνατοτήτων του αναβάτη και την οδήγηση εντός αυτών των δυνατοτήτων, μαζί με τη γνώση και τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία», σημείωσε προσθέτοντας ότι, «μια ισχυρή προστασία που μπορεί ένας αναβάτης να προσφέρει στον εαυτό του είναι να τηρεί μια επιπρόσθετη, ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα.Οι οδηγοί που εισέρχονται στην πορεία του αναβάτη, ειδικά στον αυτοκινητόδρομο, μπορεί να μην αντιληφθούν την παρουσία του».
Είναι γι' αυτό, σημείωσε, «που ο αναβάτης θα πρέπει να παρακολουθεί ανελλιπώς το τι συμβαίνει, ιδίως σε δρόμους που ενώνονται με την πορεία του, για να αντιδρά έγκαιρα, είτε μειώνοντας την ταχύτητα του είτε εάν βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο, παρέχοντας αρκετό χώρο ή αλλάζοντας λωρίδα κυκλοφορίας».
«Ο κάθε αναβάτης απαιτείται όπως έχει το μυαλό του σε διαρκή επαγρύπνηση και απαλλαγμένο από ανησυχίες και άγχος ή οτιδήποτε άλλο που δυνατό να του αποσπάσει την προσοχή. Οι αναβάτες πάντοτε θα πρέπει να γνωρίζουν τα όσα εξελίσσονται στην πορεία τους για να μειώνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται στο οδικό δίκτυο», τόνισε ο κ. Ασιήκκης.
Είναι σημαντικό οι αναβάτες να:
1. Έχουν συνεχή παρατηρητικότητα και να αξιολογούν πιθανούς κινδύνους, όπως είναι τα προβληματικά σημεία του δρόμου
2. Αντιδρούν άμεσα όταν πρέπει, για παραχώρηση χώρου σε άλλους χρήστες του δρόμου
3. Προσαρμόζουν της ταχύτητά τους, για να συνάδει με τις εκάστοτε περιστάσεις της τροχαίας κίνησης
«Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το ανθρώπινο σώμα έχει μια πολύ περιορισμένη αντοχή στις κινητικές δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μια οδική σύγκρουση. Και είναι εδώ που καταλαβαίνουμε το πόσο ευάλωτοι καθίστανται οι αναβάτες μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων ή ποδηλάτων, δοθέντος ότι είναι πλήρως εκτεθειμένοι στο οδικό περιβάλλον και άρα θέτουν συνεχώς τον εαυτό τους σε κίνδυνο», είπε.
Να επισημάνουμε ότι, εάν το μυαλό του αναβάτη βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το δρόμο, τότε καθίσταται ιδιαίτερα επιρρεπής στη διάπραξη λαθών που δυνατό να οδηγήσουν σε σύγκρουση, ανέφερε ενώ τόνισε πως, «δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε οδηγός να αλλάξει το οδικό του περιβάλλον, αλλά μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε αυτό. Η οδήγηση μοτοσικλέτας επιβάλλει τη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων οδήγησης σε ένα πολύπλοκο οδικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση των φυσικών ικανοτήτων του οδηγού, αλλά και τον συγχρονισμό στην εκτέλεση των κινήσεων».
«Το να είσαι αναβάτης σε μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο υποδηλώνει ότι θα πρέπει να ισορροπείς με άριστο τρόπο, να έχεις άριστες γνώσεις των απαιτήσεων του οδικού δικτύου και της θέσης που έχει ο κάθε οδικός χρήστης σε αυτό. Η μοτοσικλέτα είναι αρκετά πιο ευαίσθητη σε ένα ανώμαλο οδόστρωμα ή σε ένα πλάγιο άνεμο, ενώ είναι λιγότερο ορατή σε σύγκριση με το αυτοκίνητο εξαιτίας του στενού της πλαισίου, παρέχοντας έτσι πιο λίγη προστασία στον αναβάτη», κατέληξε ο κ. Ασιήκκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις