ΥΓΕΙΑ

Πίνεις ενα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου

Πίνεις ενα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου

Αν συνήθως απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο ή στο τέλος της ημέρας, δείτε πώς επηρεάζει την υγεία σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα; Αυτό είναι ένα από τα αινίγματα με τα οποία παλεύουν οι ειδικοί στη δημόσια υγεία.

Βασικά, εάν δεν πίνετε, πιθανότατα δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε για τυχόν οφέλη για την υγεία. Αλλά αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ή λιγότερο (αλλά όχι περισσότερο - ειδικά αν είστε γυναίκα), μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.

Το αλκοόλ σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ξεκούραστο ύπνο

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι ένα βραδινό ποτήρι κρασί τους βοηθά να κοιμηθούν πιο εύκολα. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο σχετίζεται με πιο ανήσυχο ύπνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου. Και αυτό γιατί το ποτήρι κρασί που θα πιείτε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο REM, επομένως δεν θα μπείτε ποτέ σε αυτόν τον βαθύ ύπνο που χρειάζεται το σώμα μας για να αισθανθείτε ξεκούραστοι το επόμενο πρωί. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την άπνοια ύπνου.

Κρασί και ψυχική υγεία

Η σχέση του αλκοόλ και της διάθεσης μπορεί να είναι περίπλοκη και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που πίνετε. Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη ζεστή και χαρούμενη αίσθηση που μπορεί να φέρει συχνά η γουλιά του κρασιού. Αυτό έχει να κάνει με τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και πεπτίδια οπιοειδών που μπορούν να απελευθερωθούν όταν πίνετε αλκοόλ.

Αλλά επιπλέον, το κρασί μπορεί να μειώσει τη θλίψη σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε άλλους. Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο περιοδικό Acta Psychiatrica Scandinavica διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους πίνουν πολύ και δεν πίνουν.

Ωστόσο, η παράλειψη αυτού του καθημερινού ποτηριού κρασιού μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη συνολική ψυχική σας ευεξία. Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal βρήκε ότι οι γυναίκες που έκοψαν το αλκοόλ ανέφεραν καλύτερη ψυχική ευεξία από ό,τι οι γυναίκες που απείχαν εφ' όρου ζωής.

Μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ενώ η κατανάλωση αλκοόλ, γενικά, συνδέεται στην πραγματικότητα με αυξημένο κίνδυνο για πολυάριθμους καρκίνους (συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της αναπαραγωγής), είναι πιθανό το κρασί, συγκεκριμένα, να έχει προστατευτικά οφέλη. Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί έχει πράγματι αντικαρκινικές ιδιότητες, επομένως αυτό την καθιστά καλύτερη επιλογή εάν πρόκειται να πιείτε αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν κρασί.

Ωστόσο, οι ειδικοί στο MD Anderson Cancer Center σημειώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι ένα έως δύο ποτά (ή περισσότερα) αλκοόλ την ημέρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τέλος μια μετα-ανάλυση του 2006 στο Cancer Causes & Control διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν αλκοόλ είχαν 11 τοις εκατό υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από ό, τι δεν έπιναν.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Για την αγορά ενός μεγάφωνου έγινε το διπλό φονικό στη Λεμεσό - Υπό κράτηση οι δράστες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

• «Τ» Αποκλειστικό: Μεγάλη… μπάζα της Αστυνομίας - Τσάκωσαν Ε/κ με αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα -Δείτε φωτογραφίες

• Στην αντεπίθεση οι δικηγόροι των μοναχών: «Ένας παραβάτης κληρικός δεν μπορεί να αποφύγει την τιμωρία του»

• Τρόμος στη Λεμεσό: Άνδρας με τραύμα από μαχαίρι περιφερόταν στο κέντρο της πόλης - Η κατάσταση υγείας του

• Καύσωνας: Τα do's και τα don'ts για να προστατεύσεις το κατοικίδιο σου - Πώς μπορείς να προλάβεις την θερμοπληξία

• Τηλεργασία: Πότε και σε ποιους εφαρμόζεται - Τα εργασιακά δικαιώματα και η αξιολόγηση

• Κύπρια τραγουδίστρια φωτογραφίζεται με μαγιό και ξεσηκώνει τους followers της - Δείτε φωτογραφίες



Διαψεύδει φήμες ο ΚΕ: «Οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά»

Διαψεύδει φήμες ο ΚΕ: «Οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά»

Φήμες σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top