ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Στήνουν σκηνικό τα ΗΕ - Αρνείται να πάει σε τριμερή ο Τατάρ

Κυπριακό: Στήνουν σκηνικό τα ΗΕ - Αρνείται να πάει σε τριμερή ο Τατάρ

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό το επόμενο διάστημα, ύστερα και από την αποκάλυψη που έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του στην αντικατοχικη εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, για πρόσκληση-βολιδοσκόπηση από τον ΓΓ των  ΗΕ για συνάντηση –τριμερή στις 13 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόσκληση, η οποία φαίνεται πως έγινε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο Παρίσι. Σε δηλώσεις εξάλλου την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «αυτή η προσπάθεια για τη συνάντηση της 13ης Αυγούστου είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, που εργαζόμαστε εδώ και καιρό για να επιτευχθεί».

Στην πρώτη του αντίδραση ο Ερσίν Τατάρ έσπευσε να διαψεύσει τα περί πρόσκλησης από τον ΓΓ των ΗΕ, λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε τριμερή υπό τις παρούσες συνθήκες». Ο κατοχικός ηγέτης συνέχισε λέγοντας πως, δεν υπάρχει βάση για μία τέτοια συνάντηση. Σημείωσε πως «ο Χριστοδουλίδης προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει μία αντίληψη και να βάλει σε μπελάδες την τουρκική πλευρά. Είναι μάταιες οι προσπάθειες. Απορρίπτουμε όλα τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν. Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να κυνηγάει κούφια όνειρα και να λάβει υπόψη του τις πραγματικότητες στο νησί».

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Απαξίωση η άρνηση Τατάρ για τριμερή»

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση Τατάρ για τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε  πως εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις, είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ.

Το κείμενο Γκουτέρες με τρεις πτυχές

Την ίδια ώρα, το σκηνικό το οποίο στήνεται για το κυπριακό, παρά τις πάγιες τουρκικές θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας, περιλαμβάνει το τρίπτυχο εγγυήσεις, στρατεύματα και διαμοιρασμός των εξουσιών, που για την τουρκική πλευρά, είναι η κυριαρχική ισότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φ αυτά τα τρία ζητήματα σκοπεύει ο ΓΓ των ΗΕ να θέσει στο τραπέζι, σε ένα σύντομο κείμενο το οποίο θα δώσει και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στα άλλα τρία κεφάλαια, εδαφικό, περιουσιακό και ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με τη μόνιμη διαμονή Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία εμμένει στην πάγια θέση περί κυριαρχικής ισότητας ενώ την ίδια ώρα, τα ΗΕ πιέζουν προς την ε/κ πλευρά για να ξεκλειδώσει η διαδικασία, κάτι που είχε υποδείξει -έστω με έμμεσο τρόπο-η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Άλλωστε, η θέση των ΗΕ διαχρονικά, ήταν η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που στην τελική, είναι μια πολιτική συμπεριφορά ετεροβαρής υπέρ του θύτη, την Τουρκία.

Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη;

Υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση συνομιλιών η παρερμηνεία των δηλώσεων του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη, αναφέρουν τώρα  διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, σε σχέση με την πρόσφατη συνέντευξη του, στο ΣΚΑΙ. Ο κ. Γεραπετρίτης είχε αναφέρει πως «η ακινησία και η αδράνεια στο κυπριακό, η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας οδήγησε δυστυχώς σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία». Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη προκάλεσαν αντιδράσεις  σε κύκλους τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς, ανέφερε πως οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ αφορούσαν την τουρκική πλευρά και όχι εμάς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Άναψαν φωτιά σε κρατικό δάσος και τους πέρασαν χειροπέδες – Τι ισχυρίστηκαν



Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας, δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top