ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες αποκάλυψαν για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνουμε ποτά από πλαστικά μπουκάλια

Επιστήμονες αποκάλυψαν για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνουμε ποτά από πλαστικά μπουκάλια

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αξιοσημείωτες τάσεις, γεγονός που υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι η μείωση της χρήσης πλαστικών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση ποτών από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ιδίως όσον αφορά την αρτηριακή πίεση. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microplastics αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ποτών από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω της διείσδυσης των μικροπλαστικών στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα μικροπλαστικά, μικρά σωματίδια πλαστικού, είναι διαδεδομένα σε μεγάλο μέρος των τροφίμων και του νερού που προμηθευόμαστε. Όταν προσλαμβάνονται, τα σωματίδια αυτά μπορούν να διαπεράσουν τους κυτταρικούς φραγμούς στο έντερο και τους πνεύμονες και τελικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλους ιστούς.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά είναι σοβαρές. Το 2018, η Mayo Clinic συνέδεσε τα μικροπλαστικά με προβλήματα υγείας της καρδιάς, ορμονικές ανισορροπίες, ακόμη και καρκίνο, ενώ το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με την έκθεση φτάνει τα 289 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου του Δούναβη στην Αυστρία παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα μικροπλαστικά. Οι συμμετέχοντες που έπαψαν να καταναλώνουν υγρά από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και άλλαξαν σε νερό βρύσης για δύο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αξιοσημείωτες τάσεις, γεγονός που υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι η μείωση της χρήσης πλαστικών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται πιθανότατα στον μειωμένο όγκο των πλαστικών σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικών κάθε εβδομάδα, που αντιστοιχεί περίπου στο βάρος μιας πιστωτικής κάρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μικροπλαστικά έχουν επίσης ανιχνευθεί σε υγρά συσκευασμένα σε γυάλινα μπουκάλια.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησής μας από τα πλαστικά μπουκάλια για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας μας.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top