Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρίασή της έκανε μερικώς δεκτή την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με τους οργανισμούς είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων και αφού επέφερε κάποιες τροποποιήσεις. Υπέρ της μερικής αποδοχής τάχθηκαν 23 βουλευτές και εναντίον έξι.
Ανάμεσα στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν είναι η υποχρέωση των οργανισμών να δημοσιοποιούν την πρόθεση τους για γενική συνέλευση, αντί της υποχρεωσής τους να ενημερώνουν την αρμόδια αρχή που υπήρχεστον νόμο που ψηφίστηκε.
Συμφωνήθηκε επίσης όπως το δικαίωμα υπέρβασης του ορίου 10% στα έξοδα διαχείρισης των ακαθάριστων εσόδων του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης που προνοείται στο νόμο, να γίνεται έπειτα από τεχνοοικονομική μελέτη που να ζητά το ΔΣ του οργανισμού με έγκριση από τη Γενική του Συνέλευση, την αρμόδια αρχή και κοινοποίηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.
Παράλληλα δεν τροποποιείται η πρόνοια για το δικαίωμα να υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δικαιούχων και χρηστών για καθορισμό του αμοιβολογίου.
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία για την αμοιβή ανάμεσα στον χρήστη και τον οργανισμό, καταβάλλει τη χρέωση που ο ενδιαφερόμενος χρήστης κρίνει εύλογη και το 50% του ποσού της διαφοράς καταβάλλεται υπό διαμαρτυρία σε ταμείο, το οποίο διατηρεί η αρμόδια αρχή και δεσμεύεται μέχρι την επίλυση της διαφοράς.
Το σημείο στο νόμο που αφορά την υποχρέωση Διοίκησης να παραλαμβάνει αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή διαγράφεται, ενώ τα υπόλοιπα σημείο που περιλαμβάνονται στο νόμο που αναπέμφθηκε δεν διαφοροποιούνται.
Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στηλίτευσε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα όποιος ήθελε μπορούσε να μπει σε διάφορες επιχειρήσεις όπως μικρά κουρεία, μέχρι γκαράζ και να εισπράξει ότι θέλει, ενώ σημείωσε ότι το θέμα πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί νομοθετικά. Είπε ότι η πρόταση νόμου που ψηφίστηκε με πρόταση του Κυριάκου Χατζηγιάννη ήθελε να ρυθμίσει θέματα που δεν περιλαμβάνονται στο νόμο και δεν ήρθαν με κανονισμούς από τη Νομική Υπηρεσία.
Έκανε λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια συμφέροντα των εταιρειών που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα και εξέφρασε έκπληξη για την αναπομπή, αφού το κείμενο που ψηφίστηκε ήταν συμφωνημένο από τη Νομική Υπηρεσία. Εξέφρασε την ελπίδα η αναπομπή να μην είναι απότοκο πιέσεων από τον οποιονδήποτε. Πρόσθεσε ότι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας τους είπε ότι τους έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα πολλές εταιρείες ότι αν περάσει η νομοθεσία θα κινηθούν δικαστικά.
Τέλος απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τον νόμο και να μην τον αναφέρει στο Ανώτατο, αφού η προσπάθεια είναι να προστατευθεί ο κόσμος και τα λεφτά που εισπράττονται να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου κάλεσε τους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε ενώπιον της Βουλής, αφού ενώ αρχικά τους είπαν ότι είχαν πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα με καταγγελίες και απειλές στο τέλος τους αναφέρθηκε ότι μόνο μια επιστολή στάλθηκε. Τους κάλεσε επίσης, αν υπάρχει υπόνοια για διάπραξη ποινικού αδικήματος να προχωρήσουν με τη διαδικασία έρευνας.
Ανέφερε ακόμα ότι η αναπομπή συνέβαλε στο να γίνει μια πιο βαθιά συζήτηση της νομοθεσίας και να καλυφθούν κενά. Πρόσθεσε ότι δεν θα επιλυθεί με αυτό το 100% των προβλημάτων, ωστόσο είναι ένα βήμα μπροστά και να υπάρξουν προβλήματα και ασάφειες θα το δουν στη συνέχεια.
Αναφέροντας ότι θα ψηφίσουν το νέο κείμενο, είπε ότι το κυρίαρχο στοιχείο που επικράτησε είναι η αρχή της ισότητας και ίσης μεταχείρισης για τα μέρη και στη βάση της αρχής της αναλογικότητας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε έκπληξη για την αναπομπή αφού το συμφωνημένο υπόμνημα της Νομικής Υπηρεσίας δεν περιλάμβανε τους λόγους αυτούς, με εξαίρεση το ποσοστό των εξόδων διαχείρισης. Διερωτήθηκε τι μεσολάβησε και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπήρξαν πιέσεις και απειλές. Διεμήνυσε ότι η Βουλή δεν μπορεί να εκβιάζεται. Εξέφρασε διαφωνία με λόγους της αναπομπής ότι η συζήτηση για συμφωνία αμοιβολογίου μεταξύ των μερών αντίκειται στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι.
Παράλληλα είπε ότι η προσπάθεια ήταν να εξισορροπηθούν τα δικαιώματα των δικαιούχων καλλιτεχνών από τη μια και από την άλλη τα δικαιώματα των χρηστών. Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγούν δυσάρεστα αν ο νόμος δεν υπογραφεί.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαπίδου κατήγγειλε ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο εισέπρατταν χωρίς να αποδίδουν στους καλλιτέχνες αυτά τα οποία έπρεπε και τους ανήκαν. Έκανε λόγο για ασυδοσία που επικρατούσε για χρόνια στην αγορά με τους καλλιτέχνες να είναι φοβερά αδικημένοι.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι όσο το δικαστικό σύστημα στην Κύπρο καθυστερεί τόσο πολύ να αποδώσει δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα και έφερε παράδειγμα την περίπτωση διαφοράς για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και τις δικαστικές διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν.
Αναφέρθηκε παράλληλα στο σχετικό σκάνδαλο που υπήρξε στην Ελλάδα όπου μια οικογένεια εισέπραττε υπέρογκα ποσά, ενώ δεν απέδωσε στους δημιουργούς αυτά που έπρεπε, με αποτέλεσμα να προκύψουν επτά κακουργήματα. Ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην γίνει το ίδιο και στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος αναφέρει τον νόμο θα διαιωνίζει ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι δεν μπορεί κάθε φορά να προβάλλεται η αρχή της ελευθερία του συμβάλλεσθαι ως προμετωπίδα σε κάθε προσπάθεια της Βουλής να ρυθμίσει ζητήματα. Κάτι τέτοιο όπως είπε, ωφελεί τα ολιγοπώλια και μονοπώλια και έχει ως αποτέλεσμα να είναι αρρύθμιστος ο τομέας των τραπεζών. Σημείωσε ότι η αρχή της ελευθερίας τους συμβάλλεσθαι δεν είναι απόλυτη και πρέπει να περιορίζεται και να ρυθμίζεται ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πνευματικά και ανθρώπινα δικαιώματα. ειδικά όταν υπάρχουν πνευματικά άυλα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξυπηρέτηση δημιουργούν που έχουν επενδύσει το χρόνο τους για να παράγουν έργα λόγου, τέχνης και επιστήμης. Πρόσθεσε ότι οι χρήστες των έργων αυτών πρέπει να ξέρουν τι πληρώνουν και γιατί. Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα και με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση θα καταλήγουν πολλά πράγματα στο δικαστήριο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγητής του νόμου Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε προτάσεις νόμου έχουν αρχίσει τελευταίως να γίνονται ο κανόνας, ενώ σημείωσε ότι η τεκμηρίωσή τους δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πρόνοιες του Συντάγματος αλλά γενικότερα στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την ελευθερία των συμβάσεων.
Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε ότι για τον συγκεκριμένο τομέα εργάστηκαν με την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, ενώ είπε ότι υπήρξαν ακατανόητοι λόγοι αναπομπής της συγκεκριμένης πρότασης.
Δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για το έργο της Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα των δημιουργών με πολεμική από συγκεκριμένα άτομα. Έκανε λόγο για υπερεθνικές εταιρείες που δεν φοβήθηκαν κανέναν, αντιθέτως εντατικοποίησης τις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Σημείωσε επίσης ότι ήταν σε όλους γνωστό ότι οι δημιουργοί δεν λάμβαναν τίποτε και εταιρείες επιχειρούσαν να δηλώσουν μεγάλα έξοδα διαχείρισης ώστε να μην μένει τίποτε για τους δημιουργούς. Πρόσθεσε ότι με την πρόνοια που μπαίνει τώρα για οροφή 10% στα έξοδα διαχείρισης με επιπλέον τα δικαστικά έξοδα, αυτό διορθώνεται.
Ανέφερε τέλος ότι αν δεν περάσει η αναπομπή και γίνει αναφορά την ευθύνη θα την φέρει η Κυβέρνηση, ενώ κάτι τέτοιο θα αποτελεί ασέβεια στα δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δικαιολόγησε την αρνητική ψήφο στην αποδοχή της αναπομπής όπως διαμορφώθηκε, για λόγους αρχής, όπως είπε και επειδή καταδεικνύεται ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από τρίτους για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις