ΔΙΕΘΝΗ

Παραλίγο… βατερλό η «συζήτηση» Τραμπ - Μασκ: Βολές κατά Χάρις και Μπάιντεν και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις

Παραλίγο… βατερλό η «συζήτηση» Τραμπ - Μασκ: Βολές κατά Χάρις και Μπάιντεν και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις

ετ’ εμποδίων ξεκίνησε η δίωρη «συζήτηση» ανάμεσα στον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, η οποία άρχισε τελικά με καθυστέρηση 40 λεπτών λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), λόγω τεχνικών προβλημάτων.Το πολυδιαφημιζόμενο τετ α τετ στα κοινωνικά δίκτυα ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες λίγο έλειψε να καταλήξει βατερλό, καθώς ο Έλον Μασκ έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση, όταν χιλιάδες χρήστες δεν κατάφεραν αρχικά να συνδεθούν με την πλατφόρμα, για να παρακολουθήσουν το διάλογο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια επίθεση DDOS στο X. Εργαζόμαστε για να το κλείσουμε. Στη χειρότερη περίπτωση, θα προχωρήσουμε με μικρότερο αριθμό ζωντανών ακροατών και θα δημοσιεύσουμε τη συνομιλία αργότερα», σχολίασε σε πρώτη φάση σε μήνυμά του στο Χ ο Έλον Μάσκ, για να ακολουθήσουν εκατοντάδες σκωπτικά μηνύματα χρηστών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η πλατφόρμα ιδιοκτησίας του «κράσαρε» με το…καλημέρα.

Εντέλει, στη διάρκεια της «συζήτησης», έτσι όπως περιγράφηκε από τους διοργανωτές, Τραμπ και Μασκ αντάλλαξαν ουκ ολίγες φιλοφρονήσεις, ενώ ο υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ εκτόξευσε αφειδώς πυρά κατά της συνυποψήφιάς του, Κάμαλα Χάρις, αλλά και του απερχόμενου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, επικεντρώνοντας την κριτική του σε «προνομιακά» του πεδία, όπως ο πληθωρισμός, η παράτυπη μετάναστευση και το… Υπουργείο Παιδείας.

«Ήταν ένα σκληρό χτύπημα»

Αρχικά, ωστόσο, η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, λέγοντας ότι «ήξερε αμέσως ότι ήταν σφαίρα» και πως «δεν ήταν ευχάριστο». «Ήταν ένα σκληρό χτύπημα. Ήταν πολύ, υποθέτω θα έλεγες, σουρεαλιστικό, αλλά δεν ήταν σουρεαλιστικό. Ήξερα αμέσως ότι ήταν μια σφαίρα», σχολίασε ο Τραμπ για τη στιγμή που όπως είπε η σφαίρα χτύπησε το αυτί του. Μάλιστα, αποκάλυψε πως το πρώτο ερώτημά του ήταν «πόσα άτομα σκοτώθηκαν;», θεωρώντας ότι υπήρχαν περισσότεροι πυροβολισμοί. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την Πενσιλβάνια τον προσεχή Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας στην τελική ευθεία την τραυματική του εμπειρία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Tesla δήλωσε ότι η αντίδραση του Τραμπ στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε υπήρξε ένας από τους λόγους που ενέκρινε την υποψηφιότητά του για το Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι βρήκε τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ εκείνη τη στιγμή «απλώς απίστευτα εμπνευσμένο».

Σκοπός της συζήτησης, άλλωστε, κατά τον Μασκ ήταν να δοθεί η ευκαιρία στον Ντόναλντ Τράμπ να απευθυνθεί σε «ανεξάρτητους, ανοιχτόμυαλους ψηφοφόρους», όπως είπε, οι οποίοι αποτελούν ταυτόχρονα μια από τις κρίσιμες δεξαμενές ψήφων για τον εκάστοτε νικητή της Προεδρικής κούρσας. Υπό αυτήν την προοπτική, ο Τραμπ επικεντρώθηκε σε θέματα φορολογίας και οικονομίας, ασκώντας κριτική στην Κάμαλα Χάρις ότι είπε πως «δεν θα υπάρχει φόρος στα φιλοδωρήματα», αντιγράφοντας έτσι δική του πρόταση.

Αφορμή αποτέλεσε συγκέντρωση της υποψήφιας των Δημοκρατικών στο Λας Βέγκας το Σαββατοκύριακο, όπου η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε να προωθήσει πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων. Πέρα από τη φορολογία, ωστόσο, ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ και κατά του Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός, μαζί με τα σύνορα, είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες. «Οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν για την οικονομία και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αγοράζουμε είδη παντοπωλείου… ο πληθωρισμός τους σκότωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εγκαλώντας τον Τζο Μπάιντεν για την κρίση πληθωρισμού. Όπως υποστήριξε, «νομίζω ότι έχουμε τον χειρότερο πληθωρισμό που είχαμε τα τελευταία 100 χρόνια. Λένε ότι είναι 48 χρόνια. Δεν το πιστεύω», δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην συνέχεια παρατήρησε πως το Τέξας «κάνει εξαιρετική δουλειά» όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη Chevron, η οποία εγκατέλειψε την έδρα της από την Καλιφόρνια για το Χιούστον, όπου σκοπεύει να εγκαταστήσει τη SpaceX και το X και ο Έλον Μάσκ.

Λουκέτο στο Υπουργείο Παιδείας

Στην εσωτερική πολιτική, ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι προτίθεται να «κλείσει το Υπουργείο Παιδείας, να μεταφέρει την εκπαίδευση πίσω στις πολιτείες», συμπληρώνοντας ότι «από τις 50 [πολιτείες], θα στοιχημάτιζα ότι οι 35 θα τα πήγαιναν καλά». Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει την συγκεκριμένη πρόταση, καθώς το είχε πράξει και το 2016 στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, εντούτοις η συγχώνευση των χαρτοφυλακίων της Παιδείας και της Εργασίας, απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου.

Φοβού την «πυρηνική θέρμανση»

Στο πεδίο της ενέργειας, ο Έλον Μασκ υπερασπίστηκε τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να μην «δαιμονοποιούνται», όπως και την επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή καθαρής ενέργειας, που έχει δημιουργήσει. Από πλευράς του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης ότι η «πυρηνική θέρμανση» αποτελούσε μεγαλύτερη απειλή από την «θέρμανση του πλανήτη», περιγράφοντας ότι η πυρηνική ενέργεια «είναι η μεγαλύτερη απειλή».

«Χειρότερη από τον Μπέρνι Σάντερς»

Ακόμη, ο υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ παρατήρησε πως «δεν έχει νόημα» να μην υπάρχουν τρένα υψηλής ταχύτητας στις ΗΠΑ και πρότεινε να δημιουργηθούν σήραγγες υψηλής ταχύτητας, μια ιδέα που περιλαμβάνεται στο πρότζεκτ The Boring Company του Έλον Μασκ. Αυτό, άλλωστε, δεν ήταν το μόνο σημείο που έμοιαζαν να συμφωνούν Τραμπ και Μασκ, καθώς αμφότεροι άσκησαν κριτική εναντίον της Κάμαλα Χάρις, αποκαλώντας την «ακροαριστερή». «Ξαναγράφουν την ιστορία και κάνουν την Κάμαλα να ακούγεται μέτρια, ενώ στην πραγματικότητα είναι άκρα αριστερά, σαν άκρα, άκρα αριστερά», δήλωσε ο Μασκ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να την περιγράφει ως «χειρότερη από τον Μπέρνι Σάντερς». «Θεωρείται πιο φιλελεύθερη, μακράν, από τον Μπέρνι Σάντερς, είναι μια ριζοσπαστική αριστερή τρελή. Και αν πρόκειται να γίνει πρόεδρος, πολύ γρήγορα, δεν θα έχετε πλέον χώρα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος. Ακόμη, ο Τραμπ επιτέθηκε στη Χάρις επειδή επέλεξε τον Τιμ Γουόλς ως Αντιπρόεδρό της. «Πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι θα επέλεγε το αντίθετο, αλλά επέλεξε ένα πρόσωπο κατά του Ισραήλ, της ριζοσπαστικής αριστεράς», τόνισε.

«Τσάρος των συνόρων»

Αμφότεροι εκτόξευσαν πυρά κατά της διοίκησης Μπάιντεν και για την παράνομη μετανάστευση, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι άλλες χώρες στέλνουν εγκληματίες και άτομα με ψυχικές ασθένειες πέρα από τα σύνορα. Ο ίδιος κατηγόρησε την Καμάλα Χάρις ότι είχε διοριστεί «τσάρος των συνόρων» του Προέδρου Μπάιντεν, ενώ υποσχέθηκε πως σε περίπτωση εκλογής του, «θα έχουμε τη μεγαλύτερη απέλαση στην ιστορία αυτής της χώρας».

Υπουργός του Τραμπ ο Μάσκ

Πάντως, εκτός από συνομιλητή του, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε στο πρόσωπο του Έλον Μασκ και ένα συνοδοιπόρο του, καθώς ο τελευταίος προσφέρθηκε αυτοβούλως να αναλάβει ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ, αν ο πρώην Πρόεδρος επανεκλεγεί, με στόχο την συγκράτηση των κρατικών δαπανών. «Πιστεύω ότι θα ήταν υπέροχο να έχουμε απλώς μια κυβερνητική επιτροπή αποτελεσματικότητας που θα εξετάζει αυτά τα πράγματα και θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων, τα χρήματα που κερδίζουν με κόπο οι φορολογούμενοι, δαπανώνται με καλό τρόπο», υποστήριξε ο Μασκ, προσθέτοντας ακόμη πως «θα ήμουν ευτυχής να βοηθήσω σε μια τέτοια προμήθεια». Από μέρους του, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως «θα του άρεσε» αν ο Έλον Μασκ συμμετείχε σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό του σχήμα, σημειώνοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι «μεγάλος κόφτης», με δεδομένα τα μέτρα μείωσης του κόστους των εταιριών του.

Ρεσιτάλ κολακείας

Στις περισσότερες από δύο ώρες συζήτησής τους, άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ένας επαινούσε τον άλλο, αποσπώντας δημόσια εγκωμιαστικά σχόλια. «Είστε ο δρόμος προς την ευημερία. Και νομίζω ότι η Καμάλα είναι το αντίθετο», ανέφερε ο Έλον Μασκ προς τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ με τη σειρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα τον επιστρατεύσει κατά του Υπουργείου Παιδείας. «Εδώ χρειάζομαι έναν Έλον Μασκ, χρειάζομαι κάποιον που έχει πολλή δύναμη, κουράγιο και εξυπνάδα», όπως είπε.

Στις… παραφωνίες του πινγκ πονγκ φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο συνομιλητών καταγράφηκε ο Τραμπ να μπερδεύει τα λόγια του, με τον εκπρόσωπο της εκστρατείας του, Στίβεν Τσουνγκ να σχολιάζει πως «πρέπει να είναι το άκουσμα».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κινηματογραφική καταδίωξη στη Λάρνακα: Πέταξαν ουσίες από το παράθυρο και ξυλοφόρτωσαν αστυνομικούς - Τους έστειλαν νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Δύσκολες στιγμές για Τόνι Κωνσταντινίδη - «Έφυγε» η σύζυγος του, Ρέα

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σχέση που έχει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και για την διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, παραθέτοντας του μάλιστα και μία…πατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top