ΥΓΕΙΑ

Πόσες θερμίδες καίμε στο σεξ; Οι στάσεις με τις περισσότερες... καύσεις

Πόσες θερμίδες καίμε στο σεξ; Οι στάσεις με τις περισσότερες... καύσεις

Εκτός από την απόλαυση, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της ερωτικής πράξης είναι και η απώλεια θερμίδων. Ποιοι είναι, όμως, εκείνοι οι παράγοντες που ενισχύουν τις καύσεις; Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, οι καύσεις αυτές δεν είναι ισόποσες για τα δύο φύλα, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι παράγοντες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια παλιότερη έρευνα, οι άντρες καίνε, κατά μέσο όρο, 101 θερμίδες κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ενώ οι γυναίκες περίπου 69 θερμίδες. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 4,2 θερμίδες ανά λεπτό για τους άντρες και 3,1 στις γυναίκες, εάν υποθέσουμε ότι η σεξουαλική πράξη διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Βέβαια, ανάλογα και με τη συνολική διάρκεια, την εναλλαγή των στάσεων και την ένταση της σεξουαλικής επαφής, αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν. Επιπλέον, οι άνδρες έχουν περισσότερους μύες από τις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν κάνουν την ίδια δραστηριότητα με τις γυναίκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Leah Millheiser, ειδική σε θέματα σεξ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford, η διαφορά έγκειται και στο ποιος αναλαμβάνει τον πιο ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κάψει περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, στάσεις όπως η ιεραποστολική ή το doggy style δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα δαπάνης ενέργειας στους άντρες. Αντίθετα, στις στάσεις που η γυναίκα παίρνει τα ηνία, όπως στην ανάποδη καουμπόισσα (reverse cowgirl), λόγω του μεγαλύτερου εύρους της κίνησης, πιθανώς θα κάψει περισσότερες θερμίδες από τον άνδρα σύντροφό της.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η τυπική σεξουαλική συνάντηση διαρκεί εντυπωσιακά 30 λεπτά ανά συνεδρία – που σημαίνει ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι άνδρες θα μπορούσαν να κάψουν έως και 126 θερμίδες ανά επαφή και οι γυναίκες 93 θερμίδες. Συγκριτικά, ένα 30λεπτο τζόκινγκ μπορεί να κάψει έως και 500 θερμίδες.

Οι επιδράσεις ωστόσο δεν είναι αρκετές, σύμφωνα με τον Δρα Jason Karp, επιστήμονα της άσκησης και συγγραφέα του βιβλίου Sexercise: Exercising Your Way to Better Sex: «Παρά τις αυξήσεις στην αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σεξ, φαίνεται ότι το σεξ, ως μορφή άσκησης, υπολείπεται των καρδιαγγειακών και θερμιδικών ωφελειών άλλων τύπων άσκησης, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και η άρση βαρών». Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σεξουαλική πράξη δεν ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς το ίδιο έντονα με άλλες ασκήσεις που ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς (cardio) και είναι περισσότερο εφάμιλλο ενός μέτριου γρήγορου περιπάτου.

Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν επίσης ότι η σεξουαλική δραστηριότητα διαρκεί από μόλις τρία έως 13 λεπτά, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι εκτιμώμενες θερμίδες που δαπανήθηκαν πιθανότατα συνυπολογίζουν την ενέργεια που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών και του μη διεισδυτικού σεξ. Παρόλα αυτά, δήλωσε ο Δρ Millheiser στο Everyday Health, όσο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται σε αγκαλιές, φιλιά και οικειότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καούν.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top