ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία – BBC: Γιατί ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει να εκδιώξει τους Ουκρανούς από το Κουρσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία – BBC: Γιατί ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει να εκδιώξει τους Ουκρανούς από το Κουρσκ

Η ρελάνς που έκανε το Κίεβο με την εισβολή και εν συνεχεία προέλαση στο ρωσικό Κουρσκ έχει φέρει νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Ρωσία με τους διεθνείς αναλυτές να επιχειρούν να διαβλέψουν ποια θα είναι η επόμενη τροπή της σύρραξης που έχει συγκλονίσει την Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό το BBC με ανάλυσή του σκιαγραφεί τις κινήσεις των δύο πλευρών και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, «γιατί ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκδιώξει τους εισβολείς από το Κουρσκ». Όπψς χαρακτηριστικά γράφει ο Γουίλ Βέρνον για το BBC, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις εφεδρείες στις οποίες έχει έλλειψη και κατ επέκταση δεν μπορεί να διαθέσει στο νέο αυτό μέτωπο του πολέμου.

Η αστραπιαία ουκρανική επίθεση διανύει πλέον την ένατη ημέρα της και η Ρωσία όχι μόνο πασχίζει να απωθήσει την Ουκρανία, αλλά φαίνεται ανίκανη να σταματήσει την προέλαση.

Η κρατική τηλεόραση δείχνει εικόνες από ρωσικά άρματα μάχης που φορτώνονται για να σταλούν στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επαρκή αποθέματα για την επιχείρηση, λέει το BBC.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρει πως μητέρες Ρώσων κληρωτών στρατιωτών λένε στους δημοσιογράφους ότι οι νεαροί γιοι τους θα σταλούν σύντομα στην περιοχή - δύσκολα η επίλεκτη δύναμη που είναι απαραίτητη για την απόκρουση των σκληροτράχηλων ουκρανικών στρατευμάτων.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα πραγματοποιεί τη δική της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ρίχνοντας κύματα στρατευμάτων εναντίον των ουκρανικών αμυντικών γραμμών προκειμένου να καταλάβει μερικά χιλιόμετρα εδάφους. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία έχασε 70.000 άνδρες μέσα σε μόλις δύο μήνες - κατά μέσο όρο περίπου 1.000 άνδρες την ημέρα. Η Ρωσία, όπως φαίνεται, έχει ελάχιστα αποθέματα που της έχουν απομείνει.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Ουκρανία έχει καλύτερες πληροφορίες, μεταξύ άλλων και από τους δυτικούς συμμάχους, και καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες. Η δομή διοίκησης της είναι πιο αποτελεσματική από τη ρωσική. Το Κίεβο εξαπέλυσε την επίθεσή του στο πιο αδύναμο σημείο των ρωσικών γραμμών και οι εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Πέρυσι, οι μισθοφόροι Wagner του Yevgeny Prigozhin στασίασαν και βάδισαν εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τη Μόσχα. Τότε, όπως και τώρα, ο ρωσικός στρατός φάνηκε αδύναμος να τους σταματήσει.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι ελέγχει την Sudzha

Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον πλήρως τη ρωσική συνοριακή πόλη Sudzha.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Telegram, ο Oleksandr Syrskyi φαίνεται να λέει στον πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον «ολοκληρώσει» την «έρευνα και την καταστροφή» των ρωσικών στρατευμάτων στη Σούζα, μια πόλη στην περιοχή του Κουρσκ.

Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτό ανεξάρτητα και δεν είναι βέβαιο ποιο ακριβώς ποσοστό του ρωσικού εδάφους στο Κουρσκ έχει καταληφθεί από το Κίεβο.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε λίγο νωρίτερα, ένα ουκρανικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ που γυρίστηκε μέσα στη ρωσική πόλη Σούτζα έδειξε Ουκρανούς στρατιώτες να αφαιρούν μια ρωσική σημαία από ένα τοπικό σχολείο.

Ο Ζελένσκι εξετάζει τη δημιουργία «στρατιωτικών γραφείων» στο Κουρσκ

Στο ίδιο πλαίσιο, στο Κίεβο φαίνεται πως έχει «ανοίξει η όρεξη» για περαιτέρω οργάνωση και όπως αναφέρει το BBC, εξετάζει το άνοιγμα στρατιωτικών γραφείων στο Κουρσκ.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ζελένσκι λέει ότι μίλησαν για τα βασικά ζητήματα της περιοχής μετά την εισβολή της Ουκρανίας - δηλαδή την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξωτερική, ο Ζελένσκι τονίζει ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις ζωές του λαού της», αλλά θα ακολουθήσει αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top