ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θα παραστεί η Χαμάς στις συνομιλίες στην Ντόχα, συνεννόηση με διαμεσολαβητές

Δεν θα παραστεί η Χαμάς στις συνομιλίες στην Ντόχα, συνεννόηση με διαμεσολαβητές

Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Κατάρ, αλλά ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι οι διαμεσολαβητές αναμένεται να διαβουλεύονται με την παλαιστινιακή ομάδα στη συνέχεια.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την αναχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ντόχα αύριο, καθώς και την εντολή για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν να προχωρήσουν οι έμμεσες συνομιλίες όπως είχε προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ την Πέμπτη και ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμα δυνατή, ενώ προειδοποίησαν ότι απαιτείται επειγόντως πρόοδος για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος.

Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα εμπόδιζε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

«Το Ισραήλ θα στείλει την ομάδα διαπραγματεύσεων στην συμφωνηθείσα ημερομηνία, δηλαδή αύριο 15 Αυγούστου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας πλαισίου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση.

Η Χαμάς εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες οι συνομιλίες να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα, κατηγορώντας το Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία.

«Η μετάβαση σε νέες διαπραγματεύσεις επιτρέπει στην κατοχή να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων για να πραγματοποιήσει περισσότερες σφαγές», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Η απουσία της Χαμάς από τις συνομιλίες, ωστόσο, δεν καταστρέφει τις πιθανότητες προόδου, καθώς ο επικεφαλής της διαπραγματευτής Χαλίλ αλ-Χάγια εδρεύει στη Ντόχα και η ομάδα έχει ανοιχτούς διαύλους με την Αίγυπτο και το Κατάρ.

«Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην πρόταση που της υποβλήθηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην ομιλία Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό για την εφαρμογή της», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι.

Μετά την Γερμανία και η Βρετανία καταδικάζει επίσκεψη Ισραηλινού Υπουργού στο Αλ Ακσα

Εν τω μεταξύ, μετά την Γερμανία, και η Βρετανία καταδίκασε την επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσα. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι «το ΗΒ καταδικάζει σθεναρά την εσκεμμένα προκλητική επίσκεψη του Υπουργού Μπεν-Γκβιρ στους Ιερούς Τόπους της Ιερουσαλήμ».

«Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τον ρόλο του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας ως θεματοφύλακα των τοποθεσιών και τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις του στάτους κβο», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top