ΥΓΕΙΑ

Πώς η κολύμβηση κάνει καλό στον εγκέφαλό μας

Πώς η κολύμβηση κάνει καλό στον εγκέφαλό μας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μπείτε στην πισίνα ή τη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι (και όχι μόνο). Για να δροσιστείτε, να γυμναστείτε ή να χαλαρώσετε και η λίστα μπορεί να εμπλουτίζεται διαρκώς.

Αλλά ένας από τους καλύτερους λόγους για να κάνετε μια βουτιά, σύμφωνα με τη Seena Mathew, PhD, νευροβιολόγο και επίκουρη καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Mary Hardin-Baylor, είναι ότι το κολύμπι είναι η κατάλληλη άσκηση για την υγεία και τη μακροζωία του εγκεφάλου.

Δεν είναι μυστικό ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση ορισμένων από τις φθορές της γήρανσης. Όμως ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η κολύμβηση μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου.

Η τακτική κολύμβηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών από το στρες και να σφυρηλατήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Βελτιώνει τη διάθεση

Για αρχή, το κολύμπι -όπως και σχεδόν όλα τα άλλα είδη αερόβιας άσκησης- απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλό σας – αυτές είναι οι ορμόνες της χαράς. «Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα, γι’ αυτό και με το κολύμπι τείνετε να αλλάζει η διάθεσή σας και να νιώθετε λιγότερη θλίψη ή άγχος», λέει η Dr. Matthew.

Βελτιώνει τη μνήμη

Αυτό που διαφοροποιεί την κολύμβηση από τις καρδιοπροπονήσεις όπως το τρέξιμο και το spinning, όμως, είναι ότι έχει συνδεθεί στενότερα με την ενίσχυση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη νόηση, καθιστώντας την έναν εξαιρετικό τρόπο για τη βελτιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου.

H ειδικός εξηγεί ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση απελευθερώνει έναν αυξητικό παράγοντα και ένα πεπτίδιο στον εγκέφαλό που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας, γνωστός ως BDNF.

«Έχει διαπιστωθεί ότι όταν έχετε διαταραχές μνήμης και γνωστικές δυσκολίες, έχετε χαμηλότερα επίπεδα BDNF και αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι η κολύμβηση βοηθά στην αύξηση αυτών των επιπέδων», λέει. «Αυτό βοηθάει στη μνήμη και τη νόηση, οπότε με την πάροδο του χρόνου, η μνήμη σας βελτιώνεται ή δεν επηρεάζεται τόσο έντονα από την πάροδο του χρόνου». Πέρα από τις πτυχές της μνήμης και της διάθεσης που επηρεάζει το κολύμπι, υπάρχει επίσης το γεγονός ότι η κολύμβηση απασχολεί ολόκληρο το σώμα σας.

Βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα

«Η αεροβική άσκηση ενισχύει τη δημιουργία νέων κυττάρων και δημιουργεί νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό μας. Αυτό μας βοηθά στο να αποθηκεύουμε αποτελεσματικότερα νέες πληροφορίες και να τις ανακαλούμε όποτε είναι απαραίτητο», σημειώνει η βιολόγος.

«Νομίζω ότι μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι όταν κολυμπάς, όλο σου το σώμα δουλεύει», προσθέτει η ειδικός. «Εξακολουθείς να δουλεύεις το καρδιαγγειακό σου σύστημα όταν τρέχεις, αλλά όταν κολυμπάς έχεις επίσης αυτό το πρόσθετο επίπεδο αντίστασης από το νερό, οπότε εργάζεσαι με όλο σου το σώμα περισσότερο από ό,τι θα έκανες με άλλες αερόβιες δραστηριότητες».

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στον εγκέφαλό μας, παρά μόνο ότι συμβαίνουν. Όπως το έθεσε η Dr. Matthew σε μια δημοσίευση, «οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μπορεί να είναι η μυστική “συνταγή” της κολύμβησης, αλλά πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην κατανόησή της».

Μια μελέτη του 2019 που διεξήχθη σε 18 ενήλικες κολυμβητές διαπίστωσε ότι 20 λεπτά κολύμβησης σε μέτριο ρυθμό βοήθησαν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το κολύμπι για την υγεία του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά θετικό – πράγμα που μπορούμε να αρχίσουμε να το επαληθεύουμε με περισσότερες έρευνες, αλλά και προσωπικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τζόκερ: Κύπριος τυχερός βρήκε το 5άρι και γεμίζει τις τσέπες του και όχι μόνο – Πολλά τα εκατ. στην επόμενη κλήρωση

• Έκρηξη σε οικία στη Λευκωσία: Στόχος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας

• Τρόμος στον αέρα: Ράγισε γυαλί σε πτήση από Ισραήλ προς Λάρνακα - Φωτογραφία

• Σχολικές τσάντες για όλες τις τσέπες: Πότε αναμένονται προσφορές – Όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

• Μονοπάτια της Φύσης: Η ομορφιά της Κύπρου έχει χρώμα πράσινο – Μια αξέχαστη εμπειρία πεζοπορίας - Όλες οι πληροφορίες

• Μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές - Ανακόπηκαν από τις Αρχές



Ευχαρίστησε τον ΠτΔ ο Κάδης - «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να τον δικαιώσω»

Ευχαρίστησε τον ΠτΔ ο Κάδης - «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να τον δικαιώσω»

Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο προτεινόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Δρ. Κώστας Καδής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top