ΥΓΕΙΑ

H γλυκιά θεραπεία που χωράει σε μια κουταλιά και μάχεται φυσικά τον καρκίνο

H γλυκιά θεραπεία που χωράει σε μια κουταλιά και μάχεται φυσικά τον καρκίνο

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Παρά την πρόοδο στην ανίχνευση και τη θεραπεία, η αναζήτηση αποτελεσματικών και λιγότερο τοξικών θεραπειών παραμένει αναγκαία.

Στην προσπάθεια για εύρεσή της, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και τη μονάδα Health Jonsson Comprehensive Cancer Center προτείνει ότι το μέλι Manuka θα μπορούσε να έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του μαστού, τον θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER-θετικό).

Το μέλι manuka και οι ιδιότητές του

Το μέλι Manuka είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις μοναδικές του θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως λόγω των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών του δράσεων. Παράγεται από το νέκταρ του φυτού Leptospermum scoparium (Λεπτόσπερμο), που ενδημεί στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ωστόσο, πέρα από τις ήδη γνωστές του ιδιότητες, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι Manuka μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου, χάρη στις αντικαρκινικές του ιδιότητες που προκύπτουν από τη σύνθεσή του σε φλαβονοειδή, φυτοχημικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η έρευνα του UCLA

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients από μια ομάδα επιστημόνων του UCLA, με επικεφαλής τη Δρα. Diana Marquez-Garban, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen School of Medicine, διερεύνησε τις επιδράσεις του μελιού manuka σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ειδικά στον ER-θετικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 70-80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Σε πειράματα με ποντίκια, το μέλι manuka μείωσε την ανάπτυξη των όγκων κατά 84% χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού ή να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέλι εμπόδισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε απόπτωση – δηλαδή τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων αυτών.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι το μέλι Manuka ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της ταμοξιφαίνης, ενός συχνά χρησιμοποιούμενου αντιοιστρογόνου φαρμάκου στη θεραπεία του ER-θετικού καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στις παραδοσιακές θεραπείες, και το μέλι manuka μπορεί να προσφέρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Πιθανές εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές

Η έρευνα αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του μελιού manuka ως ένα φυσικό συμπλήρωμα ή ακόμα και ως ανεξάρτητη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις τους και να καθοριστεί η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση του μελιού manuka σε κλινικές εφαρμογές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Richard Pietras, καθηγητής Ιατρικής στο UCLA, υπογραμμίζει ότι τα φυσικά συστατικά όπως το μέλι manuka μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών με λιγότερες παρενέργειες για τους ασθενείς. Και ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι φυσικές θεραπείες μπορεί να έχουν θέση δίπλα στις παραδοσιακές θεραπείες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ληστεία 64χρονου: Χειροπέδες και στη 16χρονη καταζητούμενη – Στο κελί για 6 μέρες η 15χρονη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν - Δείτε όλα τα ονόματα

• Διπλό φονικό στη Λεμεσό: Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται οι δυο - Πότε παραπέμπονται σε απευθείας δίκη

• Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς - Οι δύτες αναγνώρισαν το άψυχο σώμα της

• Χαλκιδική: Παμπάλαια και κλεμμένα από την Βουλγαρία πολλά μηχανήματα του λούνα παρκ - Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος



Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top