ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: Τα γεωπολιτικά συμφέροντα «έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα»

Γ. Λιλλήκας: Τα γεωπολιτικά συμφέροντα «έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα»

Αυτή τη στιγμή «τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή μας έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και η Τουρκία διατηρεί σοβαρά ανοικτά μέτωπα», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Δυστυχώς η εκτίμηση μας ότι η Τουρκία είναι που αποφασίζει και όχι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαιώνεται. Οι θέσεις που καταθέτει στις συνομιλίες ο κ. Ακιντζί είναι θέσεις που εξυπηρετούν τους στόχους και επιδιώξεις της Άγκυρας και όχι των Κυπρίων - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνειδητοποιώντας το πόσο εκτεθειμένος μένει από τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, επιχειρεί με αμηχανία να αποκρύψει την πραγματικότητα, για να διασώσει το καλό κλίμα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι όλα αυτά τα εύσημα που έδωσε στον κ. Ακιντζί, ιδιαίτερα εκτός Κύπρου, άφησαν τον υπαίτιο και ρυθμιστή του Κυπριακού, την Τουρκία, στο απυρόβλητο.

«Με πολιτική αφέλεια και με ιστορική αμνησία συνέβαλε στην εξοικείωση με την εισβολή και την κατοχή, προβάλλοντας και επενδύοντας στις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί. Το Κυπριακό, όμως, δεν ήταν ποτέ ζήτημα προσωπικών καλών προθέσεων. Ήταν και παραμένει ζήτημα γεωπολιτικών συμφερόντων τα οποία τώρα περιπλέκονται. Αυτή τη στιγμή τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή μας έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκα και σ’ αυτή την υπό εξέλιξη νέα αρχιτεκτονική του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής, η Τουρκία έχει χάσει σημαντικές μάχες και διατηρεί σοβαρά ανοικτά μέτωπα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες, ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούν ότι η Τουρκία θα καταστεί πιο επιθετική στο Κυπριακό.

«Γι` αυτό και η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος οφείλουν να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους χωρίς αυταπάτες και παραμύθια. Αν πραγματικά θέλουν δίκαιη και όχι οδυνηρή λύση σε σύντομο χρόνο, πρέπει να ακολουθήσουν με νέα διεκδικητική στρατηγική ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής οδηγεί είτε σε νέο αδιέξοδο και παράταση της κατοχής είτε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών που θα είναι όχι μόνο οδυνηρή, αλλά και ολέθρια για τον κυπριακό λαό», κατέληξε.  

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top