ΥΓΕΙΑ

Αν δεν τρως γιαούρτι κάθε μέρα, τότε αυτή η πληροφορία μπορεί να σε πείσει να ξεκινήσεις

Αν δεν τρως γιαούρτι κάθε μέρα, τότε αυτή η πληροφορία μπορεί να σε πείσει να ξεκινήσεις

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Αμερική. Και παρόλο που το κάπνισμα είναι ένας προφανής ένοχος, έως και το 20 τοις εκατό των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν αγγίξει ποτέ τσιγάρο.

Άτομα που ήδη αποφεύγουν το κάπνισμα και εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να θέλουν να σταματήσουν στα ράφια με τα γαλακτοκομικά. Αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόσληψης γιαουρτιού και φυτικών ινών και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια έκθεση στο JAMA Oncology βασισμένη σε ανάλυση δέκα μελετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εξέτασαν 18.822 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, όπως το κάπνισμα. Αυτή η μελέτη είναι μια «δοκιμή παρατήρησης» στην οποία οι ερευνητές κοιτάζουν για να δουν εάν υπάρχει εκ των υστέρων συσχέτιση μεταξύ μιας ασθένειας και άλλων παραγόντων. Τα αποτελέσματα των δοκιμών παρατήρησης δεν είναι τόσο ακριβή όσο οι τυχαιοποιημένες ή τυφλές μελέτες, αλλά μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες.

Έχοντας αυτό υπόψη, η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και φυτικών ινών συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων είτε γιαουρτιού είτε φυτικών ινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο.

Τι δείχνει η προηγούμενη έρευνα;

Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για το γιαούρτι και τις φυτικές ίνες, όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπήρξαν πολλές άλλες μελέτες παρατήρησης που έδειξαν πιθανή συσχέτιση με τις φυτικές ίνες και τη βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένο καρκίνο του πνεύμονα. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη λιγότερες μελέτες για το γιαούρτι και τον καρκίνο του πνεύμονα, και καμία μελέτη που να αξιολογεί τον συνδυασμό του γιαουρτιού με τις φυτικές ίνες. Έτσι, αν και η έκθεση JAMA είναι ενθαρρυντική, δεν είναι οριστική. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη του μικροβιώματος του εντέρου και πώς μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερη έρευνα.

Πόσο σημαντικό είναι να τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα;

Παρόλα αυτά η κατανάλωση γιαουρτιού και φυτικών ινών μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες Β, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και ευεξία.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα βρίσκεται σε εκείνους που είναι καπνιστές. Εάν καπνίζετε, το μόνο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να το κόψετε.

Η προσθήκη γιαουρτιού στη διατροφή σας είναι ένα μπόνους, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Οι ερευνητές έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει να τρώτε κάθε μέρα γιαούρτι, απλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που επιλέγετε δεν έχει ζάχαρη και προσπαθήστε να επιλέξετε πλήρες γιαούρτι με προβιοτικά και να το γλυκάνετε προσθέτοντας φρούτα.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στέγαση φοιτητών στη Λεμεσό: Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα; Συμβουλές για πρωτοετείς και όσους ψάχνουν ακόμη

• Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο - Αυτές είναι οι χώρες που προτίμησαν την Κύπρο – Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Χαλκιδική: Τατουάζ την ημερομηνία που σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ έκανε ο αδερφός του

• Ανδρέας Γεωργίου: Σε αυτή την περιοχή της Κύπρου θα παντρευτεί την αγαπημένη του Σιμώνη - Ποιοι θα είναι οι κουμπάροι

• Μονή Αββακούμ: Εξετάζεται καταγγελία για εργασιακή εκμετάλλευση μοναχών από δύο Αρχιμανδρίτες

• Συνεδριάζει εκτάκτως η Επ. Ενέργειας - Στο «τραπέζι» GSI, τερματικό και οργάνωση ταξιδιών στα κατεχόμενα



Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Όλο και περισσότερο τεντώνει το σχοινί της αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν αναγνωριστεί πρώτα ισότιμη κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top