LIKE ONLINE

Τρία βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι η ενηλικίωση σε ένα παιδί ήρθε πολύ νωρίτερα

Τρία βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι η ενηλικίωση σε ένα παιδί ήρθε πολύ νωρίτερα

Η πρόωρη ενηλικίωση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα άτομο και συμβαίνει όταν πιέζεται να αναλάβει σε νεαρή ακόμα ηλικία ευθύνες, είτε οικογενειακές είτε για την ίδια του την ανατροφή και επιβίωση.

Ενώ το να είναι κανείς ώριμος και υπεύθυνος από νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά επιτεύγματα βραχυπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι επιζήμιες.

Καθώς τα παιδιά αυτά μεταβαίνουν στην ενήλικη ζωή, οι πιέσεις και οι προσδοκίες που αντιμετώπισαν μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Οι επιπτώσεις συχνά μεταλλάσσονται στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας τις συμπεριφορές, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη συνολική ευημερία με τρόπους που δεν είναι άμεσα ορατοί αλλά παραμένουν σημαντικοί.

Μερικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι κάποιος μεγάλωσε απότομα, περιλαμβάνουν:

1. Φοβάται πολύ την αποτυχία
Πολλές φορές τα παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα τείνουν να γίνονται τελειομανείς ως ενήλικες. Σύμφωνα με μια έρευνα αυτή η τελειομανία πηγάζει από την πίεση να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες και την κριτική από εξωτερικές πηγές. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά θέτουν υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους, επηρεασμένα από τα πρότυπα των ενηλίκων. Όταν η απόδοσή τους δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα τους ή όταν αντιμετωπίζουν εξωτερική κρίση, μπορεί επίσης να αξιολογούν αρνητικά τον εαυτό τους. Αυτή η συνεχής πίεση για απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε φόβο αποτυχίας στην ενήλικη ζωή.

2. Δυσκολεύεται να απολαύσει χρόνο ηρεμίας
Τα παιδιά που χάνουν το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία, συχνά δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να απολαύσουν δραστηριότητες αναψυχής ως ενήλικες. Η αδυναμία να χαλαρώσουν και να επωφεληθούν από τον χρόνο ηρεμίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να εκδηλωθεί στην ενήλικη ζωή με διάφορους τρόπους, όπως ενοχές όταν παίρνουν χρόνο να ξεκουραστούν, δυσκολία να απολαύσουν κάποιο χόμπι, δυσκολία να “βρίσκονται στο παρόν”.

3. Δεν είναι συνδεδεμένος με το παιδί μέσα του
Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και το παιχνίδι. Όταν τα παιδιά στερούνται αυτήν την ελευθερία, χάνουν κρίσιμες ευκαιρίες να αναπτύξουν και να ακονίσουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι βίωσαν σημαντική ώθηση στη δημιουργικότητα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές, υπογραμμίζοντας τη σημασία του χρόνου ξεκούρασης για την ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης. Αυτή η σύνδεση αναδεικνύει γιατί, χωρίς αυτές τις διαμορφωτικές εμπειρίες παιχνιδιού κατά την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν πλήρως τις δημιουργικές τους ικανότητες κατά την ενηλικίωση.

Όταν ένας ενήλικας δεν είναι συνδεδεμένος με το παιδί μέσα του μπορεί να μην παίρνει μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες και να έχει έλλειψη δημιουργικότητας.

* Πηγή: Vita

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε 64χρονο: Νέα σύλληψη 17χρονου - Ξετυλίγεται σιγά σιγά το μυστήριο της υπόθεσης

• Άγρια συμπλοκή στη Λάρνακα - Στο Νοσοκομείο τρία πρόσωπα διασωληνωμένος ο ένας

• Συγκλονιστικό βίντεο: Εγχειρισμένη 34χρονη με ανεύρυσμα εγκεφάλου ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό στη Λεμεσό

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες



Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Για πρώτη φορά, οι Υπουργοί Εξωτερικών  θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ στα οποία περιλαμβάνεται το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top