ΥΓΕΙΑ

Μια πάθηση των νεφρών απειλεί το μυαλό των ηλικιωμένων – Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 49%

Μια πάθηση των νεφρών απειλεί το μυαλό των ηλικιωμένων – Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 49%

Μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της οξείας νεφρικής βλάβης και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης άνοιας φέρνει στο φως νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Neurology. Η ερευνητική ομάδα του Karolinska Institutet και άλλων ιδρυμάτων χαρίζει πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η οξεία νεφρική βλάβη είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους και συχνά συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτου. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Προηγούμενες έρευνες έχουν υπαινιχθεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της πάθησης και της εγκεφαλικής βλάβης, αλλά αυτή η νέα μελέτη εμβαθύνει στην πιθανή σχέση της με διάφορες μορφές άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το πρόγραμμα CREAtinine Measurement (SCREAM) της Στοκχόλμης, το οποίο περιλάμβανε πάνω από 300.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στη Σουηδία. Κατά τη διάρκεια της μέσης 12ετούς περιόδου παρακολούθησης, περίπου το 25% των συμμετεχόντων παρουσίασε τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας νεφρικής βλάβης, ενώ το 16% διαγνώστηκε με άνοια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που υπέφεραν από την πάθηση αντιμετώπιζαν 49% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου άνοιας. Αναλύοντας τα δεδομένα ανά τύπο άνοιας, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος:

  • Κατά 88% για ανάπτυξη άνοιας με σωμάτια Lewy και άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον
  • Κατά 47% για ανάπτυξη αγγειακής άνοιας
  • Κατά 31% για ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Τα ευρήματα έδειξαν επιπλέον ότι ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για τα άτομα που παρουσίασαν σοβαρή νεφρική βλάβη, η οποία απαιτούσε νοσηλεία ή ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η οξεία νεφρική βλάβη δεν είναι απλώς ένα γεγονός που επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία, αλλά μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, ιδίως για την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Hong Xu, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας στο Karolinska Institutet.

«Η αναγνώριση της οξείας νεφρικής βλάβης ως παράγοντα κινδύνου για άνοια μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση, προληπτική θεραπεία και καλύτερη φροντίδα των ασθενών», τόνισε από την πλευρά του ο Juan Jesus Carrero, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Karolinska Institutet.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στην αποκάλυψη των βιολογικών μηχανισμών που συνδέουν την οξεία νεφρική βλάβη με την άνοια. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν κατά πόσον ορισμένα φάρμακα, αλλαγές του τρόπου ζωής και πρακτικές παρακολούθησης μετά από ένα επεισόδιο οξείας νεφρικής βλάβης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συμπλοκή στην Πάφο: Επιτέθηκαν σε νεαρό – Έδειξε τους δράστες δύο εβδομάδες μετά, ανάμεσά τους και ανήλικος

• Κάπνιζαν εν ώρα πτήσης - Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε δύο επιβάτες αεροσκάφους

• «Κράτος Μαφία»: Επανέρχεται η Αυστραλή νομικός και συνεχίζουν οι καταθέσεις - Μαρτυρία και από τον Χρήστο Στυλιανίδη

• Νέες μειώσεις στα καύσιμα: Μέχρι που έφτασαν από τον Ιούλιο – Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

• Σε δύο στρατόπεδα το ΔΗΚΟ - Στήριξη Νικόλα στην κυβέρνηση για τον Φιντάν

• Καλλιμάνη: Η συγκινητική εξομολόγηση για την συνεργασία με τον Καρρά λίγο πριν τον θάνατο του



Συνέρχεται η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ – Το Κυπριακό στο τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν

Συνέρχεται η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ – Το Κυπριακό στο τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν

Το Κυπριακό θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top