ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον χαβά του ο Φιντάν για το Κυπριακό - Επανέλαβε τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας ενώπιον των 27

Τον χαβά του ο Φιντάν για το Κυπριακό - Επανέλαβε τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας ενώπιον των 27

Με το γνωστό αδιάλλακτο ύφος εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κυπριακό.

Στη δευτερολογία του ωστόσο, ο Φιντάν επανέλαβε εαυτόν, λέγοντας πως το κυπριακό είναι ένα ζήτημα, που αφορά δύο ισότιμες πλευρές του νησιού και πως σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν πρέπει να συνδέεται με τα ευρωτουρκικά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από την ελληνική πλευρά, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως, θα πρέπει να μιλήσουν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους, στη βάση των κυρίαρχων οντοτήτων.

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, έδωσε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως αυτό καταγράφεται και στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του κυπριακού, από τα ευρωτουρκικά. Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την προσέγγιση των άλλων κρατών μελών.

Παρά την ικανοποίηση της Λευκωσίας, η Τουρκία παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της στο κυπριακό και κυρίως στο γεγονός ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.  

Ελπίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τους Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ανέφερε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούληση να αναζητήσουν λύση μέσω πολιτικού διαλόγου.

Συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου για το κυπριακό,στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Θα ζητηθεί αναβολή της εκκλησιαστικής δίκης - «Η διαδικασία έχει παραβιαστεί περίπου 26 φορές»

• Καταγγελία Χριστοφίδη για διαβατήρια και δικηγορικό Αναστασιάδη – Τι γίνεται με την έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς

• Κλιματιστικά στα σχολεία: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση στα πρώτα 10 - Αρχίζει επιθεώρηση η ΑΗΚ

• «Ξυλοφόρτωσαν» 21χρονο σε νυχτερινό κέντρο της Λεμεσού - Ψάχνουν τους δράστες

• Όχημα παρέσυρε 68χρονη γυναίκα στη Λεμεσό - Σοβαρή η κατάστασή της

• Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Τι θα περιλαμβάνει το καιρικό... μενού το Σαββατοκύριακο



Μονή Αββακούμ: Θα ζητηθεί αναβολή της εκκλησιαστικής δίκης - «Η διαδικασία έχει παραβιαστεί περίπου 26 φορές»

Μονή Αββακούμ: Θα ζητηθεί αναβολή της εκκλησιαστικής δίκης - «Η διαδικασία έχει παραβιαστεί περίπου 26 φορές»

Αναβολή τελικά θα ζητήσει η υπεράσπιση των μοναχών ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αναφορικά με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top