ΥΓΕΙΑ

Smoothies: Μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος; Ενδεικτικοί συνδυασμοί

Smoothies: Μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος; Ενδεικτικοί συνδυασμοί

Συνήθως στις διακοπές αφήνουμε λίγο πιο χαλαρό τον εαυτό μας στα θέματα της διατροφής.

Περνάμε καλά και δεν σκεφτόμαστε πολύ τι παραπάνω θα φάμε. Η απόλαυση πρέπει να συνοδεύει το φαγητό μας κάθε στιγμή, είτε βρισκόμαστε σε διατροφή είτε είμαστε λίγο πιο χαλαροί. Ως εκ τούτου, η νέα σεζόν είναι πάντα μια ευκαιρία να φροντίσουμε λίγο παραπάνω το σώμα μας και να επανέλθουμε στην αγαπημένη ρουτίνα ευεξίας μας, τρώγοντας υγιεινά και επιστρέφοντας στην άσκηση που αγαπάμε. Στο πλαίσιο των υγιεινών επιλογών που μπορούν να σας χορτάσουν και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους συγκαταλέγονται και τα δημοφιλή smoothies.

Τα smoothies αποτελούνται από πολλά φρούτα ή και λαχανικά μαζί, τα οποία συνδυάζονται με βούτυρα καρπών, φυτικό γάλα και γιαούρτι. Αποτελούν, πραγματικά, booster υγείας, καθώς παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά μαζί, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά ταυτόχρονα χορταίνουν, σας δίνουν ενέργεια και δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης γιατί είναι και πεντανόστιμα. Ένα smoothie μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να πετύχετε ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό ή ένα απογευματινό «σνακ».

Γιατί τα smoothies σάς βοηθούν να χάσετε βάρος

Οι φυτικές ίνες σάς κρατούν χορτάτους: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι παρέχουν στον οργανισμό όλες τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζεται, οι οποίες και οδηγούν στον κορεσμό αλλά και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Δημιουργήστε ευφάνταστους συνδυασμούς με φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Μπορείτε να ελέγξετε τη μερίδα: Ζυγίστε ή μετρήστε τα υλικά που πρέπει να τοποθετήσετε στο μπλέντερ για να φτιάξετε το smoothie σας. Έτσι, δεν θα φάτε κάτι παραπάνω.

Προσφέρουν ενυδάτωση: Με όλα τα φρούτα και τα υγρά, όπως γάλα αμυγδάλου ή νερό καρύδας, ενυδατώνετε το σώμα σας αρκετά και έτσι αποφεύγετε τις πιθανές λιγούρες, που πολλές φορές μπορεί να προκαλούνται επειδή δεν είστε αρκετά αφυδατωμένοι.

Αποτελούν ένα γεμάτο υποκατάστατο γεύματος: Κάποιες μέρες που επιθυμείτε να κάνετε ένα είδος αποτοξίνωσης, ένα πλούσιο smoothie θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα γεύμα σας, όπως το πρωινό ή το μεσημεριανό. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό φυτικής πρωτεΐνης (σπόροι chia, σκόνη πρωτεΐνης κ.λπ.) και καλών λιπαρών από κάποιο βούτυρο καρπών, όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, βούτυρο από κάσιους με λαχανικά και φρούτα για να προσφέρετε όλα τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια και καθημερινά.

Τι να βάλετε στα smoothies σας για να χάσετε βάρος

Πολλά από τα υλικά του smoothie ενεργοποιούν και ενισχύουν τον μεταβολισμό και τον βοηθούν να κάψει λίπος. Είναι πολύ σημαντικό, όταν βρίσκεστε σε δίαιτα ή διατροφή, να καταναλώνετε ποιοτικές θερμίδες. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, στα smoothies σας να χρησιμοποιείτε ένα από τα παρακάτω συστατικά:

Διαλυτές φυτικές ίνες: Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τη βρώμη και τα όσπρια, απορροφούν το νερό και σχηματίζουν ένα τζελ που βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, αυξάνει τον κορεσμό και καταστέλλει την όρεξη.

Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη: Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κεφίρ και μια σκόνη φυτικής πρωτεΐνης θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του οργανισμού σας, ιδιαιτέρα αν ασκήστε.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα φρούτα με τα φυσικά τους σάκχαρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, κάτι που θα σας βοηθήσει να χάσετε και λίπος στην κοιλιά. Ταυτόχρονα, τα φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες σταθεροποιούν και το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας, είναι αντιοξειδωτικό και μπορεί να ενισχύσει και τον μεταβολισμό σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διήρκησε 10 χρόνια, τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά πράσινο τσάι εμφάνιζαν 20% λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνους που δεν έπιναν. Και το EGCG, η επιγαλλοκατεχίνη είναι η πιο ισχυρή ουσία από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, που συμβάλλει στην προστασία από τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό διατροφολόγο και τον γιατρό σας, σε περίπτωση που έχετε κάποια συνοδά προβλήματα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών, τους οποίους εάν ακολουθήσετε στα smoothies σας, θα ενισχύσουν την προσπάθειά σας.

Πράσινο τσάι και γκρέιπφρουτ: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Food, η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες που σας παρέχουν το πράσινο τσάι και το γκρέιπφρουτ δημιουργούν πληρότητα και οδηγούν στην απώλεια βάρους.

Βρώμη και βατόμουρα: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και αν εμπλουτίσετε το smoothie σας και με βατόμουρα, δημιουργείτε έναν ωφέλιμο συνδυασμό. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν σκόνη βατόμουρου στα γεύματά τους, μετά από 90 ημέρες εμφάνισαν λιγότερο κοιλιακό λίπος από εκείνα που δεν κατανάλωναν μούρα.

Πράσινο μήλο και βούτυρο ξηρών καρπών: Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματική μείωση του σπλαχνικού λίπους. Αν τα συνδυάσετε με βούτυρο ξηρών καρπών, θα μείνετε χορτάτοι και θα ο οργανισμός θα απορροφήσει καλύτερα τις βιταμίνες.

Αβοκάντο και σπανάκι: Θα χορτάσετε, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις πολύτιμες βιταμίνες Κ και Α.

Κακάο και αμύγδαλα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ, οι φλαβανόλες στο κακάο μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός, εμποδίζοντας τους ανθρώπους που καταναλώνουν κακάο να πάρουν βάρος.

Τα smoothies είναι υγιεινές και γευστικές επιλογές για το πρόγραμμα μιας δίαιτας και της διατροφής σας, και σε συνδυασμό με άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς διατροφολόγους και γιατρούς, εάν χρειάζεται, για να μην παραλείψετε τίποτα από όσα χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Πηγή: VITA

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Θα ζητηθεί αναβολή της εκκλησιαστικής δίκης - «Η διαδικασία έχει παραβιαστεί περίπου 26 φορές»

• Καταγγελία Χριστοφίδη για διαβατήρια και δικηγορικό Αναστασιάδη – Τι γίνεται με την έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς

• Κλιματιστικά στα σχολεία: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση στα πρώτα 10 - Αρχίζει επιθεώρηση η ΑΗΚ

• «Ξυλοφόρτωσαν» 21χρονο σε νυχτερινό κέντρο της Λεμεσού - Ψάχνουν τους δράστες

• Όχημα παρέσυρε 68χρονη γυναίκα στη Λεμεσό - Σοβαρή η κατάστασή της

• Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Τι θα περιλαμβάνει το καιρικό... μενού το Σαββατοκύριακο



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Απόλυτα ικανοποιημένη η Κυβέρνηση για Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Απόλυτα ικανοποιημένη η Κυβέρνηση για Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ»

Η προσέγγιση των κρατών μελών αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών της ΕΕ κατά το χθεσινό Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, "μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Αναγνωρίζεται παράλληλα, ανέφερε, η σημασία να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας όμως με διασύνδεση με Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top