ΥΓΕΙΑ

Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων: Το άγχος της αναμονής – 5 tips για να το διαχειριστείτε

Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων: Το άγχος της αναμονής – 5 tips για να το διαχειριστείτε

 

Μετά το άγχος της ιατρικής εξέτασης ακολουθεί συχνά μια νέα περίοδος συναισθηματικής φόρτισης και στρες: η αναμονή των απαντήσεων. Από τις αιματολογικές έως τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, το διάστημα αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και, παρότι δεν είναι στο χέρι μας να έχουμε τα επιθυμητά και ευκταία αποτελέσματα, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και το άγχος.

Πρώτα απ’ όλα, καθώς επισημαίνει ο Δρ Ian Nnatu, ψυχίατρος σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το άγχος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσιολογικό. «Ανάλογα με τη φύση των εξετάσεων και τις επιπτώσεις που θα έχει μια θετική απάντηση, τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή μας» αναφέρει στο έγκριτο site ιατρικών πληροφοριών Patient. 

Ειδικοί από τον τομέα της ψυχικής υγείας συστήνουν τα εξής:

1. Μην ψάχνετε απαντήσεις στο διαδίκτυο

Είναι σύνηθες για πολλούς να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα, κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος. «Είναι κοινό να αναζητούμε απαντήσεις στο διαδίκτυο και σε διάφορα fora, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ειδικά αν επισκεπτόμαστε μη αξιόπιστες πηγές» σημειώνει ο Dr Nnatu.

2. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο. Συνεχίστε την καθημερινή σας ρουτίνα και οργανώστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Η άσκηση, οι βόλτες με φίλους, ή ακόμα και μια ταινία στο σινεμά μπορούν να βοηθήσουν.

3. Συζητήστε με τον γιατρό και αγαπημένα πρόσωπα

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν ειδικό για τυχόν ανησυχίες πριν και μετά τις εξετάσεις. «Ζητήστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» συμβουλεύει ο Δρ Nnatu. Μιλήστε ανοιχτά για τις ανησυχίες και προβληματισμούς με φίλους, συντρόφους και μέλη της οικογενείας σας, επιτρέποντάς τους να σας παράσχουν την αναγκαία συναισθηματική στήριξη.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνετε μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του άγχους. Όπως τονίζει η Dany Bell από το Macmillan Cancer Support, ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα υπηρεσιών εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, «η φροντίδα του εαυτού σας, όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να μειώσουν το άγχος».

5. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Η τάση να αναπνέουμε γρηγορότερα όταν είμαστε αγχωμένοι μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ή να επιφέρει ζάλη, με συνέπεια ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Η εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμοι. Αν βρείτε ένα ήσυχο μέρος και επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, θα δείτε άμεσα σχεδόν μια πρώτη υποχώρηση του άγχους.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Ξεχωριστά κατηγορητήρια για τους τρεις μοναχούς - Πότε απαντούν στις κατηγορίες

• Ξεσπά η μητέρα του 16χρονου που δέχθηκε επίθεση από σκύλο: «Δεν κοιμάται, βλέπει τον μπροστά του» - Δείτε βίντεο

• 61χρονος ιδιοκτήτης pit bull: «Φτηνά τη γλύτωσα…» - Ο ίδιος ζήτησε από τον γείτονα να το σκοτώσει με το κυνηγετικό – Δείτε βίντεο

• Καταγγελία Χριστοφίδη για διαβατήρια και δικηγορικό Αναστασιάδη – Τι γίνεται με την έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς

• Κλιματιστικά στα σχολεία: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση στα πρώτα 10 - Αρχίζει επιθεώρηση η ΑΗΚ

• Νίκος Πελετιέ: Φίλησε τη Σωτηρία και εκείνη έβγαλε έρπη - Δείτε βίντεο



Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ για τέσσερις εβδομάδες ζήτησε σήμερα ο δικηγόρος Γιώργος Στυλιανού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί την αναβολή μίας εβδομάδας που αντιπρότεινε το Συνοδικό Δικαστήριο, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top