ΥΓΕΙΑ

Πίνεις γάλα βρώμης κάθε μέρα; Να πώς θα επηρεάσει την υγεία σου

Πίνεις γάλα βρώμης κάθε μέρα; Να πώς θα επηρεάσει την υγεία σου

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε γάλα βρώμης κάθε μέρα;

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα φυτικά γάλατα ως εναλλακτική λύση. Οι λόγοι ποικίλλουν, με κάποιους να αναζητούν μια επιλογή φιλική προς τις αλλεργίες και άλλους να επιλέγουν να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή.

Από όλα τα γάλατα φυτικής προέλευσης, το γάλα βρώμης ξεχωρίζει γιατί είναι φιλικό προς τις αλλεργίες, καθώς δεν περιέχει γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς. Εάν λοιπόν ήδη απολαμβάνετε το γάλα βρώμης τακτικά ή σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε αυτό το φυτικό ρόφημα, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το γάλα βρώμης;

Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται ανακατεύοντας βρώμη και νερό και στη συνέχεια στραγγίζοντας το μείγμα για να αφαιρεθούν τυχόν στερεά. Ορισμένες εμπορικές μάρκες περιλαμβάνουν ζάχαρη και άλλες γεύσεις αλλά και κάποια θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο. Άλλες μάρκες αποφεύγουν την ενίσχυση και προτιμούν την ανάμειξη βρώμης και νερού. Όμως και οι δύο πρακτικές μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το διατροφικό προφίλ του ροφήματος.

Διατροφικά, το γάλα βρώμης διαφέρει σημαντικά από το κανονικό γάλα, γιατί το πρώτο περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά. Λάβετε υπόψη ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος βρώμης στην αγορά είναι εμπλουτισμένο, εάν παρασκευάζετε γάλα βρώμης στο σπίτι ή αγοράζετε ένα μη ενισχυμένο, δεν θα έχετε το ίδιο διατροφικό προφίλ με τις ποικιλίες που έχουν ενισχυθεί.

Το γάλα βρώμης μιμείται την υφή του κανονικού γάλακτος καλύτερα από τις περισσότερες από τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Είναι πιο παχύρρευστο σε συνοχή σε σύγκριση με άλλα μη γαλακτοκομικά και στον καφέ δημιουργεί παρόμοιο αφρό με το κανονικό γάλα, καθιστώντας το εξαιρετικό υποκατάστατο. Το γάλα βρώμης έχει επίσης μια ουδέτερη γεύση, η οποία είναι ευεργετική για το ψήσιμο και σε πιάτα όπως σούπες και κατσαρόλες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε γάλα βρώμης κάθε μέρα

Οφέλη για την υγεία του γάλακτος βρώμης

Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση γάλακτος βρώμης όταν περιλαμβάνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι μια ευέλικτη εναλλακτική λύση που είναι ιδανική για χρήση στη μαγειρική, ενώ προσφέρει επίσης ορισμένα διατροφικά οφέλη.

Είναι χωρίς λακτόζη

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα βρώμης είναι μια καλή εναλλακτική λυση, καθώς είναι χωρίς λακτόζη. Λάβετε όμως υπόψη ότι το γάλα βρώμης διαφέρει σημαντικά από το κανονικό γάλα, όταν πρόκειται για βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη.

Είναι καλό για όσους έχουν ορισμένες τροφικές αλλεργίες

Το γάλα βρώμης παρέχει μια σημαντική επιλογή για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες. Η κατανάλωση του είναι ευεργετική για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά ή έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα ή στη σόγια. Το γάλα βρώμης είναι επίσης vegan, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή και θέλουν να αποφύγουν τα ζωικά προϊόντα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας

Επειδή το γάλα βρώμης παρασκευάζεται από φυτά, περιέχει φυτικές ίνες, τις β-γλυκάνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Η βήτα-γλυκάνη είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας που υπάρχει φυσικά στη βρώμη . Οι συνολικές φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι γάλα βρώμης ποικίλλουν ανάλογα με την επεξεργασία, επομένως επιλέξτε ένα γάλα βρώμης με υψηλότερες ίνες, εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη βήτα-γλυκάνης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση γάλακτος βρώμης, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συστατικά που προστίθενται σε αυτό κατά την επεξεργασία, καθώς μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το διατροφικό του προφίλ.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη και άλλες παθήσεις

Πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και το γάλα βρώμης δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, ανάλογα με τη μάρκα, γι αυτό και είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Επιπλέον, λόγω της επεξεργασίας, πρέπει να αναγράφεται η προσθήκη ζάχαρης στο γάλα βρώμης ακόμη και εάν δεν υπάρχουν συστατικά που να περιέχουν ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η επεξεργασία της βρώμης δημιουργεί ζάχαρη.

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα

Μερικά γάλατα βρώμης περιέχουν γαλακτωματοποιητές και κόμμεα, τα οποία βοηθούν στην κρεμώδη σύσταση του. Όμως αυτά τα συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.

Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα βρώμης αντί για το αγελαδινό, εφόσον έχετε κάποια προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια, αέρια ή φούσκωμα. Απλώς είναι σημαντικό να γνωρίζετε - όπως ανέφερα και παραπάνω- ότι ορισμένα γάλατα βρώμης μπορεί να περιέχουν γαλακτωματοποιητές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τους γαλακτωματοποιητές και τα κόμμεα, ελέγξτε την ετικέτα του γάλακτος που αγοράζετε, καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ της κάθε μάρκας.

Εν κατακλείδι το γάλα βρώμης είναι μια καλή επιλογή και μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Οδηγός παρέσυρε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε - H κατάσταση της υγείας του

• Επίθεση από 30 άτομα: Ξυλοκόπησαν οπαδό πριν από τον αγώνα της Ανόρθωσης - Απόλλωνα

• «Θύελλα» στα κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

• Οι πρώτες φωτογραφίες από τα «αλλάματα» του Ανδρέα Γεωργίου - Οι φίλοι του τον περίμεναν «μαρσάροντας» τις μηχανές

• Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top