ΥΓΕΙΑ

Έξι σημάδια ότι παίρνεις πάρα πολύ ασβέστιο

Έξι σημάδια ότι παίρνεις πάρα πολύ ασβέστιο

Ακόμη και το ασβέστιο, ένα τόσο πολύτιμο συστατικό, μπορεί να αποδειχτεί βλαβερό όταν τα επίπεδά του στον οργανισμό ξεπερνούν τα επιθυμητά.

Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να εκτελέσει μια σειρά από βασικές λειτουργίες εκτός από το χτίσιμο γερών οστών.

Αυτός ο ηλεκτρολύτης συμβάλει επίσης στην παράδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να κυκλοφορήσουν απελευθερώνοντας και ρυθμίζοντας ορισμένες ορμόνες.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα για να διατηρήσουν υγιή επίπεδα. Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης δυνατό να προσλάβουμε πολύ ασβέστιο, γι' αυτό σήμερα θα δούμε τα κυριότερα συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας.

Τι είναι η υπερασβεστιαιμία

Όταν κάποιος αναπτύσσει αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπερασβεστιαιμία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι γενικά αρκετά δύσκολο να καταναλώνετε πολύ ασβέστιο μέσω της διατροφής σας.

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα με υπερασβεστιαιμία λαμβάνουν πάρα πολλά συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D, λαμβάνουν άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου ή έχουν μια χρόνια πάθηση υγείας που επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου.

Το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων υπερασβεστιαιμίας (που επηρεάζουν το ένα έως δύο τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού) προκαλούνται είτε από καρκίνο είτε από υπερπαραθυρεοειδισμό, μια κατάσταση στην οποία οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν υπερβολική ποσότητα παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα ασβεστίου, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας - αλλά όλα ξεκινούν με την αναγνώριση των συμπτωμάτων.

6 σημάδια ότι παίρνετε πάρα πολύ ασβέστιο

Μυϊκή αδυναμία και κόπωση

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων της υπερασβεστιαιμίας είναι η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση. Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στις μυϊκές συσπάσεις. Η υπερβολική ποσότητα, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε νευρομυϊκή δυσλειτουργία, που σημαίνει ότι διαταράσσονται τα ηλεκτρικά σήματα που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και μυϊκές συσπάσεις.

Εάν παρατηρήσετε νέα ή επιδεινωμένα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή κόπωσης, είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε διεξοδικά από έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να ζητήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να καθορίσει εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία, όπως υπερθυρεοειδισμός ή καρκίνος, και να συνταγογραφήσει τη σωστή πορεία θεραπεία.

Πόνος στα οστά και/ή κατάγματα

Όσον αφορά την υγεία των οστών, πολλοί πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ασβέστιο, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η υπερασβεστιαιμία θα έκανε τα οστά να γίνουν πιο δυνατά και πιο πυκνά, ισχύει το αντίθετο.

Επίσης εάν η υποκείμενη αιτία της υπερασβεστιαιμίας σχετίζεται με τον παραθυρεοειδή αδένα που απελευθερώνει υπερβολική ποσότητα παραθυρεοειδούς ορμόνης και αυτό μπορεί να κάνει τα οστά να απελευθερώσουν ασβέστιο, καθιστώντας τα πιο λεπτά και πιο εύθραυστα.

Σύγχυση και/ή γνωστικές αλλαγές

Οι αλλαγές στη γνωστική ή πνευματική σας κατάσταση μπορεί επίσης μερικές φορές να δείξουν ότι παίρνετε πάρα πολύ ασβέστιο. Όπως η μυϊκή κόπωση και αδυναμία, έτσι και η υπερασβεστιαιμία μπορεί να διαταράξει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή γνωστική εξασθένηση. Η νευρολογική δυσλειτουργία λόγω υπερασβεστιαιμίας μπορεί να εκδηλωθεί ως ομίχλη του εγκεφάλου και δυσκολία σκέψης ή εστίασης.

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε νέα ή επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα, δυσκολία στη σκέψη και/ή στη συγκέντρωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ένας γιατρός μπορεί να αποκλείσει άλλες υποκείμενες αιτίες και μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειώσει την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό ευθύνεται.

Υπερβολική δίψα και ούρηση

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η λήψη υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει το σώμα - προκαλώντας προβλήματα στους νεφρούς.

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα του αίματος και τη συλλογή των αποβλήτων που θα απεκκριθούν στα ούρα .

Όταν υπάρχει πολύ ασβέστιο στην κυκλοφορία του αίματός μας, οι νεφροί μπορεί να αρχίσουν να δυσκολεύονται. Χάνουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν ούρα, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση περισσότερου νερού από το κανονικό.

Οι ασθενείς θα παρατηρήσουν ότι πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα.

Επίσης η υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να απορροφούν νάτριο, οδηγώντας στη συνέχεια σε επιπλέον ασβέστιο και νάτριο στα ούρα. Αυτό, με τη σειρά του, σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο νερό, να ουρείτε πιο συχνά και να νιώθετε περισσότερη δίψα.

Εάν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα υπερβολικής δίψας και/ή πιο συχνή ούρηση, ειδικά σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Ναυτία

Αν και η ναυτία είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα που μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα υποκείμενων αιτιών, μία από τις πιθανές αιτίες είναι η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Το πεπτικό σύστημα ρυθμίζεται από διάφορους υποδοχείς και σηματοδότες (που ονομάζονται κανάλια ιόντων). Αυτά χρησιμοποιούν μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, για να λειτουργήσουν ως ηλεκτρικά σήματα για την εκτέλεση κάποιων λειτουργιών όπως η συστολή των λείων μυών και η μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του πεπτικού συστήματος. Η υπερφόρτωση ασβεστίου μπορεί να διαταράξει αυτά τα κανάλια, οδηγώντας σε ναυτία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Αρρυθμίες και καρδιακά προβλήματα

Τα καρδιακά προβλήματα μπορεί επίσης να οφείλονται τόσο σε πολύ λίγο όσο και σε υπερβολικό ασβέστιο. Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία της καρδιάς και το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες (αύξηση στους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς) .

Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο είναι ένα θετικά φορτισμένο ιόν που, όταν βρίσκεται στο αίμα σε κανονικές ποσότητες, βοηθά στη μεταφορά ηλεκτρικής δραστηριότητας στην καρδιά (μαζί με τους μυς και τον εγκέφαλο). Ωστόσο, όταν υπάρχει πολύ ασβέστιο στο αίμα, μπορεί να αλλάξει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, προκαλώντας αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό.

Εάν εμφανίσετε παλμούς, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αίσθημα παλμών, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων και να αξιολογήσει τη βαρύτητά τους.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Οδηγός παρέσυρε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε - H κατάσταση της υγείας του

• Επίθεση από 30 άτομα: Ξυλοκόπησαν οπαδό πριν από τον αγώνα της Ανόρθωσης - Απόλλωνα

• «Θύελλα» στα κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

• Οι πρώτες φωτογραφίες από τα «αλλάματα» του Ανδρέα Γεωργίου - Οι φίλοι του τον περίμεναν «μαρσάροντας» τις μηχανές

• Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top