ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «comeback» των κομμάτων – Εκκρεμότητες με το βλέμμα στις Βουλευτικές του 2026

Το «comeback» των κομμάτων – Εκκρεμότητες με το βλέμμα στις Βουλευτικές του 2026

Μετά τις παρατεταμένες διακοπές του καλοκαιριού, τα κόμματα ανοίγουν ξανά τις πόρτες των γραφείων τους και οι κομματάρχες επιστρέφουν έχοντας στοιβαγμένες αρκετές εκκρεμότητες.

Ας μην ξεχνάμε πως οι διπλές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και το αποτέλεσμα που για την πλειοψηφία των κομμάτων ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας εφιάλτης, παραμένει ως μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες. Παρά το γεγονός ότι κάποια κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έχουν κάνει έναν πρώτο απολογισμό, εντούτοις με την επιστροφή τους στην καθημερινότητα, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Κάποια από τα κόμματα δεν πρόλαβαν να αναλύσουν εις βάθος το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, όπως για παράδειγμα η ΔΗΠΑ, λόγω ενός έκτακτου προβλήματος υγείας που προέκυψε για τον Πρόεδρο του κόμματος, Μάριο Καρογιάν.

Στο ΕΛΑΜ, το κόμμα το οποίο βγήκε νικητής στις Ευρωεκλογές, δεν προχώρησε σε ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ η μοναδική πράξη την οποία έκανε, ήταν η τοποθέτηση του Μάριου Πελεκάνου στη θέση του Εκπροσώπου του κόμματος και η στελέχωση του γραφείου τύπου.

Στο ΔΗΚΟ, με την επιστροφή του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε, με αφορμή την επιστολή που απέστειλαν τρεις βουλευτές, Χρήστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς με την οποία ζητούν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, λόγω των εξελίξεων στο κυπριακό και κυρίως λόγω των δηλώσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «τολμηρές αποφάσεις». Μέχρι στιγμής, «η τριάδα» του ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον Πρόεδρο του κόμματος, ενώ συνεχίζονται οι φωνές οι οποίες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμπεριφέρεται στο μεγαλύτερο κόμμα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει κανένα λόγο, ρόλο ή συμμετοχή στις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Στελέχη του ΔΗΚΟ έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα στις βουλευτικές του 2026 οι οποίες θα είναι καθοριστικές για τις προεδρικές του 2028 και τις συμμαχίες οι οποίες αναμένεται να γίνουν. Τα σενάρια ήδη έχουν ξεκινήσει και για το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ρόλο θα παίξει το κυπριακό. Αν δηλαδή υπάρξουν εξελίξεις, τότε θεωρείται απομακρυσμένο ένα σενάριο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, με το οποίο το ΔΗΚΟ έχει μεγάλες διαφορές. Αν όμως στους επόμενους μήνες δεν υπάρξει καμία ουσιαστική προοπτική, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι βουλευτικές εκλογές θα φέρουν συμμαχίες σε ότι αφορά και τον Πρόεδρο της Βουλής και ποιος θα είναι ο επόμενος, με την Αννίτα Δημητρίου να δηλώνει σε ανύποπτο χρόνο, ότι θα την ενδιέφερε να βρίσκεται ξανά στο τιμόνι της βουλής και δεν θα την ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Μια δήλωση η οποία έχει καταγραφεί, ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτή θα είναι και η τελική θέση της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Άλλωστε στην πολιτική «τα πάντα ρει» και όλα θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά που θα λάβει ο ΔΗΣΥ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και κατά πόσο θα καταφέρει τελικά να κλείσει πίσω του, την πόρτα της εσωστρέφειας. Εντός του κόμματος ήδη έχουν ξεκινήσει να σημειώνουν ονόματα εν δυνάμει υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, πρόσωπα τα οποία θα καταφέρουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Όπως λένε κάποιες πληροφορίες, ίσως δούμε πρόσωπα τα οποία είναι γνωστά μέσω των social media.

Το ΑΚΕΛ κάνει come back σε μια προσπάθεια να αναδείξει την κοινωνική συμμαχία η οποία πήρε τη θέση των Νέων Δυνάμεων. Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Αυγούστου, το ΑΚΕΛ έδωσε το στίγμα για την πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα τα καθημερινότητας και κυρίως για την ακρίβεια. Οι εκκρεμότητες που βαραίνουν το ΑΚΕΛ αφορούν κυρίως τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο προηγούμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος και πως αυτές υλοποιούνται, αλλά και το θέμα των θητειών αξιωματούχων οι οποίες λήγουν. Βάσει του καταστατικού, η ηγεσία του κόμματος δύναται να παρατείνει τη θητεία ενός ή δύο νυν βουλευτών, ενώ εντός του κόμματος ακούγονται φωνές, ότι το ΑΚΕΛ, θα πρέπει να γίνει, πιο αριστερό.

Στην ΕΔΕΚ εκκρεμεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ήταν παρών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με παρεμβάσεις για το Κυπριακό. Για τον Μαρίνο Σιζόπουλο παρά την όποια δυσαρέσκεια εκφράζει είτε άμεσα είτε έμμεσα σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στο εθνικό ζήτημα, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση, αν και η σχέση με την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μέσα από εισηγήσεις τις οποίες κατέγραψε η Γραμματεία του κόμματος.

Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, η ΕΔΕΚ αναμένεται να ξεκινήσει την αναζήτηση ονομάτων, με δεδομένο ότι ο μοναδικός βουλευτής που θα επαναδιεκδικήσει θέση στην επόμενη βουλή, θα είναι ο Ανδρέας Αποστόλου, αφού οι θητείες τόσο του Μαρίνου Σιζόπουλου όσο και του Ηλία Μυριάνθους, λήγουν. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα παραδώσει τα ηνία του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2026, με τα σενάρια περί διαδοχής του, να έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top