Η Κύπρος θεωρείται οικονομικός ή καλύτερα φορολογικός «παράδεισος», με αρκετές ξένες εταιρείες να επενδύουν στην Κυπριακή αγορά.
Η υιοθέτηση ενός οικονομικού συστήματος προσανατολισμένου στην αγορά (οικονομία ανοιχτής, ελεύθερης αγοράς) μπορεί να φαντάζει «παράδεισος» για τους Ευρωπαίους ωστόσο υπάρχουν αρκετές ανισορροπίες στην οικονομία της Κύπρου.
Το γεγονός ότι η Κύπρος προωθεί τη γεωγραφική της θέση ως «σύνδεση» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχει προσελκύσει εργατικό δυναμικό από όλες τις χώρες, τόσο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νομοθεσία της Κύπρου επιτρέπει την εργοδότηση αλλοδαπών (υπηκόων τρίτων χωρών) στην περίπτωση που ο εργοδότης αποδεικνύει την μη ύπαρξη δυνατότητας ικανοποίησης των συγκεκριμένων αναγκών του εργοδότη/επιχείρησης με προσωπικό από την Κυπριακή και Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα σχέδια που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσιάζεται ο αριθμός Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων Κοινοτικών και Αλλοδαπών εργαζομένων στην Κύπρο.
Μια στατιστική η οποία φανερώνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης της χώρας όσον αφορά το μείγμα πληθυσμού.
Οπως αναφέρεται στην μελέτη των κοινωνικών ασφαλίσεων όσον αφορά, μισθωτούς, αυτοτελώς εργαζομένους και προαιρετικά ασφαλισμένους, οι Κύπριοι ενεργοί ασφαλισμένοι (για το 2023) κατέχουν το 59,5%, οι Τουρκοκύπριοι το 0,6%, οι αλλοδάποί το 22.8% ενώ οι Κοινοτικοί το 17,1%.
Σημειωνέται ότι από το πιο πάνω σύνολο ενεργών ασφαλισμένων το 2023, οι 308.540 ή 53,2%, ήταν άνδρες και 271.483 ή 46,8% ήταν γυναίκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις