ΥΓΕΙΑ

Περιοδοντίτιδα: Ο απρόσμενος σύμμαχος που προφυλάσσει από τη νόσο – Ίσως βρίσκεται στο ψυγείο σας

Περιοδοντίτιδα: Ο απρόσμενος σύμμαχος που προφυλάσσει από τη νόσο – Ίσως βρίσκεται στο ψυγείο σας

Καθίσταται όλο και πιο γνωστό ότι η διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Στην πράξη, ωστόσο, η εύρεση των κατάλληλων προϊόντων στοματικής φροντίδας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα στοματικής υγιεινής, ενώ είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, μπορεί να είναι σκληρά και ερεθιστικά, καθιστώντας τα ακατάλληλα για αυτές τις ευαίσθητες ομάδες.

Σε αυτό πρόβλημα, τη λύση φαίνεται πως έρχεται και πάλι να δώσει η ίδια η φύση, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Foods, μια ήπια αλλά ισχυρή αντιμικροβιακή λύση μπορεί να βρίσκεται στα φρούτα.

Αναζητώντας μια λύση, ο καθηγητής Shigeki Kamitani από το Graduate School of Human Life and Ecology του Osaka Metropolitan University ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που διερεύνησε τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των φυσικών ενώσεων. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 7 διαφορετικές ενώσεις, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητά τους κατά των επιβλαβών βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλείται από μόλυνση των ούλων. Κύριοι ένοχοι πίσω από τη νόσο είναι τα παθογόνα βακτήρια του περιοδοντίου. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που δεν επηρεάζει μόνο τη στοματική υγεία, αλλά ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο σώμα.

Φυσικά, η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στην πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων, ωστόσο η ανάγκη για μια μη ερεθιστική, αποτελεσματική, αντιβακτηριακή λύση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά.
Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη στη φύση

Μεταξύ των ενώσεων που δοκιμάστηκαν, ξεχώρισε η ουσία Pru-C12, που προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως τα εσπεριδοειδή και η καρύδα. Η Pru-C12 επέδειξε τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά του Porphyromonas gingivalis, κύριου παθογόνου για την πρόκληση της περιοδοντίτιδας.

Το μέλλον της στοματικής φροντίδας

Αυτό που καθιστά την Pru-C12 πολλά υποσχόμενη είναι ότι αποτελεί ένα μη ερεθιστικό, υποαλλεργικό διάλυμα. «Είναι άγευστη και υποαλλεργική», εξηγεί ο Δρ. Kamitani. «Εάν επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του στον ανθρώπινο οργανισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνή αντιμικροβιακή λύση», πιθανολογεί ο ίδιος.

Τα ευρήματα της έρευνας ανοίγουν συναρπαστικές δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στοματικής φροντίδας, που αξιοποιούν τη φυσική δύναμη των ενώσεων που προέρχονται από φρούτα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προσιτές, ασφαλέστερες επιλογές για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας, ιδίως για όσους έχουν ανάγκη από ήπια φροντίδα. Με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί σύντομα να δούμε μια στροφή προς πιο φυσικές, βιώσιμες λύσεις στη στοματική υγεία, που θα προσφέρουν προστασία και ταυτόχρονα θα απαλλάσσουν από τις παρενέργειες. Μέχρι τότε, η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση στην αναζήτηση καλύτερης στοματικής φροντίδας για όλες τις ηλικίες.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Επίθεση» σκάφους στον Πρωταρά: «Μήλο της Έριδος»… οι χελώνες - Παραδέχτηκε τις κατηγορίες ο χειριστής

• Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

• Χειροπέδες σε δυο νεαρούς: Έριξαν πυροβολισμούς σε γαμήλιο γλέντι στην Πάφο

• Μέχρι που έφτασαν οι πληρότητες το φετινό καλοκαίρι – Οι προοπτικές για τον χειμώνα

• Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δεν μοίρασαν μπομπονιέρες στον γάμο τους

• Πολύ σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό – Όχημα παρέσυρε ποδηλάτη



Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Έτοιμος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και όπως ο ίδιος ανέφερε στους Δημοσιογράφους, έχει βολιδοσκοπεί από πλευράς των ΗΕ για συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει απαντήσει θετικά. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως τα ΗΕ έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top