ΥΓΕΙΑ

Γονείς: Τι πρέπει να προσέξετε πριν στείλετε το παιδί στον παιδικό σταθμό

Γονείς: Τι πρέπει να προσέξετε πριν στείλετε το παιδί στον παιδικό σταθμό

*Γράφει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Ρόζα σε δύο μήνες συμπληρώνει τα δύο της χρόνια και οι γονείς της μελετούν το ενδεχόμενο να την εγγράψουν στον παιδικό σταθμό. Κάποιες φορές κάνουν επίσης δεύτερες σκέψεις, φοβούμενοι μήπως είναι πολύ μικρή για να απομακρυνθεί από το σπίτι, μήπως νιώσει ότι οι γονείς της δεν την αγαπούν, μήπως η εμπειρία ανάμεσα σε τόσα άγνωστά της παιδιά και έναν ενήλικο που επίσης δεν γνωρίζει είναι καταπιεστική γι’ αυτή. Προσπαθούν, ωστόσο, να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους, επειδή σκέπτονται ότι μετά την πρώτη, συνήθως δύσκολη, περίοδο προσαρμογής, ο παιδικός σταθμός μπορεί να έχει μόνο οφέλη για το παιδί τους, όπως τουλάχιστον έχουν διαβάσει σε βιβλία ειδικών και τους διαβεβαιώνουν και οι φίλοι τους.

Για να είστε ήσυχοι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, επομένως ότι το παιδί σας βρίσκεται σε καλό περιβάλλον, όπου δέχεται την απαραίτητη φροντίδα, καλό είναι να έχετε ελέγξει τα εξής:

  • Τις εγκαταστάσεις. Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι καθαροί και ασφαλείς για το παιδί. Επίσης, πρέπει να είναι ευχάριστοι. Ένα μουντό σχολείο σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για κανένα παιδί.
  • Το προσωπικό. Αναζητήστε τους ανθρώπους που θα αναλάβουν το παιδί σας. Έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση; Είναι υπομονετικοί και χαμογελαστοί; Είναι αρκετά υπεύθυνοι; Επαρκούν για όλα τα παιδιά του σχολείου;
  • Το φαγητό. Προσπαθήστε να πληροφορηθείτε υπό ποιες συνθήκες παρασκευάζεται και με τι υλικά.
  • Τον αριθμό των παιδιών θα βρίσκονται μαζί με το δικό σας. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τους τόσο λιγότερα θα πρέπει να είναι τα παιδιά στην τάξη.
  • Τον εξοπλισμό. Δείτε αν υπάρχουν παιχνίδια σε ποικιλία και καλή κατάσταση, μπογιές, παραμύθια, αρκετός ελεύθερος χώρος. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος και, φυσικά, για την ψυχαγωγία του παιδιού.

Καλό είναι επίσης το σχολείο να βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας, ώστε το παιδί να μην ταλαιπωρείται, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει μέχρι να φτάσει. Τέλος, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Πώς σας φαίνεται η ατμόσφαιρα του χώρου; Μπορείτε να φανταστείτε το παιδί σας εκεί; Σας δημιουργεί αίσθηση ηρεμίας ή μήπως νιώθετε κάποια αδιόρατη ανησυχία;

Προετοιμάστε το σωστά

  • Πριν το στείλετε για πρώτη φορά στο σχολείο, κανονίστε να το επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά μαζί του, για να δει την τάξη, την παιδική χαρά και, γενικά, να πάρει μια γεύση.
  • Μιλήστε του για όλα όσα θα κάνει όταν βρίσκεται εκεί. Πείτε του ότι θα παίζει, θα ζωγραφίζει, θα μάθει τραγούδια και παραμύθια κ.λπ.
  • Εξηγήστε του ότι θα μένει εκεί λίγες ώρες και ότι πάντα θα επιστρέφει στο σπίτι σας.
  • Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία να συναναστραφεί άλλα παιδιά της ηλικίας του, για να μην αισθανθεί αμήχανα ή τρομάξει όταν ξαφνικά βρεθεί εν μέσω των συμμαθητών του.
  • Ρωτήστε το τι περιμένει εκείνο από τον παιδικό σταθμό, για ποιο πράγμα ανυπομονεί περισσότερο. Μιλήστε του με ενθουσιασμό για όλα όσα θα δει και θα μάθει εκεί, και γενικά συζητήστε μαζί του το θέμα, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του.
  • Δείξτε του φωτογραφίες από τα χρόνια που πηγαίνατε εσείς στον παιδικό σταθμό
  • Λίγο καιρό πριν μπείτε στους ρυθμούς του σχολείου, ξυπνήστε νωρίτερα, ντυθείτε, φάτε μαζί πρωινό και γενικά προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να συνηθίσει τη νέα του ρουτίνα.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Επίθεση» σκάφους στον Πρωταρά: «Μήλο της Έριδος»… οι χελώνες - Παραδέχτηκε τις κατηγορίες ο χειριστής

• Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

• Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου ποδηλάτη

• Μέχρι που έφτασαν οι πληρότητες το φετινό καλοκαίρι – Οι προοπτικές για τον χειμώνα

• Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δεν μοίρασαν μπομπονιέρες στον γάμο τους



Επιστολή στον ΠτΔ για την ηλεκτρική διασύνδεση αποστέλλει η Επ. Ενέργειας

Επιστολή στον ΠτΔ για την ηλεκτρική διασύνδεση αποστέλλει η Επ. Ενέργειας

Επιστολή με τη μορφή του κατεπείγοντος θα αποστείλει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top