ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρές δηλώσεις μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και Γενικού Ελεγκτή- Η φίμωση και το ελεγκτικό συμβούλιο

Σκληρές δηλώσεις  μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και Γενικού Ελεγκτή- Η φίμωση και το ελεγκτικό συμβούλιο

Σήκωσε το γάντι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, δίνοντας απάντηση στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για φίμωση της Ελεγκτικής υπηρεσίας, με αφορμή τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τον «εκσυγχρονισμό» της ελεγκτικής υπηρεσίας, με τη δημιουργία ελεγκτικού συμβουλίου.

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του Αντ1, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο Γενικός Ελεγκτής χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης, προτού γίνει η συνάντηση μαζί του, για να εξηγήσει μεταξύ άλλων τη φιλοσοφία των δύο νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με τον Μάριο Χαρτσιώτη, η συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή καθορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Χθες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ενώπιον της επιτροπής θεσμών της βουλής, ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, που αποτελούσε και το κύριο θέμα συζήτησης της Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέση με τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει γενικά καμία σχετική μελέτη, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία έγιναν τόσες αλλαγές αυτοβούλως τα τελευταία χρόνια. «Έγινε αγνώριστη», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι είναι πολύ σπάνιο μία Ελεγκτική Υπηρεσία να αλλάζει εντελώς μορφή και μοντέλο. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στην περίπτωση της Σουηδίας, που το έπραξε το 2020, και είπε ότι από πολυπρόσωπο σύστημα, άλλαξε σε ένα σύστημα που προσομοιάζει αυτό της Κύπρου. Άρα οι χώρες που εκσυγχρονίζονται, κάνουν αυτό που κάνει η Κύπρος, πρόσθεσε. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως παρά τη θέση του αυτή, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα συζητήσει μαζί του, εκφράζοντας τις απόψεις του.

Μάριος Πετρίδης: «Δεν έχουν στα χέρια τους καμία μελέτη»

Δεν κλείνουμε καμία πόρτα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης. Υπέδειξε ωστόσο ότι “πρώτα κάνω διαβούλευση και μετά αποκρυσταλλώνω μία άποψη και αποφασίζω.»

 Ο κύριος Πετρίδης έθεσε το ερώτημα προς την εκτελεστική υπηρεσία, πού στήριξε την άποψη ότι εκσυγχρονισμός σημαίνει ελεγκτικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δεν »δεν έχουν στα χέρια τους καμία μελέτη και καμία έκθεση διεθνούς οργανισμού που να εισηγείται αλλαγή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από πολυπρόσωπο σε μονοπρόσωπο, αντίθετα όπως σημείωσε, σε εκθέσεις της GRECO και της Κομισιόν υπάρχουν μόνο θετικές αναφορές για την υπηρεσία και η μόνη αρνητική αναφορά, αφορά την εκτελεστική εξουσία που δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αν δεν πείσει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις θέσεις της, τότε θα απευθυνθεί σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ η έσχατη γραμμή άμυνας θα είναι το Σύνταγμα και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πολίτης εντόπισε αμυντική χειροβομβίδα σε χωράφι στη Λευκωσία - Αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργό

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• Η «πύλη της Κολάσεως» βρίσκεται στη Γη, είναι ορατή από το διάστημα και μεγαλώνει ανησυχητικά γρήγορα

• Δημήτρης Σούγλης: Η σύζυγος του νίκησε τον καρκίνο και εκπλήρωσε το τάμα της



Εντοπίστηκε σορός σε μουμιοποιημένη κατάσταση στην Αγία Νάπα

Εντοπίστηκε σορός σε μουμιοποιημένη κατάσταση στην Αγία Νάπα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το πρωί της Πέμπτης 05 Σεπτεμβρίου, για σορό που εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή βόρεια της Αγιας Ναπας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top