ΥΓΕΙΑ

Καφές: Η εναλλακτική προσθήκη που μειώνει χοληστερόλη, πίεση και φλεγμονή

Καφές: Η εναλλακτική προσθήκη που μειώνει χοληστερόλη, πίεση και φλεγμονή

Αν αναζητάτε μια πιο υγιεινή εκδοχή του πρωινού σας γεύματος, είτε πρόκειται για ένα μπολ δημητριακών, είτε για ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με το γάλα σόγιας, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές σε νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο BMC Medicine.

Το γάλα σόγιας, μια φυτική εναλλακτική λύση, απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, λειτουργώντας ως εναλλακτική λύση του παραδοσιακού, αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, η απήχησή του κάμφθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του επίσημου χαρακτηρισμού του ως «εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο», λόγω της υψηλής προσθήκης σακχάρων. Την ίδια ώρα, άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρόμης, έχουν επίσης γίνει δημοφιλή.

Ωστόσο, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει εκ νέου το γάλα σόγιας, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να συσχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτενή ανάλυση σε 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αντικατάστασης του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας. Κάθε μελέτη διήρκεσε περίπου 4 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500ml γάλακτος -αγελαδινού ή σόγιας- καθημερινά.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Σε όλες τις μελέτες, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένους δείκτες φλεγμονής. Τα οφέλη αυτά αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υποστηρίξουν τον αποχαρακτηρισμό του γάλακτος σόγιας ως «εξαιρετικά επεξεργασμένου τροφίμου», με τους ίδιους να τονίζουν ότι η κατηγοριοποίηση αυτή είναι παραπλανητική. Για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το γάλα σόγιας, περιέχει περίπου 60% λιγότερα σάκχαρα από το αγελαδινό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα οφέλη για την υγεία, ενισχύει τον ισχυρισμό ότι το γάλα σόγιας αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το τόσο το γάλα σόγιας, όσο και άλλες φυτικές επιλογές υπολείπονται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με το αγελαδινό, έχοντας το καθένα διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Ειδικότερα, μια σειρά μελετών έχει αναδείξει το γάλα με βάση το μπιζέλι ως την πλησιέστερη χορτοφαγική εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ διαφόρων φυτικών επιλογών -όπως το γάλα αμυγδάλου, κάσιους, καρύδας, κάνναβης, βρώμης και ρυζιού- το γάλα μπιζελιού είχε τα υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, ενώ το γάλα σόγιας είναι το πλουσιότερο σε μαγνήσιο. Όλα, όμως, τα φυτικά γάλατα βρέθηκαν να είναι συνολικά διατροφικά κατώτερα από το αγελαδινό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τις φυτικές επιλογές, επιλέξτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας ανάγκες. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα γεμίσετε το πρωινό σας φλιτζάνι, δοκιμάστε να το εμπλουτίσετε με γάλα σόγιας. Μπορεί αυτή να είναι μια κίνηση πολύ πιο ωφέλιμη απ’ όσο πιστεύετε.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καλοκαίρι με βροχές ο συνδυασμός του καιρού - Όσα αναφέρει Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ» για τις επόμενες μέρες

• Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία - Δείτε μισθούς και όλες τις λεπτομέρειες

• Παππούς στην Λάρνακα τρώει ηλιόσπορο γιατί δεν έχει κάτι άλλο να φάει - Συγκλονιστικό βίντεο

• Καταγγελίες και αντιδράσεις γονέων για το κόστος στολών σε Γυμνάσια - Οι επιστολές και η ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΑΝ

• Μείωση 8,9% στον αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο – Πίνακες

• Famagusta: Οριστικά εκτός Τουρκίας από το Netflix – Η πρώτη αντίδραση του Κούλλη Νικολάου



Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και την ΄ύπαιθρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, όπω ςο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top