ΥΓΕΙΑ

«Εκκολαπτήριο» άγνωστων ιών αποτελεί η βιομηχανία γούνας – Νέα ανησυχητική μελέτη

«Εκκολαπτήριο» άγνωστων ιών αποτελεί η βιομηχανία γούνας – Νέα ανησυχητική μελέτη

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, εντόπισε σε γουνοφόρα ζώα 36 νέους ιούς και 39 στελέχη ιών υψηλού κινδύνου για μετάδοση σε άλλα είδη, όπως και τον άνθρωπο.

Τα ανησυχητικά στελέχη ήταν ανάμεσα στα 125 συνολικά είδη ιών που ανέδειξε η εξέταση γουνοφόρων ζώων σε φάρμες στην Κίνα από επιστήμονες της Κίνας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Βελγίου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε ιστούς 461 ζώων, όπως βιζόν και κόκκινες αλεπούδες, για τον εντοπισμό ιικού γενετικού υλικού.

Ανιχνεύθηκαν επίσης γνωστοί ιοί όπως της ηπατίτιδα Ε και της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μεταδίδονται στον άνθρωπο. Από τους 39 ιούς υψηλού κινδύνου, οι 13 ήταν νέοι για την επιστημονική κοινότητα.

Η μελέτη έδειξε επίσης την παρουσία ειδών γρίπης των πτηνών σε ζώα όπως τα ινδικά χοιρίδια, μινκ και μοσχοπόντικες. Αν και εντοπίστηκαν επτά είδη κορωνοϊών, κανένας από αυτούς δεν συνδέεται άμεσα με τον ιό SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία CoViD-19.

Η ανακάλυψη ότι τα ζώα της βιομηχανίας γούνας μπορούν να φέρουν και να μεταδώσουν μεγάλο εύρος ιών, αναδεικνύει τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης αυτών των ζώων για τη δημόσια υγεία. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παρακολούθηση των ζώων αυτών πρέπει να γίνεται πιο συστηματικά, καθώς μπορούν να αποτελέσουν φορείς νέων μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη των πτηνών (H5N1) που εμφανίστηκε πρόσφατα σε βιζόν στην Ευρώπη. Αυτή η κατανόηση των κινδύνων από τη μετάδοση ιών είναι κρίσιμη για την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρατηρούμε αυτήν την ποικιλία γνωστών και δυνητικών ζωονόσων, οι οποίες εντοπίζονται και μεταδίδονται μεταξύ πολλών διαφορετικών ειδών ζώων και σε τόσο εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι άνθρωποι και άλλα ζώα θα επηρεαστούν με την πάροδο του χρόνου από νέες ιογενείς ασθένειες» σχολίασε ο John Pettersson, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης..

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top