ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα

ΠτΔ: Το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα

Η συνέχιση της προσπάθειας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «εργαζόμαστε ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979 για την παρουσίαση του βιβλίου «Ευχαριστώ…» της Νιόβης Κερκίδου που διεξήχθη στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η συνέχιση της προσπάθειας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις κατά καιρούς απογοητεύσεις, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι επίμονες προσπάθειές μας και η ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση θα οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι θα τιμήσω μέχρι τέλους τον όρο εντολής που έλαβα από τον κυπριακό λαό και θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια, θα αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία, ακόμη και την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με βάση το μέχρι σήμερα διαπραγματευτικό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπέδειξε ότι όλες οι ενέργειες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύουν τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων προς την κατεύθυνση αυτή, παραθέτοντας, ενδεικτικά, τα μονομερή μέτρα που ανακοινώθηκαν προς τους Τουρκοκύπριους, την πρόσφατη ad hoc συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τη συνεχή ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ανταπόκριση δεν είναι ανάλογη, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε, πεισματικά και μεθοδικά, γιατί πολύ απλά για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για μας η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον τούτου του τόπου», σημείωσε σχετικά.

Είπε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες, αλλά και πιο πρόσφατα ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει διαμηνύσει και πάλι ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και με την τουρκική πλευρά, σε συνεννόηση πάντα με την Ελλάδα, που παραμένει ο πιο σταθερός σύμμαχος της Κύπρου, αλλά και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους. «Εργαζόμαστε ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για την εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «μοιάζει με άγγιγμα σε μια ανοικτή πληγή 50 χρόνων, στην οποία ποτέ δεν δόθηκε η προσοχή που της άξιζε, ίσως γιατί ο πόνος που κρύβει είναι ιδιαίτερα οδυνηρός». Ανέφερε ότι εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου κατακλύστηκαν με χιλιάδες προσφυγόπουλα και οι σχολικές υποδομές τότε δεν μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες με αποτέλεσμα, από το 1974 μέχρι το 1979, η Ελλάδα να γίνει κυριολεκτικά η φιλόξενη στέγη για περίπου πέντε χιλιάδες ανήλικα Κυπριόπουλα, από 6 μέχρι 17 χρόνων, που αναζήτησαν πρωτίστως ασφάλεια, αλλά και στέγαση, σίτιση και φροντίδα, καθώς και, φυσικά, τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους.

Υπέδειξε ότι η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη φιλοξενία παιδιών από την Κύπρο έγινε από τον Νομό Ηλείας, με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Αθανάσιου. Ακολούθησε, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από Νομούς, Δήμους, κοινότητες αλλά και κρατικούς οργανισμούς, οργανώσεις και οικογένειες, που ανέλαβαν τη φιλοξενία παιδιών από την Κύπρο σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε μεγάλη πόλη, αλλά και στο πιο απομακρυσμένο νησί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη επίσης τη συγγραφέα του βιβλίου Νιόβη Κερκίδου για την «εξαιρετική δουλειά» που έχει κάνει, «γιατί μέσα από την καταγραφή των μαρτυριών, ανάμεσα σε πολλά άλλα, διατηρεί ζωντανή την ιστορική αλήθεια, γύρω από ένα τόσο σημαντικό και άγνωστο γεγονός, το οποίο χάραξε και την ίδια».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπόθεση Αββακούμ: Aυθεντικά τα βίντεο - Το δεύτερο χρηματοκιβώτιο και η λίστα 12 ατόμων υπεράσπισης των μοναχών

• Σύλληψη δυο φερόμενων διακινητών για τη βάρκα μεταναστών στο Ακρωτήρι - Ποιος ήταν ο προορισμός;

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή  να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Λιγομίλητος και βιαστικός ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολύωρη σύσκεψη για το GSI , με την επιστροφή του στο Προεδρικό. Χωρίς κατάληξη έληξε η σημερινή σύσκεψη (10/9), η οποία ξεκίνησε από τις 15:45 στο Προεδρικό και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top