ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουκαΐδης: Τοποθέτηση ΚΣΣΕ για Γάζα αποτελεί ενθάρρυνση συνέχισης εγκλημάτων πολέμου

Λουκαΐδης: Τοποθέτηση ΚΣΣΕ για Γάζα αποτελεί ενθάρρυνση συνέχισης εγκλημάτων πολέμου

Η τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά μόνο εάν το Ισραήλ καταφέρει να εξαρθρώσει πλήρως τη Χαμάς, ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της συνέχισης των εγκλημάτων πολέμου, είπε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Λουκαΐδης, όπως αναφέρεται, συμμετείχε τη Δευτέρα σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης στο Παρίσι, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενόψει ετοιμασίας σχετικής έκθεσης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ «ορθά καταδίκασε από την πρώτη στιγμή σε έκθεσή της την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τη δολοφονία αμάχων και την απαγωγή ομήρων».

Ωστόσο, προστίθεται, «όπως ανέφερε, στο μόνο γραπτό κείμενο που αφορά στη γενοκτονία που συντελείται στην Γάζα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η ΚΣΣΕ, ένας οργανισμός που εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αλλά αντίθετα, υιοθέτησε σχετική πρόνοια στο ψήφισμα 2524 (2024), καλώντας, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο εάν το Ισραήλ καταφέρει να εξαρθρώσει πλήρως την Χαμάς».

«Η τοποθέτηση αυτή της ΚΣΣΕ, υπογράμμισε ο κ. Λουκαϊδης, ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της συνέχισης των εγκλημάτων πολέμου, της παραβίασης του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων που συντελείται από τον Ισραηλινό στρατό», προστίθεται.

Η στάση αυτή, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, «συγκρούεται με τις αρχές και τις αξίες ενός οργανισμού, που έχει ως βασικό πυλώνα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, εντάσσει την ΚΣΣΕ ανάμεσα σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και κυβερνήσεις που ενεργούν υποκριτικά, στη βάση της λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών και πλήττει καίρια την αξιοπιστία αυτού του Οργανισμού».

Κατά συνέπεια, όπως επΕσήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι αναγκαίο έστω και με καθυστέρηση η νέα έκθεση με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού και να καταδικάζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ισραήλ για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και σε άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στην επιστροφή των ομήρων και την απελευθέρωση των πολίτικων κρατουμένων.

Βασικά θύματα της μέχρι σήμερα ανοχής και στήριξης στην Κυβέρνηση Νετανιάχου, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Λουκαΐδης, είναι οι Παλαιστίνιοι, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται, η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι, όπως και η εβραϊκή κοινότητα διεθνώς, διαδηλώνουν μαζικά εναντίον του συνεχιζόμενου πολέμου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπόθεση Αββακούμ: Aυθεντικά τα βίντεο - Το δεύτερο χρηματοκιβώτιο και η λίστα 12 ατόμων υπεράσπισης των μοναχών

• Σύλληψη δυο φερόμενων διακινητών για τη βάρκα μεταναστών στο Ακρωτήρι - Ποιος ήταν ο προορισμός;

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή  να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Λιγομίλητος και βιαστικός ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολύωρη σύσκεψη για το GSI , με την επιστροφή του στο Προεδρικό. Χωρίς κατάληξη έληξε η σημερινή σύσκεψη (10/9), η οποία ξεκίνησε από τις 15:45 στο Προεδρικό και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top