ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων

Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων

Τις 382 έφτασαν οι καταγεγραμμένες φωλιές θαλάσσιων χελωνών σε όλες τις αμμώδεις παραλίες εντός των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες περιβάλλοντος των ΒΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για νέο ρεκόρ θαλάσσιων χελωνών καθώς ο περσινός αριθμός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος με 282 φωλιές, κάτι που, όπως αναφέρεται, φανερώνει την δουλειά που ανέλαβε η Διοίκηση των ΒΒ για την προστασία των φωλιών.

Προστίθεται ότι οι πράσινες χελώνες και οι χελώνες καρέτα είναι προστατευόμενα είδη και μόνο ένα στα 1.000 νεογνά φτάνει στην ενηλικίωση.

Αυτή η «συγκλονιστική στατιστική», σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, η κ. Περδίου είπε ότι μεταξύ του 1994 και 2011, ανακαλύφθηκαν κατά μέσο όρο μόνο 30 φωλιές χελωνών σε παραλίες των ΒΒ, επισημαίνοντας ότι οι ΒΒ δεσμεύονται να προστατεύουν τις χελώνες σύμφωνα με τον Νόμο περί Προστασίας της Φύσης και Άγριας Ζωής.

Ανέφερε ακόμη ότι η ραγδαία αύξηση στις φωλιές είναι το αποτέλεσμα των συστηματικών, μη επεμβατικών πρακτικών και της αστυνόμευσης που αποσκοπεί στην μείωση παράνομων, επιβλαβών δραστηριοτήτων στις παραλίες ωοτοκίας.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναπτύξεις και έντονος φωτισμός στις περισσότερες αμμώδεις παραλίες των ΒΒ συντείνει στη προστασία αυτού του σημαντικού είδους», είπε η κ. Περδίου, υποδεικνύοντας ότι χρειάζονται περίπου είκοσι χρόνια για να αξιολογήσει κάποιος αν τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται είναι αποτελεσματικά.

Μιλώντας για τα μέτρα που ισχύουν για την ασφάλεια των νεοσσών των χελωνών, η κ. Περδίου εξήγησε ότι οι παραλίες περιπολούνται καθημερινά από εθελοντές και «όταν εντοπιστούν φωλιές προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί. Το κλουβί τοποθετείται κυρίως για να αποτρέπει θηρευτές όπως αλεπούδες και σκύλους».

Επεσήμανε ότι δεν γίνεται κάποια άλλη επέμβαση στις φωλιές και τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν μόνα τους από τις φωλιές. Δήλωσε ακόμη ότι η πρώτη διαδρομή των νεογέννητων χελωνών από τη φωλιά είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση τους.

Η κ. Περδίου υπογράμμισε ότι η διατάραξη των φωλιών από τον άνθρωπο - όπως η οδήγηση σε παραλίες, πάρτι με μπάρμπεκιου και δυνατά φώτα - τιμωρείται με πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις 17.000 ευρώ ή φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια κάτι, που όπως είπε, φαίνεται ότι αυτό έχει αποδειχθεί αποτρεπτικό.

«Η αύξηση των φωλιών είναι πολύ ενθαρρυντική αλλά καθ’ ουδένα τρόπο λόγος για να εφησυχαστούν οι αρμόδιες αρχές», είπε η κ. Περδίου προσθέτοντας ότι τα μέτρα προστασίας συνεχίζονται κανονικά, βελτιώνονται όπου χρειάζεται και θα ενδυναμωθούν και οι κοινές προσπάθειες που οδήγησαν σ’ αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Η συνεργασία αυτή αποτελείται από τη Διοίκηση των ΒΒ, τις στρατιωτικές αρχές, τις τοπικές κοινότητες, τα δημόσια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και εθελοντές», κατέληξε η κ. Περδίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου (BFC) βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις εντός των Περιοχών των ΒΒ (SBAs) στο νησί της Κύπρου. Αυτές βρίσκονται στο Ακρωτήρι, στην Επισκοπή και στη Δεκέλεια, όλα στην ευρύτερη Υπερπόντια Περιοχή των ΒΒ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top