ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

Την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με τη διεθνή κοινότητα να φοβάται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε πως οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο επηρεάζουν την Κύπρο αλλά και τι θα σημαίνει μια περεταίρω κλιμάκωση.

«Σίγουρα ναι θα μας επηρεάσει λόγω της εγγύτητας πρώτο και δεύτερο λόγω του γεγονότος ότι ενδεχομένως να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εκκένωση τρίτων υπηκόων από τον Λίβανο. Η Κύπρος ήδη άρχισε και ετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό για να υλοποιήσει το Σχέδιο Εστία για την εκκένωση τρίτων υπηκόων, τη μετεγκατάσταση τους και την μεταφορά τους πίσω στις χώρες τους», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στυλιανού, στο Αγκυροβόλιο Λεμεσού έχουν δεσμευθεί κάποια σκάφη μεταφοράς προσώπων που είναι έτοιμα να μεταφερθούν στον Λίβανο για την εκκένωση κατοίκων.

«Με μια κλιμάκωση της κρίσης, θα κλείσει ο εναέριος χώρος του Λιβάνου. Ήδη βλέπουμε τις παρεμβολές που υπάρχουν από πλευράς του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή, η μόνη διέξοδος από τον Λίβανο θα ήταν δια θαλάσσης. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο και ένα συγκεκριμένο σκάφος  τα οποία είναι έτοιμα να πάνε στον Λίβανο και θα έρθουν στα λιμάνια της Κύπρου για να μεταφέρουν τους υπηκόους των τρίτων χωρών», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως, εκτός του ότι μπορεί να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες κάτι που πρόκειται για απόμακρο σενάριο, η Κύπρος εμπλέκεται λόγω του ότι είναι η πλησιέστερη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως σχέδιο μεταφοράς και απομάκρυνσης υπηκόων τρίτων χωρών.

«Στο παρελθόν  πραγματοποιήσαμε δυο φορές μεταφορά επιβατών  ωστόσο αν μεταφερθούν 5 χιλιάδες άτομα σε ένα διάστημα 48 ωρών αντιλαμβάνεστε την διαχείριση που θα χρειαστεί. Που θα μείνουν για 48 ώρες, πως ελέγχονται κτλ.. Για παράδειγμα αυτοί που έρχονται, πρέπει να δούμε αν έχουν διαβατήρια, μπορεί να μεταφέρουν υλικό που να μην μπορεί να μεταφέρεται υπό κανονικές συνθήκες. Έχουν γίνει κάποιες ασκήσεις πρόσφατα σε σχέση με τον έλεγχο των αποσκευών που μπορούν να μεταφερθούν αλλά και την διαχείριση από πλευράς τελωνειακών ζητημάτων που υπάρχουν αλλά και ελέγχου της ταυτότητας των ατόμων που έρχονται. «Αντιλαμβάνεστε τι μια μεταφορά 5 ή 8 χιλιάδων ατόμων εντός 48 ωρών στην Κύπρο θα σήμαινε. Έχουν δεσμευθεί σχολεία και κλειστοί χώροι άθλησης που θα μπορούσαν να μείνουν για ολιγόωρη παραμονή», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, η Κύπρος βρίσκεται σε συνεργασία με αρκετές πρεσβείες της Δύσης οι οποίες έχουν ζητήσει την συνεισφορά και την συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση εκκένωσης υπηκόων τρίτων χωρών ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί οικονομικά η Κύπρος.

«Είμαστε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου άρα δεν θα επηρέαζε και τόσο πολύ την κλιμάκωση της κρίσης στον τουρισμό της Κύπρου, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει οικονομικό πλήγμα», είπε συγκεκριμένα.

Αναμένεται κλιμάκωση;

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση είναι πολύ δυνατό να συμβεί στην Μέση Ανατολή.

«Να σημειώσω ότι αναμένουμε ένα χτύπημα από το Ιράν εδώ και καιρό μετά την δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ τότε. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης είναι πολύ πιθανό , ήδη το Ισραήλ μετακινεί στρατεύματα προς τα βόρεια σύνορα του δηλαδή προς την πλευρά του Λιβάνου, απομακρύνοντας στρατεύματα από την Λωρίδα της Γάζας και στρέφοντας το στρατιωτικό του δυναμικό προς τον Λίβανο», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Δικαιολογείται ο τερματισμός της επιδότησης σε ηλεκτρισμό και του μηδενικού ΦΠΑ σε προϊόντα; - «Δίκοπο μαχαίρι»

• Μονή Αββακούμ: Ενώπιον Κακουργιοδικείου οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες - Απαντούν στις κατηγορίες

• Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών» - Ομιλία στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

• Μέχρι πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία – Όσα μας επιφυλάσσει ο καιρός - Δείτε αναλυτικά το «μενού»



Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το τι ακολούθησε με την προειδοποίηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ότι θα προχωρούσε σε διορισμό Γενικού Ελεγκτή, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανάγκασαν την Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου σε νέα πρωτοβουλία. Να καταθέσει εισήγηση ενώπιον των Αρχηγών των κομμάτων σε σύσκεψη αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία προβλέπει ότι η επιτροπή επιλογής του Σώματος, θα καθορίσει δύο βουλευτές ως αναπληρωτές του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top