ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Οδυσσέας φέρνει αναταράξεις – Η αμηχανία των κομμάτων της συγκυβέρνησης - Έξω από το προεδρικό σήμερα ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ –Οικολόγοι

Ο Οδυσσέας φέρνει αναταράξεις – Η αμηχανία των κομμάτων της συγκυβέρνησης - Έξω από το προεδρικό σήμερα ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ –Οικολόγοι

Ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων έφερε η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Πρώτη φορά στα δικαστικά δρώμενα του τόπου ακούστηκαν τόσο σκληρές τοποθετήσεις από δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μάλιστα ομόφωνα, για έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους, του οποίου ένα από τα «αμαρτήματα» ήταν και η λαοφιλία του.

Ο Γενικός Ελεγκτής παύθηκε «λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς» και αν είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά πλέον και να μας εξηγήσουν κυρίως οι νομικοί, είναι τι καθορίζει ή ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο εμπίπτει το ανάρμοστο.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δημιουργήθηκε ένα ντόμινο έντονων αντιδράσεων ανάμεσα στην κοινωνία η οποία παρακολουθεί εδώ και χρόνια το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, μη μπορώντας να πιστέψει πως ο μοναδικός ανεξάρτητος αξιωματούχος, ο οποίος τόλμησε να τα βάλει με το σύστημα, «φαγώθηκε» με αυτόν τον τρόπο. Την ίδια ώρα, τα βέλη στράφηκαν και προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών, να σταματήσει τη διένεξη μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, πριν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Το ερώτημα παραμένει. Μπορούσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης να σταματήσει κάτι τέτοιο, ή όχι.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μπορεί να καταδικάστηκε σε παύση, δικαιώθηκε ωστόσο στα μάτια της κοινής γνώμης, κάτι που ίσως είτε δεν περίμεναν ή δεν έλαβαν υπόψη οι πολέμιοι του, όπως δεν έλαβαν υπόψη αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή ο τέως Γενικός Ελεγκτής αποφασίσει να μπει στην αρένα της πολιτικής.

Τα σενάρια για τον Οδυσσέα

Από την πρώτη στιγμή, όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ρωτήθηκε έξω από το Ανώτατο δικαστήριο για το αν θα πολιτευτεί, απάντησε μεταξύ άλλων, πως τώρα νιώθει ελεύθερος, κάτι που ερμηνεύτηκε ως θετική απάντηση στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες θέλουν τον τέως Γενικό Ελεγκτή να δημιουργεί ένα κίνημα σε πρώτη φάση, το οποίο θα οδηγηθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Αυτό όμως το σενάριο, φαίνεται να μην ισχύει με το σκεπτικό ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τυγχάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας ευρύτερα και όχι ενός κομματικού χώρου. Άρα, στην περίπτωση που δημιουργήσει κίνημα ή κόμμα, τότε θα χάσει αρκετούς «οπαδούς» οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους.

Το δεύτερο σενάριο το οποίο είναι ίσως το πιο σίγουρο, είναι η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο τέως Γενικός Ελεγκτής, θα πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο, με κάποιο τρόπο, για να μην ξεχαστεί. Στην Κύπρο ζούμε άλλωστε, όπου τα πάντα ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

 

Στο πλευρό του Οδυσσέα

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα έξω από το προεδρικό κατά της διαφθοράς την οποία ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ, με τον Στέφανο Στεφάνου να καλεί την κοινωνία σε συστράτευση, πυροδότησε ένα εκρηκτικό κλίμα με τον ΔΗΣΥ να κατηγορεί το κόμμα της αριστεράς για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος και με την κυβέρνηση η οποία για πρώτη φορά έχει δίπλα της τον ΔΗΣΥ, να διερωτάται γιατί η εκδήλωση γίνεται έξω από το προεδρικό, για μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι η απόφαση για την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν ήταν πολιτική.

Στην σημερινή εκδήλωση λαμβάνουν μέρος οι Οικολόγοι και η ΕΔΕΚ, ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος και μέλη του ΔΗΚΟ.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν μετέχει στη σημερινή εκδήλωση, στελέχη του κόμματος και δη βουλευτές όπως ο Παύλος Μυλωνάς και ο Ζαχαρίας Κουλίας εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ανωτάτου, αλλά και για τον τρόπο που το προεδρικό χειρίστηκε την υπόθεση Οδυσσέα. Από την άλλη, η παρουσία της ΕΔΕΚ στην εκδήλωση, στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, για τις σχέσεις των δύο πλευρών, με ό,τι θα επακολουθήσει.

Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί αμηχανία στα δύο εκ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα οποία αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά ότι ο δρόμος για την έξοδο από τη συγκυβέρνηση, ίσως να είναι μονόδρομος.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top