ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση Συνοδικού: Καθαιρέθηκαν Νεκτάριος και Πορφύριος - Αποσχηματισμός Αββακούμ

Απόφαση Συνοδικού: Καθαιρέθηκαν Νεκτάριος και Πορφύριος  - Αποσχηματισμός Αββακούμ

Την καθαίρεση των εν αργία Αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Πορφυρίου και τον αποσχηματισμό του μοναχού Αββακούμ αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο της Ιεράς Εκκλησίας της Κύπρου, που συνεδρίασε σήμερα (2/10) αναφορικά με τις οικονομικές και ηθικές υποθέσεις της Ιεράς Μονής Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Οι δύο Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, κλήθηκαν σε απολογία σε σχέση με τις οικονομικές και για θέματα ηθικής φύσεως υποθέσεις της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Στην περίπτωση του Ιερομόναχου Αββακούμ, έχει αποφασιστεί όπως αποσχηματιστεί.

Καθοριστικό για την εξέλιξη, θεωρείται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την αυθεντικότητα των βίντεο που παρουσιάστηκαν ενώπιον του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, την καθαίρεση των Νεκταρίου Γεωργίου, Πορφυρίου Ττόουλου και Αββακούμ Χριστοφή της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και την επαναφορά τους στις τάξεις των Μοναχών αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου απαρτιζόμενο από τον Πρόεδρο του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου, τα μέλη του, τους Μητροπολίτες, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας Βασιλείου, των Επισκόπων, Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου και Αμαθούντος Νικολάου, κατόπιν παραπομπής ενώπιόν του της υπόθεσης των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου και Πορφυρίου Ττόουλου, του ιερομονάχου Αββακούμ Χριστοφή, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, προέβη σε εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης σε δικασίμους συνεδριάσεις, στην παρουσία όλων των Μελών του Δικαστηρίου και των κατηγορουμένων, στο Μικρό Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο «διεξελθόν το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής μεθ’ ολοκλήρου του περιεχομένου του κατατεθέντος εις την Γραμματεία του Δικαστηρίου μαρτυρικού υλικού και το Κατηγορητήριο του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, προέβη εις εξέτασιν των προσαχθέντων μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως».

«Διακούσαν δε μετά προσοχής την κατατεθείσαν Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης των υπό του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου κληθέντων ανεξαρτήτων Εμπειρογνωμόνων, την αγόρευση του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως και τας απολογίας των Κατηγορουμένων, αποφάσισε ομοφώνως: την καθαίρεση εκ του υψηλού υπουργήματος της Ιερωσύνης δι' α υπέπεσαν κανονικά παραπτώματα και την επαναφορά εις τας τάξεις των Μοναχών, του Νεκταρίου Γεωργίου, του Πορφυρίου Ττόουλου και του Αββακούμ Χριστοφή, τέως κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, βάσει των Θείων και Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου» καταλήγει.

Τι σημαίνει καθαίρεση

Καθαίρεση σημαίνει ότι οι Αρχιμανδρίτες «εκπίπτουν από το ιερατικό τους αξίωμα και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια, ιεροτελεστίες, λειτουργίες και παύουν να είναι ιερωμένοι».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Μαρία Κορινθίου για Γιάννη Αϊβάζη: «Οι ζωές μας δεν χωρίζουν λόγω αγάπης»

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Φωτιά σε buggy - Βρισκόταν σε κίνηση σε χώρο γηπέδου Golf

• 8 εύκολοι τρόποι για να χάσουμε το λίπος από την κοιλιά

• Ετοιμαστείτε για βροχές και άνοδο τις θερμοκρασίας - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο



ΠτΔ για κρίση στη Μ. Ανατολή: «Είμαστε σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη» - «Είναι σημαντικό να δούμε τις αφίξεις που έχουμε»

ΠτΔ για κρίση στη Μ. Ανατολή: «Είμαστε σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη» - «Είναι σημαντικό να δούμε τις αφίξεις που έχουμε»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε αναφορές κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top