ΥΓΕΙΑ

Τελικά είναι ασφαλές να τρώμε το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα, έστω και για λίγο; – Τι λέει η επιστήμη

Τελικά είναι ασφαλές να τρώμε το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα, έστω και για λίγο; – Τι λέει η επιστήμη

Το αιώνιο ερώτημα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ: είναι ασφαλές να φάτε κάτι που έπεσε στο πάτωμα, αν το σηκώσετε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα; Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα.

Η επιστήμη δεν έχει μελετήσει τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων εδώ και πολύ καιρό, αλλά η σύγχρονη έρευνα «ξετυλίγει» τις αγκυλώσεις που κρύβονται πίσω από τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων και κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι.

Πόσο γρήγορα μπορούν τα βακτήρια να μολύνουν τα τρόφιμα;

Το κλειδί για τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων είναι η κατανόηση του πόσο γρήγορα μετακινούνται τα βακτήρια από το δάπεδο στο φαγητό, δήλωσε ο Donald Schaffner, επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Το 2007, μια μελέτη του Paul Dawson, επιστήμονα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Clemson, υποστήριξε ότι τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν άμεσα από βακτήρια μέσω της επαφής με το έδαφος. Ωστόσο, η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στο πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν τα βακτήρια σε επιφάνειες για να μολύνουν τα τρόφιμα.

Έτσι, ο Donald Schaffner και η φοιτήτριά του Robyn Miranda αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων υπό διαφορετικές συνθήκες και τα πειράματά τους, που αναφέρθηκαν στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, έδειξαν ότι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων στην πραγματικότητα δεν είναι καν κανόνας. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο έμενε ένα τρόφιμο πάνω σε μια επιφάνεια που ήταν επικαλυμμένη με βακτήρια, τόσο περισσότερα βακτήρια προσκολλούνταν σε αυτό, αλλά πολλά από τα βακτήρια κολλούσαν κατευθείαν μόλις το φαγητό έπεφτε στο πάτωμα.

Είναι ασφαλές να τρώτε τρόφιμα που έχουν πέσει στο πάτωμα;

Μπορεί η επιστήμη να έχει απορρίψει τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν σας πέσει φαγητό στο πάτωμα ενός νοσοκομείου, σίγουρα δεν θα θέλατε να το φάτε, και αυτό είναι κατανοητό. Αλλά αν σας πέσει ένα μπισκότο, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να προσκολληθεί σε πολλά μικρόβια, στο έδαφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι πιο πιθανό ότι ένα κομμάτι σκόνης δεν θα σας τραυματίσει καθόλου. «Θα ήταν 99% ασφαλές. Η πρακτική υγιεινής της διατήρησης των δαπέδων και των επιφανειών του δαπέδου καθαρών είναι το πιο σημαντικό μάθημα σε όλα αυτά».

«Ωστόσο, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων μάλλον θα παραμείνει», τονίζει ο Donald Schaffner.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top