Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Ισραήλ για το πώς θα απαντήσει στο μαζικό πυραυλικό χτύπημα του Ιράν την Τρίτη και τα ερωτήματα για τον τρόπο και τον χρόνο και προπάντως τους στόχους της επίθεσης παραμένουν ακόμη χωρίς απάντηση – πιθανόν ακόμη και στο εσωτερικό της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι στόχοι που έχουν στη διάθεσή τους οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολυάριθιμοι: από συμβολικοί μέχρι μείζονος σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενδεχομένως και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Οι μεγάλοι στόχοι, αυτοί που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι τυπικά μέσα στη λίστα – εξάλλου το Ισραήλ με το ένα ή τον άλλο τρόπο προετοιμάζεται να τους θέσει εκτός μάχης εδώ και χρόνια. Η επιλογή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση.
Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Τζο Μπάιντεν που σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν ως απάντηση για τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους.
Χθες είχε «ξεκόψει» δημόσια το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν -είναι κατά κάποιο τρόπο η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ. Σήμερα από την Φλόριντα δεν έπραξε το ίδιο για τις πετρελαϊκές και αρκέστηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων «το συζητάμε».
Για την ώρα το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την αναφορά του Αμερικανού προέδρου.
Είναι, πάντως, γνωστό ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ. Οι σχέσεις όμως του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου ποτέ δεν ήταν καλές, πολύ περισσότερο τον τελευταίο χρόνο μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Σε πολλές περιπτώσεις, η πληροφόρηση των ΗΠΑ για χτυπήματα του Ισραήλ ήταν περιορισμένη ή ερχόταν αργά ώστε που δεν υπήρχε χρόνος να πιεστεί το Τελ Αβίβ να υποχωρήσει.
Από τις δηλώσεις του Μπάιντεν φάνηκε πάντως ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν θα ερχόταν άμεσα: «Δεν θα γίνει σήμερα. Έχουμε συζητήσεις για αυτό το θέμα αργότερα». Πράγματι, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου προήδρευσε άλλης μιας σύσκεψης για τον σχεδιασμό της απάντησης, όπως και ότι παραμένει πιθανή μια τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Εξελίξεις στο πεδίο
Ο αρχηγός των IDF, αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλέβι, σε δηλώσεις του περιέγραψε τους στόχους της επιχείρησης στον νότιο Λίβανο:
«Σήμερα συναντήθηκα με τους διοικητές και τα στρατεύματα της 98ης και της 36ης Μεραρχίας, που πολεμούν στον Λίβανο, για έναν πολύ σημαντικό στόχο: τη δημιουργία ασφάλειας στο βορρά και την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εκκένωσης» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.
Η συγκεκριμένη κίνηση αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα των μαχών αλλά και της εν εξελίξει επιχείρησης καθώς ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι ενιαίο σώμα με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.
Εν τω μεταξύ από την ισραηλινή εισβολή στον νότιο Λίβανο έχουν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 10.000. Από την πλευρά των IDF οι στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι εννέα (όλοι σε συγκρούσεις την Τετάρτη) αν και η Χεζμπολάχ μιλά για 17 νεκρούς.
Από την πλευρά του το Ιράν διαμηνύει ότι θα δώσει μια «αποφασιστική απάντηση» σε «οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια ή παραβίαση κόκκινων γραμμών» από την πλευρά του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις